Επικαιρότητα

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 6 Φεβρουαρίου, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, τόσο από ανηλίκους όσο και από ενήλικες.

Όπως σημειώνει η Ένωση, «δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πλέον η πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες έχει γίνει ιδιαιτέρως εύκολη, από εφήβους αλλά και από παιδιά μικρότερης ηλικίας, τα οποία χρήζουν αυστηρής επίβλεψης και ενισχυμένης προστασίας, από τους κινδύνους που εγκυμονεί η εύκολη και ταχεία μετάδοση μεγάλου όγκου πληροφοριών».

Αναλυτικά, οι συμβουλές της ΕΕΚΕ για ασφαλή πλοήγηση έχουν ως εξής:

– Αποφεύγουμε την αποκάλυψη μη απαραίτητων προσωπικών πληροφοριών σε πλατφόρμες.

– Αναζητούμε ιστοσελίδες με ασφαλή πρόσβαση (https://) και ελέγχουμε το όνομα της ιστοσελίδας.

– Ελέγχουμε την πηγή της πληροφορίας πριν τη μοιραστούμε ή τη χρησιμοποιήσουμε και δεν παραχωρούμε προσωπικά δεδομένα εάν δεν βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της.

– Αναζητούμε την πολιτική προστασίας δεδομένων σε κάθε ιστότοπο και διαβάζουμε προσεκτικά τους όρους.

– Για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθυνόμαστε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ), που είναι η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

– Απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων κάτω των 16 ετών, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ή έγκριση των γονέων του. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει να επαληθεύει αυτήν τη συγκατάθεση με κάθε μέσο που του προσφέρει η διαθέσιμη τεχνολογία (Ε.Ε. 2016/679).

– Φροντίζουμε να τοποθετούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρο που επιτρέπει την επίβλεψη της χρήσης του.

– Θέτουμε κανόνες στα παιδιά μας, όσον αφορά στη χρήση και το χρονικό όριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ειδικά στην πλοήγηση στο διαδίκτυο.

– Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να διασκεδάζουν με δημιουργικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η τέχνη κ.λπ.

– Συζητάμε συνεχώς με τα παιδιά, ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

– Φροντίζουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας, ώστε αν εντοπίσουν κάτι επικίνδυνο ή ύποπτο να μπορούν να το μοιραστούν μαζί μας άμεσα.

– Εγκαθιστούμε στον υπολογιστή «φίλτρα προστασίας», τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να εντοπίζουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο (πορνογραφικό υλικό, εικόνες βίας, παράνομα αρχεία, κ.λπ.) και να αποτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές.

– Σε περίπτωση ανάγκης ζητάμε ιατρική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάρτηση από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Συμβουλές για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

– Μελετάμε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου του κάθε δικτύου που επιθυμούμε να ενταχθούμε. Σε περίπτωση που κάτι από όσα διαβάζουμε δεν γίνεται αντιληπτό, δεν συναινούμε και ζητούμε περαιτέρω εξηγήσεις.

– Αποφεύγουμε κοινοποιήσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επιτηδείως κακόβουλοι χρήστες.

– Με τη δημιουργία του προφίλ μας δεν παραλείπουμε να ρυθμίζουμε και την προσβασιμότητα των άλλων χρηστών στις προσωπικές μας πληροφορίες.  Επιλέγουμε εμείς ποιος θέλουμε να επισκέπτεται το προφίλ μας και σε ποιες πληροφορίες θα έχει πρόσβαση.

– Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε τους κωδικούς πρόσβασης του προφίλ μας.

– Προσπαθούμε να μη δαπανούμε πολλές ώρες στην ενασχόλησή μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «χάνοντας» έτσι μέρος της προσωπικής και της κοινωνικής ζωής μας.

– Καταγγέλλουμε στις αρμόδιες Αρχές προσβλητικές συνομιλίες και παράνομες προτάσεις. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε και τους διαχειριστές του δικτύου που συμμετέχουμε.

– Θυμόμαστε πάντα ότι η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι, πλέον, σύνηθες φαινόμενο στη σημερινή κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο είναι μία ευκαιρία για να ενημερωθούμε και να προάγουμε την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αναλαμβάνουμε δράση και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους με σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και λελογισμένη χρήση του διαδικτύου.

close menu