Σεμνά και ταπεινά για την Amazon
Έχει ενδιαφέρον να βλέπει κανείς το πως εταιρείες κολοσσοί αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα και να κινηθούν με τους (αργούς) ρυθμούς του ελληνικού κράτους. Μετά την Microsoft, το ίδιο μάθημα φαίνεται να παίρνει και η Amazon, οι εκπρόσωποι της οποίας γυρνάνε από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία με φακέλους στα χέρια.
Βλέπετε, για να πάρεις άδεια για ένα έργο όπως αυτό που ετοιμάζει η Amazon (υπηρεσίες cloud) θα πρέπει να υποβάλεις προτάσεις και τεχνικές λεπτομέρειες όχι σε 1 και 2, αλλά σε 4 υπηρεσίες. Και να αντιμετωπίσεις τις ίδιες διαδικασίες και τους ίδιους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Με ότι αυτό σημαίνει για την ολοκλήρωση και το χρονοδιάγραμμα του έργου
Και έπεται η Google
Τα ίδια σχεδόν αναμένεται να αντιμετωπίσει και η Google, καθώς στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται (δυστυχώς) με συγκεκριμένες ταχύτητες και συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλήθεια, πότε θα δούμε κάτι πιο συγκεκριμένο από τους κολοσσούς της τεχνολογίας; Κάτι που να μην περιορίζεται σε υπηρεσίες και συχνότητες;
Κάτι που να μην είναι το άνοιγμα (μικρών) γραφείων και η συνεργασία με πανεπιστήμια, το οποίο σημαίνει φτηνούς ή τσάμπα υψηλής ποιότητας υπαλλήλους; Κάτι που να έχει τούβλα και τσιμέντα και να έχει ανταποδοτικά οφέλη στην οικονομία;
Γιατί, για να μην κοροϊδευόμαστε, υπαρκτές υποδομές σε data centers έχουν 2-3 εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα είναι στη χώρα εδώ και καιρό. Αλλά δε θα χαλάσουμε το αφήγημα τέτοιες μέρες.
Ασκήσεις υπομονής κάνει η Microsoft
Αντίστοιχη είναι και η πορεία της επένδυσης της Microsoft, η οποία περιμένει τις άδειες για να ξεκινήσει την ανέγερση των δικών της data center. Και μπορεί η συγκεκριμένη επένδυση να έχει ανταποδοτικά οφέλη (και μάλιστα σημαντικά) στην οικονομία, όμως χρειάζεται καύσιμο για να ξεκινήσει. Όπου καύσιμο, βάλτε ενέργεια. Αν δεν το ξέρετε, που δεν το πιστεύουμε, η λειτουργία ενός data center σαν αυτό που ετοιμάζει η Microsoft χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αρκετής για να λειτουργήσει μια μικρή πόλη.
Που θα τη βρει; Ποιος θα της την δώσει; Πως, από που;
Πολλές ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν λυθεί σε διοικητικό ή ανώτερο επίπεδο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει προς τα έξω μα συγκεκριμένες λύσεις. Είμαστε καλοί άνθρωποι και θα περιμένουμε μέχρι τις εκλογές για να τις πάρουμε.
Μετά όμως..
Είδες η ΔΕΗ;
Εδώ και καιρό σας γράφαμε ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και δη των οπτικών ινών, δημιουργώντας το δικό της δίκτυο. Η επιχείρηση δεν έχει πρόθεση (όχι άμεσα τουλάχιστον) να απευθυνθεί μαζικά στους καταναλωτές, αλλά έχει βάλει στόχο την χονδρική.
Φυσικά, τα μετρητά που έχει η «λιανική» είναι ευπρόσδεκτα από κάθε επιχείρηση, έτσι η ΔΕΗ μέχρι τον Οκτώβριο να έχει μπει σε περίπου μισό εκατομμύριο καταναλωτές, βάζοντας στο μάτι 13 δήμους σε όλη την Αττική. Και βλέπουμε..
Η επένδυση, συνολικού κόστους κοντά στο 1 δισ. ευρώ έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και όταν αρχίσει να «τρέχει» θα αλλάξει το πεδίο και τους συσχετισμούς στην αγορά.
Με την βοήθεια του Αγ. Γιώργη
Αν πούμε ότι όλες οι εταιρείες Πληροφορικής έχουν εικόνισμα του διοικητή της ΑΑΔΕ πάνω από το γραφείο του λογιστή και κάθε πρωί κάνουν τον σταυρό τους να τον έχει ο θεός καλά, δεν θα είναι υπερβολή.
Με το myData, εδώ και 3 περίπου χρόνια βγάζουν το ψωμάκι (αρκετοί και το βούτυρό) του όλες σχεδόν οι εταιρείες της χώρας. Τώρα που έρχεται και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και το χρήμα θα συνεχίσει να κινείται, όλες σχεδόν οι εταιρείες ετοιμάζονται για δοξολογίες και περιφορές εικόνων.
Πέρα από τα αστεία όμως, η δουλειά που γίνεται στην ΑΑΔΕ είναι μεγάλη και συνεχής. Και το κυριότερο, τα στελέχη ποιυ είναι επιφορτισμένα με αυτή ξέρουν και την δουλειά τους και τις ανάγκες της αγοράς και τον τρόπο να κάνουν το σύστημα να δουλέψει.
Κάτι που φάνηκε και στο τελευταίο 25ο Greek ICT Forum όπου τόσο ο κ. Πιτσιλής που παραβρέθηκε όσο και ο κ. Μπούτος που «τρέχει» τα πληροφοριακά συστήματα, έδωσαν μια γεύση για όσα γίνονται πίσω από τις κουρτίνες και αποκάλυψαν κάποιες από τις υπηρεσίες που θα φέρει η υπηρεσία στην αγορά το επόμενο διάστημα.