Περαιτέρω άνοδο εμφάνισε τον Απρίλιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για διατήρηση του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Τον Μάρτιο του 2022 δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Απρίλιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 9,4% της Eurostat.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το φαινόμενο σταδιακά φθάνει στην κορύφωσή του, καθώς από τον Μάιο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Κι αυτό, διότι η σύγκριση θα γίνεται πλέον με το β΄ τετράμηνο του 2021, όταν ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να «τσιμπάει».
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος πάντως, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προβλέπει αισθητή πτώση του πληθωρισμού στο β’ εξάμηνο του 2022, καθώς αντί του τρέχοντος 6% – 8%, ο εναρμονισμένος τιμάριθμος αναμένεται να καθοριστεί κάτω από τα επίπεδα του 5,5% – 6%.
Το πρόβλημα είναι ωστόσο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία έχει ξεκινήσει «ενεργειακή επίθεση» στην Ε.Ε., ενώ ακόμα και αν οι τιμές φυσικού αερίου τυχόν υποχωρήσουν, το κύμα των ανατιμήσεων εξαπλώνεται στα τρόφιμα και σε πρώτες ύλες.
Για τον λόγο αυτό, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνονται πρόσθετες προβλέψεις για παροχές μέτρων ανακούφισης και στήριξης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μικρή άνοδος και στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης καθορίστηκε στο 7,5% έναντι 7,4% τον Μάρτιο του 2022 και 1,6% τον Απρίλιο του 2021. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στο 4,2% από 3,4% τον Μάρτιο.
Προβληματισμός εγείρεται από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε -έστω και οριακά- παρά την επιβράδυνση του ενεργειακού κόστους. Ενδεικτικά, ο ενεργειακός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38% από 44,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα οι τιμές σε τρόφιμα – αλκοόλ – καπνό επιταχύνθηκαν στο 6,4% από 5% τον Μάρτιο.