Με μία συνέντευξη εκ βαθέων και εφ’ όλης της ύλης ο Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Space Hellas και ιστορικό στέλεχος της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ/ICT, παρουσιάζει τη στρατηγική και τα σχέδια της Space Hellas σε σειρά σημαντικών τομέων της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα αναφέρεται με λεπτομέρειες στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της Πληροφορικής.
ICT weekly: Ποια ήταν η πορεία της εταιρείας σας κατά το 2021;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Η πορεία της Space Hellas την χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα θετική με αύξηση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία. Παράλληλα με τα οικονομικά μεγέθη, αυξήσαμε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό τόσο της Space Hellas, όσο και του ομίλου, εντάσσοντας νέους συνεργάτες με ισχυρές δεξιότητες και δυνατότητες. Ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα επίπεδα. Αν και δεν μπορώ να μιλήσω επακριβώς με αριθμούς, διότι ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί τα οικονομικά μας μεγέθη, ωστόσο μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά ότι, μαζί με την SingularLogic σε επίπεδο ομίλου ξεπερνάμε τα 100 εκ. ευρώ σε σύνολο πωλήσεων, έναντι 80,7 εκ. ευρώ που ήταν ο περυσινός ενοποιημένος κύκλος εργασιών.
ICT weekly: Ποιες αλλαγές επέφερε η νέα πραγματικότητα της πανδημίας;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Η πανδημία, ως γνωστόν, επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα και έτσι οδηγηθήκαμε πιο γρήγορα στις υλοποιήσεις έργων ψηφιακών υπηρεσιών. Οι πελάτες μας κινήθηκαν άμεσα να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα τα οποία στο παρελθόν τα συζητούσαν μεν, αλλά δεν αποφάσιζαν να τα υλοποιήσουν. Βέβαια, η πανδημία ήταν λογικό να δημιουργήσει και προβλήματα κυρίως στις παραδόσεις εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται.
Παρ΄ όλα αυτά, με έναν νέο τρόπο δουλειάς για όλους, έγιναν πολύ σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών εταιρειών, όπως και πολλών οργανισμών του δημοσίου. Δημιουργήθηκε ένα νέο ψηφιακό αποτύπωμα το οποίο ήρθε για να μείνει και έδωσε πολύ σημαντική ώθηση στην αγορά πληροφορικής και ψηφιακών επικοινωνιών.
ICT weekly: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ουσιαστικό «άνοιγμα» της οικονομίας αυτή τη χρονιά και ποιοι τομείς θα προηγηθούν;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Θεωρώ πως θα είναι μια σημαντική χρονιά κατά την οποία θα ξεκινήσουν υλοποιήσεις νέων έργων σε τομείς που έχουν καθυστερήσεις ή έχουν να δώσουν πολλές και νέες προοπτικές. Αυτό το άνοιγμα σε πολλούς τομείς της Οικονομίας πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί άμεσα στην αγορά των έργων πληροφορικής. Εξ΄ άλλου, αυτό αποτελεί και το στοίχημα για όλους μας. Ειδικότερα, οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών αποτελούν τους τρείς τομείς που θα επηρεάσουν πολύ σημαντικά την ελληνική οικονομία. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος και πεπεισμένος πως φέτος θα δούμε να γίνονται σημαντικά έργα. Αυτά θα συμπαρασύρουν όλες τις άλλες αγορές που ακολουθούν και θα φέρουν σημαντικές επενδύσεις στον χώρο.
Υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι για να ενισχυθούν χιλιάδες έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Υπάρχει η ευτυχής συγκυρία των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, του Αναπτυξιακού Νόμου για την ψηφιοποίηση των μεγάλων εταιρειών, όπως και των μικρομεσαίων. Στον δημόσιο τομέα, εξελίσσονται ήδη πολύ μεγάλα έργα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Επίσης, τα πολύ μεγάλα κονδύλια προς τους δήμους για την ψηφιοποίησή τους και τη δημιουργία των «Έξυπνων Πόλεων». Πιστεύω πως οι παραπάνω τομείς που αναφέρω επιλεκτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι, θα φέρουν «φρέσκο χρήμα» και νέες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα και θα αυξήσουν σημαντικά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης.
