Η ανάπτυξη του οικοσυστήματος ημιαγωγών στην Ελλάδα αλλά και οι διεθνείς συνεργασίες αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Emerging Tech Forum, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA).
Για την ανάπτυξη του συστήματος ημιαγωγών, ο Χρήστος Σωτηρίου, Εταίρος στην Silicon Highway Technologies, τόνισε ότι «η χρηματοδότηση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα», ενώ ανέλυσε εκτενώς την πρόκληση για το «productization» των ερευνητικών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Χρειάζεται όχι μόνο χρηματοδότηση, αλλά και όραμα από ανθρώπους που δεν είναι μηχανικοί, χρειάζεται καθοδήγηση από τους διευθύνοντες συμβούλους», τόνισε, ώστε να παντρεύονται οι ανάγκες της αγοράς με τη δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων. Σημείωσε επίσης για τις ελληνικές εταιρείες πως «πρέπει να σκεφτόμαστε “big” και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην ελληνική αγορά.»
Για τις ευκαιρίες που γεννούν για την Ελλάδα οι τελευταίες εξελίξεις με την «απο -παγκοσμιοποίηση» της παραγωγής νέων τεχνολογιών μίλησε ο Ιάκωβος Σταμούλης, Senior Director και Eπικεφαλής Aνάπτυξης Pροϊόντων στην Think Silicon, μέλος του ομίλου Applied Materials. «Πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία», είπε και προειδοποίησε για τη μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εάν δεν μπορέσει να προλάβει τον ανταγωνισμό.
Στη συνέχεια, ο Sol Gradman, Πρόεδρος του Israeli High Tech Forum & Israeli Silicon Club, εξήγησε το πώς το Ισραήλ κατάφερε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας. «Όλα ξεκινούν από το εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζεται επίσης κυβερνητική στήριξη με χρηματοδοτήσεις», είπε εξηγώντας ότι οι κρατικές ενισχύσεις στο Ισραήλ βρίσκονται σε ανάλογο ύψος με αυτές που δίνει ο ιδιωτικός τομέας. «Το επόμενο απαιτούμενο είναι η καινοτομία», τόνισε, ενώ «καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας που οδήγησαν στην ανάπτυξη ισχυρής αμυντικής υποδομής». Μετά από όλα αυτά, τα διεθνή VC εισέρευσαν στο Ισραήλ. Για την Ελλάδα, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα της χώρας είναι η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή στην ΕΕ, αλλά και το ανθρώπινο ταλέντο.
«Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής, πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία», επεσήμανε ο Μανώλης Φραντζεσκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Argo Semiconductors, σημειώνοντας επίσης ότι η Ευρώπη έχει σχεδιάσει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της χρηματοδότησης, την οποία αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες.
Τη συζήτηση συντόνισε η Κέλλυ Δαμαλού, product manager της Ansys.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή
Στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφήμισης του ελληνικού οικοσυστήματος αναφέρθηκε ο Σωτήρης Μπαντάς, Αντιπρόεδρος της HETiA και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Analytic, στη συζήτηση με θέμα «International Collaborations». Ο κ. Μπαντάς σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμβάλλουν οι Έλληνες διπλωμάτες και οι ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Ανέφερε επίσης ότι η επενδυτική κουλτούρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η αναζήτηση κεφαλαίων για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ημιαγωγών έχει γίνει πλέον πιο εύκολη, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας νανοδορυφόρων που εκπονεί το ΑΠΘ περιέγραψε ο Αλκιβιάδης Χατζόπουλος, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του προγράμματος. Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι οι φοιτητές παράγουν τεχνολογίες που για πρώτη φορά αναπτύσσονται στην Ελλάδα και προσέθεσε ότι «καταλαβαίνουν τι σημαίνει να πρέπει να παραδώσεις ένα προϊόν. Τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να διαφημίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουμε στους φοιτητές της Ελλάδας. Η ποιότητα είναι πολύ υψηλή και πρέπει να γνωρίζουν στην Ευρώπη ότι έχουμε το καλύτερο υλικό.»
Τις προσπάθειες σύνδεση των start up με το δίκτυο πελατών της Cadence περιέγραψε η Sheron Shamuilia, EMEA Program Manager της Cadence τονίζοντας ότι «είναι μία δύσκολη διαδικασία η ανάπτυξη αυτών των δικτύων και επαφών». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξη για το μέλλον, προβλέπονται «πολλά ωραία πράγματα» και ότι οι startup θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και σε τοπικό επίπεδο στο μέλλον.
Την εμπειρία της συνεργασίας με την Ταϊβάν μοιράστηκε ο Romano Hoofman, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της IMEC και εξήγησε πώς η κυβέρνηση της χώρας έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Ταϊβάν και τον αρμόδιο εθνικό οργανισμό έρευνας της χώρας. Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση της Ταϊβάν επενδύει με σημαντικά κεφάλαια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στην Ευρώπη τα πανεπιστήμια πρέπει να μάχονται κάθε φορά για χρηματοδότηση και αυτό είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει διασύνδεση με τα Κέντρα Δεξιοτήτων που έχουν ανακοινωθεί σε διαφορετικές χώρες.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Κοτρώτσιος, μέλος του Βιομηχανικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Μηχανικής.