Υποδομές

ΕΕ: Google, Netflix και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί να πληρώσουν μερίδιο για ψηφιακές υποδομές

Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν οι ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Netflix να διαθέτουν χρήματα για υποδομές τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ενισχύσουν το 5G σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε στις 11 Μαΐου τη θέση του σχετικά με ένα σημαντικό πρόγραμμα πολιτικής για να καταστεί η Ευρώπη πρωτοπόρος στην τεχνολογία έως το 2030.

Υπονοώντας έναν μελλοντικό φόρο για τη χρήση τηλεπικοινωνιακών υποδομών από διαδικτυακές πλατφόρμες, οι πρωτεύουσες της ΕΕ έγραψαν ότι «όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό» θα πρέπει να αναλάβουν τις κοινωνικές τους ευθύνες και να «συμβάλουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομές», όπως μεταδίδει το Politico.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ αντιστάθηκαν στην ώθηση των Γάλλων αξιωματούχων να επισημάνουν ρητά τις «μεγάλες πλατφόρμες» ως υπεύθυνες για την πληρωμή για την ψηφιακή υποδομή, το οποίο ήταν μέρος ενός προηγούμενου προσχέδιου.

Το πρόγραμμα ψηφιακής πολιτικής δεν δημιουργεί φόρο, ούτε διευκρινίζει τι θεωρείται δίκαιη συνεισφορά. Το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί λεπτομέρειες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δείχνει μια αυξανόμενη τάση από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν τις ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες να επωμιστούν μέρος του βάρους της δαπανηρής υποδομής, την οποία καλύπτουν επί του παρόντος ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Deutsche Telekom και η Telefónica.

Ως μέρος του προγράμματος ψηφιακής πολιτικής για το 2030 που καθορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την ψηφιοποίηση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού του μεριδίου παραγωγής μικροτσίπ και της διασφάλισης τουλάχιστον του 75 τοις εκατό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, μεγάλα δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.

Οι χώρες της ΕΕ θέλουν όλοι οι πολίτες και οι εταιρείες του μπλοκ να έχουν πρόσβαση σε προσιτό internet υψηλής ταχύτητας έως το 2030. Οι πόλεις θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο 5G.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ήθελε επίσης να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις εργάζονται για την επίτευξη αυτών των ψηφιακών στόχων, αλλά οι χώρες-μέλη μείωσαν τις δυνατότητες της Επιτροπής να τις καταστήσει υπόλογες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού οι νομοθέτες ψηφίσουν για τις αλλαγές τους στο πρόγραμμα ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ στις 17 Μαΐου.

close menu