ICT weekly: Η Space Hellas πως διευρύνει τις δραστηριότητές της στους νευραλγικούς τομείς των ψηφιακών έργων, που αναφέρατε;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Eμείς επικεντρωνόμαστε κυρίως σε τεχνολογίες που σχετίζονται με την φιλοσοφία των νέων υποδομών για εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Δηλαδή, την δυνατότητα να έχεις πολλαπλές υπηρεσίες από συνδεόμενα και πολλαπλά cloud (υπολογιστικά νέφη) και να τα διαχειρίζεσαι με έξυπνο τρόπο, ώστε να έχεις όλες τις εφαρμογές από το κάθε υπολογιστικό νέφος, όπως εξυπηρετούν τον κάθε πελάτη. Θα αναφέρω ενδεικτικά μέσα από το ευρύ φάσμα των λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρουμε και τις τεχνολογίες σε θέματα Ψηφιακής Ασφάλειας, στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η ψηφιακή ασφάλεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ένας οργανισμός να επιβιώσει στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Επίσης, βασικός τεχνολογικός άξονας στον οποίο ειδικευόμαστε είναι και η τεχνολογία του Software Defined Networking (SDN) η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να εικονοποιήσουν πλήρως την υποδομή τους σε όλα τα επίπεδα (LAN, WAN, DataCenter), έτσι ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο, ορατότητα, ενιαία και προσαρμοσμένη πολιτική σε κάθε μικροτομέα (microsegment) του δικτύου τους, ακόμα και αν αυτό εκτείνεται και στο Cloud.
Έχοντας τόσο εξειδίκευση, όσο και εμπειρία, είμαστε ο μόνος System Integrator που έχει να επιδείξει υλοποιημένα έργα σε όλους τους παραπάνω τομείς.
ICT weekly: Στον τομέα του Λογισμικού είχατε σημαντική δραστηριότητα στο παρελθόν. Συνεχίζετε:
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Φυσικά. Μάλιστα έχουμε διευρύνει και ενισχύσει αυτόν τον τομέα, καθώς αποτελεί για τη Space Hellas τον ισχυρό πυλώνα της ολοκλήρωσης συστημάτων και υπηρεσιών πληροφορικής. Έχουμε μπει πολύ δυναμικά στις υπηρεσίες που αφορούν ειδικά στο εξειδικευμένο λογισμικό για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεγάλων φορέων, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στον χώρο των smart cities έχουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε συγκεκριμένους τομείς που ζητάει η αγορά.
Για παράδειγμα αναφέρω την αναγκαιότητα λειτουργίας έξυπνων συστημάτων στα νέα αλλά και στα παλαιά κτίρια, ώστε να διαχειρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο όλη τους την υποδομή και τα δίκτυα. Ο χώρος της ενέργειας και κυρίως του κόστους, είναι τομέας που έχουμε επενδύσει σημαντικά και μέσω της θυγατρικής μας SenseOne. Έχουμε δημιουργήσει και προσφέρουμε ένα σύνολο λύσεων για την διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως μεγάλων οργανισμών. Σε όλα αυτά έχουμε επενδύσει σημαντικούς πόρους με ισχυρό όπλο την βαθιά και πολυετή μας εμπειρία.
ICT weekly: Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ΤΠΕ/ICT, η Space Hellas σχεδιάζει νέες κινήσεις στον χώρο των επενδύσεων, των συνεργιών και των εξαγορών;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Το 2021 κάναμε πολύ σημαντικές εξαγορές κυρίως στον χώρο του software με κύριο άξονα την εξαγορά της SingularLogic, σε συνεργασία με την Epsilon Net. Στη συνέχεια εξαγοράσαμε ένα κομμάτι της Epsilon Net που αφορά στο software ERP, που ήταν συμπληρωματικό και σε ένα βαθμό ανταγωνιστικό με την SingularLogic. Η δραστηριότητα αυτή εισχώρησε σε μια νέα εταιρεία, που δημιουργήσαμε με την Epsilon Net, την «Epsilon Singular Logic», ώστε να μπορεί να ακολουθεί ένα κοινό δρόμο. Κατόπιν, από κοινού με την Epsilon Net, εξαγοράσαμε την εταιρεία iQom και πρόσφατα ολοκληρώσαμε τον κύκλο των επενδύσεών μας με την εξαγορά του 100% της SenseOne. Οι εξαγορές ισχυροποίησαν τον Όμιλο Space Hellas και ειδικότερα τον τομέα παραγωγής λογισμικού, κίνηση που μας βοηθά στον σχεδιασμό και την παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων.
