Χρηματοδοτήσεις

Έρχονται στην Ελλάδα τρένα υδρογόνου μέσω ΓΑΙΑΟΣΕ

Δεκαπέντε τρένα 15 νέα τρένα υδρογόνου μέσω ΓΑΙΑΟΣΕ ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ “μιας νέας σύμβασης, σκοπός της οποίας θα αποτελεί η εξασφάλιση προσφοράς υπηρεσιών, που θα είναι – μεταξύ άλλων – πολυπληθέστερες, ασφαλέστερες, υψηλότερης ποιότητας ή λιγότερο δαπανηρές, από εκείνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν από μόνες τους οι δυνάμεις της αγοράς.

Η προτεινόμενη νέα σύμβαση, μάλιστα, θα εισάγει για πρώτη φορά πρόβλεψη ουσιαστικών επενδύσεων στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές, τροποποιεί τον μηχανισμό αποζημίωσης δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα, δίνοντας κίνητρα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η νέα σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο και θα έχει διάρκεια για 10+5 χρόνια.

Παράλληλα, με την νέα ΥΔΥ, το Ελληνικό δημόσιο (το υπουργείο Υποδομών) αποκτά τουλάχιστον 15 νέα τρένα υδρογόνου μηδενικών ρύπων (60% από ΓΑΙΑΟΣΕ και 40% από την Ε.Ε.). Από την νέα ΥΔΥ, το συνολικό όφελος του ελληνικού δημοσίου αναμένεται – με συντηρητικές εκτιμήσεις – να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Πότε είχε ανακοινωθεί

Το πλάνο αγοράς τρένων υδρογόνου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεδιπλώθηκε πριν από δύο μήνες από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή από το βήμα του συνεδρίου της Καθημερινής.

Ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο αυτό έχει ξεκινήσει να συζητείται από το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν παίρνει σάρκα και οστά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος είναι η αγορά περίπου 15 τρένων υδρογόνου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης από την ΓΑΙΑΟΣΕ.

Αυτή τη στιγμή ο βασικός σχεδιασμός αγοράς των τρένων ολοκληρώνεται και θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Το κόστος κάθε τρένου υπολογίζεται σε 12-13 εκατ. ευρώ και η συνολική αγορά θα χρηματοδοτηθεί περίπου κατά 40% από το πρόγραμμα του Ταμείου.

Εφόσον οριστικοποιηθεί το πλάνο, θα αποφασιστεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της αγοράς, πως θα προχωρήσει η διαδικασία της προμήθειας αυτών των προηγμένων τρένων μέσα στο 2022. Η παραγγελία τους σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει από 2-4 χρόνια. Δηλαδή μπορεί υπό προϋποθέσεις τα πρώτα τρένα να φτάσουν στην Ελλάδα το 2024.

Μίσθωση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στόχος είναι τα τρένα αυτά να μισθωθούν από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μαζί με τα τρένα που θα δρομολογηθούν από τις αρχές του 2022 και τα νέα τρένα που και αυτά που θα παραγγελθούν στο μέλλον να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο στόλο.

Η τεχνολογία των τρένων υδρογόνου είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα στην Ευρώπη τρένα υδρογόνου έχουν δρομολογηθεί σε δύο γραμμές σε Γερμανία και Γαλλία. Πρόκειται για τα βραβευμένα Alstom Coradia iLint τα οποία εκτελούν δρομολόγια σε περιφερειακό δίκτυα των δύο χωρών. Πιο πρόσφατο μοντέλο είναι το Alstom Coradia Polyvalent.

Τα τρένα σύμφωνα με πηγές με γνώση στο θέμα είναι πεντάδυμα, δηλαδή είναι μια αμαξοστοιχία με 4 βαγόνια επιβατών και ένα κινητήριο βαγόνι. Τα τρένα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 160 χλμ/ώρα και να μεταφέρουν έως και 250 επιβάτες. Η αυτονομία αυτών των τρένων υδρογόνου φτάνει τα 600 χιλιόμετρα.

close menu