Χρηματοδοτήσεις

Επιδότηση 160 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις από το υπ. Περιβάλλοντος

Πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών τους σε ρεύμα από τον ήλιο και να μειώσουν επομένως το ενεργειακό τους κόστος.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα να ενταχθεί σημαντικός αριθμός δικαιούχων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο στην περιγραφή της εν λόγω δράσης εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τις 9.700 εταιρείες. Επίσης, στόχος είναι να μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το προσχέδιο του Οδηγού του προγράμματος είναι ήδη έτοιμο, με στόχο η προδημοσίευσή του να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου τοποθετεί την έναρξη υποβολής αιτήσεων προς τις αρχές του φθινοπώρου.

Δυνατότητα προσθήκης και μπαταρίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση βρισκόταν στα πλάνα της κυβέρνησης ήδη πριν από τις εκλογές. Η ολοκλήρωση του draft του Οδηγού σε λιγότερο από ένα μήνα από τις δεύτερες κάλπες κατέστη δυνατή, καθώς τα στελέχη του υπουργείου συνέχισαν να εργάζονται σε φουλ ρυθμούς και μέσα στη χρονική περίοδο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων (ταυτοχρονισμός). Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης για την εγκατάσταση και μπαταρίας, ώστε μέρος της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής να αποθηκεύεται, για να καταναλώνεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή ή όχι της προσθήκης μπαταρίας θα εξαρτηθεί από το ωράριο λειτουργίας μίας επιχείρησης. Επομένως, για τις εταιρείες που είναι ανοικτές αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως να μπορούν να περιοριστούν σε ένα σύστημα «απλού» φωτοβολταϊκού. Αντίθετα, η μπαταρία απευθύνεται κυρίως για τους επαγγελματικούς χώρους που λειτουργούν και μετά τη δύση του ήλιου.

Γενναίες επιδοτήσεις

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή επιδότησης συστημάτων zero feed-in παρακάμπτει το πρόβλημα έλλειψης ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο, το οποίο παρουσιάζεται σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Επομένως, στο πρόγραμμα θα μπορεί να ενταχθεί οποιαδήποτε εταιρεία ανά την επικράτεια, χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψη της αν υπάρχει ή όχι διαθέσιμη δυναμικότητα τοπικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την ένταξη στο πρόγραμμα, αποκλειστικό κριτήριο αναμένεται να είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης (όπως ισχύει και με το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» για νοικοκυριά και αγρότες). Τα ποσοστά της επιχορήγησης πρόκειται να καθοριστούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αν και τα ακριβή νούμερα δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει». Όπως είναι φυσικό, η επιδότηση θα κινείται κάτω από τα ποσοστά έντασης ενίσχυσης για τις περιφερειακές ενισχύσεις (σύμφωνα με τον νέο χάρτη), κάτι που σημαίνει πως θα είναι χαμηλότερη από 65% για τις μικρές επιχειρήσεις, 55% για τις ΜμΕ και 45% για τις μεγάλες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις ωφελούμενες εταιρείες να αποσβέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα (από την οικονομία στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού) το μέρος της επένδυσης που θα χρειαστεί να καλύψουν με ίδια δαπάνη. Επομένως μετά την απόσβεση, η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς, χάρις στις «πράσινες» κιλοβατώρες από τον ήλιο, θα επιτρέψει στις εταιρείες να μειώσουν δραστικά τα ενεργειακά τους κόστη.

«Χαλαρό» πλαφόν στο μέγεθος του φωτοβολταϊκού

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή από κάθε ενδιαφερόμενο του μεγέθους (ισχύος) του φωτοβολταϊκού, αλλά και η απόφαση για το αν θα συνδυαστεί ή όχι με μπαταρία, θα απαντηθεί μέσω τεχνικής μελέτης. Με τη μελέτη, θα αναλυθεί το ενεργειακό προφίλ της επιχείρησης, ώστε μεταξύ άλλων να διαστασιολογηθεί σωστά το φωτοβολταϊκό, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή που πηγαίνει χαμένη.

Κατά συνέπεια, η διαστασιολόγηση θα θέσει εκ των πραγμάτων «ταβάνι» στο μέγεθος του φωτοβολταϊκού που έχει νόημα να εγκαταστήσει μία εταιρεία – καθώς ένα μεγαλύτερο σύστημα θα «μεταφραζόταν» σε μεγαλύτερη άσκοπη δαπάνη. Επομένως, η αρχική προσέγγιση του ΥΠΕΝ είναι να μην υπάρχει όριο στην ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα είναι επιλέξιμα προς επιδότηση.

Αν πάντως τελικά προκριθεί να μπει κάποιο «ταβάνι» στην ισχύ, αυτό θα τεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ώστε να καλύπτει ακόμη και τις πιο ενεργοβόρες εγχώριες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις.

close menu