ICT weekly: Αναφέρατε πως ολοκληρώσατε το κομμάτι των εξαγορών. Το 2022 δεν θα ακούσουμε άλλη εξαγορά από την Space Hellas;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Το 2021 ολοκληρώσαμε μία από τις πιο μεγάλες εξαγορές στην ελληνική αγορά που αφορούσε στη SingularLogic. Προφανώς το ενδιαφέρον των εξαγορών ή και συμμετοχών δεν σταματάει. Κοιτάζουμε και άλλες ευκαιρίες και είμαστε ανοιχτοί. Μας ενδιέφεραν συνεργασίες στον χώρο του software, οι οποίες μπορεί να είναι συμπληρωματικές στο portfolio των λύσεών μας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να οδηγεί σε πιθανή εξαγορά. Ωστόσο, επειδή τα πράγματα «τρέχουν» και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.
ICT weekly: Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά η τηλεργασία, όπως και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται το ίδιο συστηματικά;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Σαφέστατα. Οι υπηρεσίες αυτές ήρθαν για να μείνουν. Επίσης πιστεύω ότι η πανδημία και η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται πολλαπλά εργαλεία, και όχι μόνο ένα και για όλους τους σκοπούς. Εξ΄ άλλου, οι εταιρείες και οι οργανισμοί είχαν ήδη μπει στην φιλοσοφία να χρησιμοποιούν δύο και τρία εργαλεία μαζί. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε, το περιβάλλον της τηλεργασίας να ενσωματώνει όλο και περισσότερα και πιο εξειδικευμένα εργαλεία, που με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνονται μεταξύ τους συνεργατικά. Με λίγα λόγια, μέσα στο σημερινό οικοσύστημα τηλεργασίας θα δούμε σύντομα να ενσωματώνονται πολλές ακόμα και ενδιαφέρουσες εφαρμογές με κύριο άξονα την τεχνητή νοημοσύνη.
ICT weekly: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου θεωρείτε ότι έχει εξελιχθεί όπως θα έπρεπε έως τώρα;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Υπάρχει σημαντική θέληση και καθώς η βασική υποδομή έχει αναπτυχθεί, μπορεί και δέχεται πολλές νέες υπηρεσίες. Εμείς, ως εταιρεία πληροφορικής με μεγάλη ιστορία στην αγορά, νιώθουμε πλέον πως έχουμε πολύ σοβαρούς συνομιλητές απέναντί μας, στο όραμα της ψηφιακής μετάβασης του δημοσίου. Σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ πιο πριν. Ωστόσο η πανδημία, κακώς βέβαια, έδωσε μεγάλη ώθηση και επιτάχυνση σε σχέδια που τα συζητούσαμε πολλά χρόνια. Νομίζω πως οι ψηφιακές υπηρεσίες που αναδείχθηκαν σε όλα τα επίπεδα, μόνο υπερήφανους μπορούν να μας κάνουν σαν χώρα.
ICT weekly: Πιστεύετε πως θα συνεχίσει η εξέλιξη ή με το πέρας της πανδημίας θα πέσουν και πάλι οι ταχύτητες;
Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης: Δεν φαίνεται πιθανότητα επιβράδυνσης. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς οι προθεσμίες απορρόφησης δεν έχουν αλλάξει. Είναι πιεστικές και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Βέβαια, υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων με πολύ υψηλό προϋπολογισμό και βαριές απαιτήσεις σε υλοποίηση και απασχόληση στελεχιακού δυναμικού. Εδώ, χρειάζεται από τις εταιρείες η κατάλληλη διαχείριση και ισχυρές συνεργασίες, για να μπορέσει η ελληνική αγορά να ανταποκριθεί αυτόνομα, στις συνολικές απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Πιστεύω ότι ως αγορά, ανταποκρινόμαστε στο «τσουνάμι» των έργων πληροφορικής που έρχεται και η πορεία προς το ψηφιακό μέλλον θα μας δικαιώσει σαν χώρα, σε όλα τα επίπεδα.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ICT weekly, τεύχος #043 που κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2022
- συνέντευξη στην Σοφία Μυττά