Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία τονίζει στον Yπουργό Οικονομίας ότι είναι επιβεβλημένη η πολιτική και οικονομική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ειδικά αυτή την περίοδο.
Με αφορμή την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε με επιστολή στον Yπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη δέσμη μέτρων και πολιτικών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:
Καθώς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και στη συνέχεια την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών τους καθίσταται αδύνατη. Επιβάλλεται να λαμβάνεται πάντα υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία/ χρόνια πάθηση.
Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η πολιτική και οικονομική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους ειδικά αυτή την περίοδο, ως εξής:
-Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.
-Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
-Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος γι’ αυτούς, καθώς και μέσω της μείωσης κατά 50% της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
-Απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με αναπηρία από τη φορολόγηση των 10.920 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τώρα.
-Απαλλαγή των άνεργων ατόμων με αναπηρία από τον φόρο του ενοικίου, όταν αυτό αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός τους.
-Εξαίρεση των συλλόγων εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. από τα έξοδα τελωνίου και τον φόρο που προκύπτει από τη διαδικασία του εκτελωνισμού για την προμήθεια τεχνικών βοηθημάτων, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
-Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης, με βαριά κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες.
-Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
-Εξαίρεση από τον Φ.Π.Α των προϊόντων που παράγουν τα Προστατευμένα Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, κ.α.
-Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.