Τεχνολογίες

«Εκτόξευση» της Ελληνικής Βιομηχανικής Διαστημικής Τεχνολογίας με 200 εκατ. ευρώ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου, το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» με Έλληνες και ξένους ομιλητές, που διοργάνωσε η εταιρεία TeamWorks στο Τρισδιάστατο Ψηφιακό της Κέντρο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Πρόκειται για το μοναδικό Θεσμικό Συνέδριο στην Ελλάδα για τη Δορυφορική και Διαστημική Τεχνολογία, με διεθνή εμβέλεια και συνέδρους από 35 χώρες.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μία εξαιρετικά σημαντική περίοδο κατά την οποία έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων αξίας 200 και πλέον εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος Διαστημικών και Δορυφορικών Τεχνολογιών, των Εταιρειών του, των Φορέων του, των Νεοφυών Επιχειρήσεων, καταξιωμένων Επιστημόνων και Τεχνοκρατών.

Τα κυριότερα σημεία των ομιλιών του Συνεδρίου

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη διαστημική τεχνολογία και την υλοποίηση εφαρμογών της στην καθημερινότητά μας, από τη γεωργία μέχρι τη δημόσια διοίκηση, υπογράμμισε ο Αθανάσιος Κυριαζής, καθηγητής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου ετήσιου συνεδρίου με θέμα “Διευρύνοντας τους Ορίζοντες της Ελληνικής Διαστημικής και Δορυφορικής Βιομηχανίας”.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, εστίασε ιδιαίτερα στη δουλειά ερευνητών και ερευνητικών κέντρων πάνω στο αντικείμενο της διαστημικής τεχνολογίας και την εφαρμογή της σε σειρά από τομείς. Μάλιστα, όπως είπε, τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, «μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα στον κόσμο».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε το έργο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας σε σχέση με το αντικείμενο και την εποπτεία που ασκεί σε ερευνητικά κέντρα, τονίζοντας τη σημασία της έρευνας και ευχαριστώντας τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Α. Δαγκλής, καθηγητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος υπογράμμισε τις δυνατότητες που διανοίγονται για τη χώρα από την υλοποίηση ενός συστήματος μικροδορυφόρων, το οποίο θα επιτρέπει την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών σε σειρά από τομείς σε όφελος της εθνικής οικονομίας.

Όπως διευκρίνισε, οι μικροδορυφόροι έχουν αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, ειδικά για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, αναφέροντας παραδειγματικά το χαμηλότερο κόστος, την πιο γρήγορη κατασκευή και την πιο εύκολη εκτόξευση. Στόχος, συμπλήρωσε, είναι να ωφεληθούν πολλοί τομείς από μια τέτοια υποδομή, όπως η γεωργία με την επιτήρηση των καλλιεργειών, ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την παρακολούθηση των αλλαγών στη δόμηση, η ναυτιλία με την επιτήρηση των λιμανιών και την ποιότητα των υδάτων, όπως επίσης και το περιβάλλον, με τη δυνατότητα πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Στον τομέα αυτό υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης αισθητήρων που θα αποτυπώνουν την υγρασία στη δάση, ως σημαντικό παράγοντα ευφλεκτότητας.

Τέλος ο Ιωάννης Α. Δαγκλής αναφέρθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και το έργο του, με κύρια την ευθύνη διαμόρφωσης διαστημικής πολιτικής σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης στόχος είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας και έρευνας, καθώς και η υποστήριξη στο σχεδιασμό δορυφόρων, δορυφορικών συστημάτων, υλικών και εξοπλισμού.

Μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα έρευνα που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, παρουσίασε ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Καθηγητής Ορυκτολογίας – Πετρολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για έρευνα που αφορά την ανάπτυξη ενός νέου μικρο-οργάνου που στοχεύει στην εξερεύνηση των εδαφών πλανητών για την ύπαρξη ζωής και την εκμετάλλευση εδαφών για την παραγωγή οξυγόνου. Η έρευνα, στην οποία συμμετέχουν δύο Πανεπιστήμια και η εταιρεία Zero One Mechatronics, θα περάσει από τρία αρχικά στάδια. Το πρώτο είναι η κατασκευή του οργάνου ενώ το δεύτερο αφορά τη σύνθεση εδαφών που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο λειτουργίας του. Το τρίτο στάδιο – στόχος, είναι το εν λόγω όργανο να γίνει ένα όχημα που θα συμβάλει στην καλλιέργεια και αποκομιδή του οξυγόνου (oxygen farming). To οξυγόνο αυτό, θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη διαβίωση αστροναυτών που θα δουλεύουν στο διάστημα, αλλά και σαν καύσιμη ύλη. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδωρίδη, τα τεχνολογικά οφέλη αλλά και οι δυνατότητες χρήσεις του οργάνου, δεν είναι μόνο αυτά, ωστόσο. Μελλοντικά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τον έλεγχο νερού ή χώρου διαμονής σε διαπλανητικά ταξίδια.

Εξίσου σημαντικό είναι πάντως, όπως ανέφερε ο καθηγητής, ότι το όργανο αυτό, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διαστήματος. «Έχει επιστημονικό, τεχνολογικό και εμπορικό ενδιαφέρον και πάνω του βασίζεται η ανάπτυξη πολλών νέων τεχνολογιών και προϊόντων τεχνολογίας. Επίσης, όπως κάθε νέο προϊόν, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά τεχνολογικών εταιρειών που θα κατασκευάζουν τα απαιτούμενα εξαρτήματα με πολύ σύνθετες και νέες τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Με τη διαπίστωση ότι το 2nd Athens Space & Satellite Industry Summit πραγματοποιείται την καταλληλότερη στιγμή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην καταληκτική συνεδρίαση της διοργάνωσης, ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Δρ. Στάβερης Πολυκαλάς, εξήγησε ότι πριν 2.5 – 3 χρόνια, η κυβέρνηση ξεκίνησε μία προσπάθεια να ενταχθεί η Ελλάδα στη βιομηχανία που ονομάζεται ‘New Space’. Μια προσπάθεια, που όπως είπε, έχει στεφθεί με επιτυχία. Σήμερα πια, υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, τόνισε, ώστε η ελληνική επιστημονική κοινότητα να βλέπει ένα αξιόλογο μέλλον για τη διαστημική βιομηχανία στη χώρα μας. Ένα μέλλον με καλούς μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας, είπε συγκεκριμένα ο Δρ Στάβερης Πολυκαλάς, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης περί «Brain Regain».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την πολιτική της Ελλάδας στο διάστημα, προ τριετίας. Εξήγησε ότι οι πυλώνες αυτού του νόμου έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της Ασφάλειας & της Άμυνας, της Έρευνας & Ανάπτυξης, της εγχώριας βιομηχανίας, και την αξιοποίηση δεδομένων από το διάστημα για εφαρμογές και υπηρεσίες. Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, εξήγησε, κινήθηκε το έργο του RRF των 230 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα γίνει με την τεχνική συνδρομή της ESA.

Συνέχισε λέγοντας: «είμαστε σίγουροι ότι σε 2 χρόνια από τώρα, το πολύ, θα έχουμε ελληνικούς μικρο-δορυφόρους που θα περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη, προσφέροντας υπηρεσίες». «Η δουλειά τώρα ξεκινάει», κατέληξε. «Είναι στο χέρι τοσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, να αρπάξει την ευκαιρία».

Στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την Εθνική Στρατηγική για το Διάστημα, το οικοσύστημα που δημιουργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και το ρόλο της Space Hellas σε αυτό, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες για τον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα, ο Δρ. Μερτζάνης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αλλά και πολλές συνεργασίες. Παράλληλα, σημαντικό να κοιτάμε πάντα την παγκόσμια αγορά, επεσήμανε.

