Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025, σε ειδική εκδήλωση στο σύγχρονο επιβατικό και τουριστικό σταθμό επιβατών κρουαζιέρας του Λιμένα της Ρόδου, η ολοκλήρωση της παραμετροποίησης του συστήματος «e.Berth Marine Allocation Platform» για τις ανάγκες του Επιβατικού Λιμένα της Ρόδου, υπαγόμενος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδότησε παράλληλα την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας αυτής στον Λιμένα της Ρόδου, αλλά και της έναρξης νέων συνεργασιών και με άλλους Φορείς Διοίκησης Λιμένων.
Το σύστημα «e.Berth Marine Allocation Platform», συνιστά μια δυναμικά εξελισσόμενη εφαρμογή που αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις απαιτήσεις τόσο των Φορέων Διοίκησης των Λιμένων όσο και των Ναυτιλιακών Εταιρειών και Πρακτόρων, αλλά και των υπολοίπων άμεσα συναλλασσόμενων χρηστών.
Απευθύνεται σε Λιμένες, είτε με διακριτές λειτουργικές απαιτήσεις, είτε με μεικτή χρήση και μπορεί να υποστηρίξει τόσο Επιβατικά όσο και Εμπορικά Πλοία. Σκοπός της εφαρμογής είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διασύνδεσης από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες ή τους εκπροσώπους αυτών και η καλύτερη κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού, είτε αυτές αφορούν κρηπιδώματα, είτε περιοχές οριοθετημένων αγκυροβολίων.
Το σύστημα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, παράγοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Λιμένες, όσο και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του χώρου, με προσέλκυση νέων πελατών.
Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη δύο καινοτόμων εταιρειών πληροφορικής, της BEWISE (www.bewise.gr) και της NBS (www.nbs.gr) Το «e.Berth Marine Allocation Platform» είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύχθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά ναυτιλίας, τον Απρίλιο του 2023, στα Mini Posidonia στη Θεσσαλονίκη και πλέον εντάχθηκε παραγωγικά στη λειτουργία και του λιμένα Ρόδου, παράλληλε με αυτόν του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ), την χρονιά που μας πέρασε.
Ειδικότερα, το σύστημα στόχο έχει να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των λιμένων όπως:
- Την άμεση ενημέρωση των εταιρειών και των ναυτικών πρακτόρων σχετικά με τη διαθεσιμότητα των θέσεων ελλιμενισμού.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων αφίξεων και της επιβεβαίωσης ή μη αυτών από τον Λιμένα
- Την έγκαιρη ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων Κρατικών αρχών (π.χ. Κεντρικό Λιμεναρχείο, Τελωνείο Λιμένα, Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας) και των υπόλοιπων δραστηριοποιούμενων φορέων σχετικά με τη λειτουργία του Λιμένα, όπως Σωματείο Φορτοεκφορτωτών, ΙΕΠΥΑ και Πλοίων Παροχής Λιμενικών Υπηρεσιών.
- Την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του Λιμένα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων ελλιμενισμού και την ελάφρυνση των αρμόδιων στελεχών από πλεονάζουσες διαδικασίες.
- Τη διασφάλιση των διακινούμενων εταιρικών πληροφοριών και της επιχειρησιακής συνέχειας στον τομέα του προγραμματισμού
Προσδοκώντας σε οφέλη όπως:
1. Για τον Λιμένα
- Ευκολότερο προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων (έγκυρη και έγκαιρη διαχείριση).
- Αποφυγή υπερφόρτωσης των υποδομών και εκμηδενισμού των ταυτόχρονων αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων.
- Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα διασυνδεόμενα πλοία.
- Βελτίωση της χρονικής κατανομής των θέσεων ελλιμενισμού και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών του Λιμένα.
- Έγκαιρη ενημέρωση του Λιμένα για τις προγραμματισμένες αφίξεις των πλοίων, συμβάλλοντας σημαντικά στις παρελκόμενες υπηρεσίες, στην έγκαιρη διαπίστωση των αναγκών και στην καλύτερη οργάνωση και κατάλληλο προγραμματισμό για την ικανοποίησή τους.
2. Για τις Εταιρείες και τους Ναυτιλιακούς Πράκτορες
- Επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων ελλιμενισμού στο Λιμένα.
- Διαρκής διαθεσιμότητα του Ημερολογίου Αφίξεων/Αναχωρήσεων, βοηθώντας στην καλύτερη διαμόρφωση του Προγράμματός τους.
- Διαθεσιμότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών των θέσεων ελλιμενισμού και της γεωγραφικής αποτύπωσης συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών του λιμένα.
- Ικανοποίηση των απαιτήσεων των εταιρειών βοηθώντας στην προσέλκυση νέων.
3. Για τους χρήστες
- Έγκαιρη ενημέρωση για τη διαμόρφωση του προγράμματος αφίξεων/αναχωρήσεων και των ενδεχόμενων μεταβολών του, συμβάλλοντας στην ασφαλέστερη εκτίμηση των απαιτούμενων πόρων για την εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών τους.
- Σημαντική αύξηση των εσόδων του.
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε πέραν των χαιρετισμών, τεχνική παρουσίαση της λύσης και live demo, καθώς και συνεδρία ερωτα-απαντήσεων με εκτενή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων πρακτόρων εταιρειών κρουαζιέρας και των συνεργατών του ΔΛΤΝΔ που ανέλαβαν τη σχεδίαση και υλοποίηση της λύσης.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Β. Βαγιανάκης, τόνισε τη σημασία και προσήλωση της διοίκησης του Ταμείου στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και εργαζομένους του Λιμένα, και πέριξ αυτού, αλλά και συνάμα τη δέσμευσή του για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης ανάλογων διαδικασιών, πάντα με γνώμονα την ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα και του νησιού της Ρόδου, διαμέσου νέων συνεργασιών/συνεργειών.
Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των δύο συνεργαζόμενων εταιρειών BEWISE-NBS κ.κ. Χαράλαμπος Γκεβρέκης (Business Development & Product Manager (BEWISE)) και Μαρίνος Κρανιώτης (Operational Technology Expert (NBS)) σημείωσαν την άριστη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των στελεχών του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και της ομάδας που υλοποίησε την πλατφόρμα, εναρμονίζοντάς την στις επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμένα Κρουαζιέρας Ρόδου. Επισήμαναν ακόμη την διάθεση, από την πρώτη στιγμή, του κόσμου της κρουαζιέρας και του τουρισμού της Ρόδου, να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα, καταδεικνύοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου συστήματος κράτησης και κατανομής θέσεων ελλιμενισμού πλοίων και γραφικής απεικόνισης αυτών σε σύστημα GiS (Graphical Information System).