Κυβέρνηση

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε με τον Nasser Hadi Al-Qahtani, Υφυπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας αρμόδιο για την Ηλεκτρική Ενέργεια, για να συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της κ. Σδούκου προς τον Σαουδάραβα ομόλογό της τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης και Δρ. Yasser Al Turki, συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της ενέργειας για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων που προκύπτουν από το νέο περιζήτητο ενεργειακό ισοζύγιο.

Οι τομείς της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ενεργειακών διασυνδέσεων, καθώς και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Η συνάντηση έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η Ελλάδα πέτυχε νέο ρεκόρ διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα της χώρας, φθάνοντας το 140% της κάλυψης της ζήτησης.

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και επί του παρόντος υφίσταται σημαντικό μετασχηματισμό προς ένα πιο διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα. Η χώρα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να φτάσει το 50% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Τα αντίστοιχα σχέδια της Ελλάδας είναι οι ανανεώσιμε πηγές να φτάσουν το 45% του ηλεκτρικού μείγματος της χώρας έως το 2030.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων. Η Ελλάδα είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με αρκετά έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του EuroAsia Interconnector, το οποίο θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, και του EuroAfrica Interconnector, το οποίο θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

close menu