Πάνω σε αυτό, σχολίασε και το ρόλο της ευρωπαϊκής κοινότητας στον κλάδο, ο οποίος γίνεται σταδιακά πιο δυναμικός σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα υπήρχε δυσπιστία όσον αφορά τη χρησιμότητα των δορυφορικών επικοινωνιών πώς ο τομέας αυτός μπορεί να ενταχθεί σε ένα οικοσύστημα, εξήγησε. Με την εξέλιξη του mobile ωστόσο, συμπλήρωσε, είδαμε το πώς οι επικοινωνίες αυτές όχι απλά συμπληρώνουν τις επίγειες υποδομές, αλλά να πρωταγωνιστούν σε εφαρμογές που σχετίζονται με την άμυνα, την ασφάλεια, την τηλεπισκόπηση, και την καθημερινότητά μας.

«Σαν Space Hellas, είμαστε παρόντες σε όλους αυτούς τους τομείς», δήλωσε συνεχίζοντας ο Δρ. Μερτζάνης, αναλύοντας τη συμμετοχή της εταιρείας στο ΕΒΙΔΙΤΕ, σε προγράμματα της ESA και της ευρωπαϊκής κοινότητας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εφαρμογές, να τις δώσουμε σε κρατικούς φορείς ή και στον ιδιωτικό τομέα, και να μπορέσουν αυτοί να προσφέρουν υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας».

Κλείνοντας, ο CEO της Space Hellas, υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα στέκεται πάντα ως αρωγός σε προσπάθειες που έχουν να κάνουν με ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές κοινότητες.

Στην αξία της ομαδικής δουλειάς στάθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Όπως είπε, η κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα αυτής – της δουλειάς μιας εξαιρετικής ομάδας με όραμα να δημιουργήσει κάτι στη χώρα μας. «Τόσο η ομάδα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και του Γεν. Γραμματέα Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων, κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα εθνικό πρόγραμμα διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα …Πλέον, η χώρα μας διαθέτει όλες τις δομές και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να δημιουργήσουμε καινούρια τεχνολογία, να φέρουμε πίσω νέους επιστήμονες, να δημιουργήσουμε οικονομία κλίμακας καθώς και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο Δρ. Πότσης.

Συνέχισε παραθέτοντας μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, την ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος. Όπως είπε, η Ελλάδα πλέον διαθέτει πάνω από 45 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, πάνω από 2000 επιστήμονες και μηχανικούς που ασχολούνται με τον κλάδο και εταιρείες που σχεδόν διπλασιάζουν το τζίρο τους κάθε χρόνο. Έχει, λοιπόν, υλοποιήσει άλματα και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των εταιρειών που επικεντρώνουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες στη χώρα μας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δρ. Πότσης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον και τόνισε ότι δύο πράγματα. Πρώτον, ότι πρέπει να επενδύσουμε στη διαστημική τεχνολογία και για λόγους ασφαλείας της χώρας, και δεύτερον ότι πρέπει να φέρουμε την έννοια του διαστήματος στα σχολεία – να την παρουσιάσουμε, όπως είπε, στα παιδιά, ως έναν χώρο πιθανής ενασχόλησης.

O Dr. Jorge-A.Sanchez-P Πρόεδρος του SI-Cluster και Διευθυντής του ESA BIC Greece υπογράμμισε ότι το διάστημα είναι μια τεράστια αγορά 429 δις δολαρίων από την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει, ενώ τοποθετείται στον δεύτερο αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη συμμετοχή της Ελλάδας σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και βεβαίως στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για το διάστημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της ανάπτυξης του εν λόγω κλάδου, το διάστημα δεν είναι μια εξωτική δραστηριότητα, αλλά τεχνολογίες, ηλεκτρονικά υλικά, δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμογές. Με λίγα λόγια, δεν αφορά – όπως είπε εμφατικά – μόνο τους αστροναύτες αλλά και την καθημερινή μας ζωής. Συγκεκριμένα, ανέφερε, καθημερινά χρησιμοποιούμε πάνω από 40 δορυφόρους από τα δεδομένα που λαμβάνουμε .

«Το διάστημα είναι η φόρμουλα ένα της τεχνολογίας, είναι αυτό που έκανε τη γη ένα παγκόσμιο χωριό», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι μας δίνει εφαρμογές ώστε, ανάμεσα σε άλλα, να παρακολουθήσουμε τα σύνορά μας και παράνομες δραστηριότητες, πυρκαγιές, αποψίλωση δασών, και άλλα,

Καταλήγοντας σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η διάδοση των διαστημικών εφαρμογών σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος δε στο οικοσύστημα si-Cluster τόνισε ότι είναι ένα δυναμικό και σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, με μέλη που συνεχώς αυξάνονται.

Στη σημασία της συνεργασίας του οικοσυστήματος του χώρου με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στάθηκε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, CEO της Hellas Sat, καθώς είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να πρωτοπορεί στην Ευρώπη σε πάρα πολλές σχετικές με το διάστημα δράσεις.

Η συνεργασία αυτή, τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου η Ελλάδα να βγει δυναμικά μπροστά στο διαστημικό γίγνεσθαι, κάτι που απαιτεί συνεργασία και συντονισμό, όπως εξήγησε. Η Hellas Sat δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της συμμετοχής της σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και στην επιλογή και ανάδειξη ανθρώπων που ασχολούνται με τομείς, όπως η επιστήμη των δεδομένων και η Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να συμμετάσχει σε έργα μεγάλων δεδομένων από δορυφόρους. Υπογράμμισε στο σημείο αυτό, τη σημασία του γεγονότος ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενέταξε στις προτεραιότητές της το διάστημα, αναπτύσσοντας παράλληλα μια σειρά από σχετικά προγράμματα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα, τόνισε ότι υπάρχει μαγιά από ανθρώπους, φορείς και ερευνητικά κέντρα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην προσπάθειά της η εταιρεία να χτίσει μια ομάδα τεχνητής νοημοσύνης, έχει δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα ερευνητικών κέντρων που ενδιαφέρονται για συνεργασία στον κλάδο της επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μια ενημέρωση δημοσιογράφων και μέσων σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο προκειμένου να προβάλλουν σχετικές δραστηριότητες.

Από την πλευρά της η Δρ. Κατερίνα Πανοπούλου Managing Director από την OHB Hellas, υπογράμμισε ότι το διάστημα είναι πεδίο που επιτρέπει τις συνεργασίες μεταξύ των χωρών. Ειδικά η Ελλάδα, εξαιτίας της πολύ καλής γεωπολιτικής θέσης, είναι μια χώρα που οι συνεργασίες είναι πιο εύκολες και βέβαια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς, από την επιστήμη μέχρι την ασφάλεια.

Και η ίδια τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός εθνικού προγράμματος για το διάστημα, αλλά και τη βαρύτητα που έχει η εποπτεία των σχετικών δράσεων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τη διαμόρφωση της εθνικής μας πολιτικής για το διάστημα, θα υπάρξουν αλλαγές», τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα, ότι η εφοδιαστική αλυσίδα θα επικεντρωθεί στους εθνικούς τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της χώρας, κάτι που θα βοηθήσει και στην ανταγωνιστικότητά της.

Αναφορικά με τη OHB Hellas, τόνισε ότι «η παρουσία μας στη χώρα υποχρησιμοποιείται». O πολυεθνικός όμιλος OHB SE είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες ευρωπαϊκές δυνάμεις στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας, με εμπειρία που ξεπερνάει τα 30 χρόνια και κύριο αντικείμενο την κατασκευή γεωστατικών δορυφόρων και δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» τελέστηκε υπό την Αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ), του Corallia, του SI-Cluster, του ESA BIC Greece, του Δικτύου Πράξη και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ.

Χορηγοί Συνεδρίου
Diamond Sponsor: Space Hellas
Gold Sponsor: OHB Hellas
Supporter: Prometheus Space Technologies
Honored Sponsors: Hellas Sat, Stellar Discoveries
Media Sponsors: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Clip News, ICTplus.gr, ICTweekly, ΠΤΗΣΗ

close menu