Τεχνολογίες

ESET: Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες φιλανθρωπίας για την Ουκρανία

Οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET εντόπισαν αρκετά website που κάνουν συναισθηματικές, αλλά ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς το λαό της Ουκρανίας ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας.

Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μια προσεκτικότερη έρευνα όμως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.

Για αυτό, ιστοσελίδες όπως αυτές εδώ ενδεχομένως θα πρέπει να αποφεύγονται:

• help-for-ukraine[.]eu
• tokenukraine[.]com
• supportukraine[.]today
• ukrainecharity[.]gives
• ukrainesolidarity[.]org
• ukraine-solidarity[.]com
• saveukraine[.]today

Παράλληλα, οι ειδικοί της ESET μας συμβουλεύουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τις συναισθηματικές εκκλήσεις για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email μας. Επίσης, κυκλοφορούν στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλα παρόμοια τεχνάσματα που αποσκοπούν στο να κάνουν τα θύματα να δωρίσουν Bitcoin.

Πως να αποφύγουμε τις απάτες φιλανθρωπίας

Αυτές είναι οι 7 συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί της ESET για το πώς να κάνουμε κάτι τέτοιο με ασφάλεια:

1. Ελέγξτε προσεκτικά πριν δώσετε χρήματα – είναι καλύτερο να επιλέξετε γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.

2. Δωρίστε τα χρήματά σας μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή απευθυνθείτε απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες.

3. Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δε ζητούν τέτοιου είδους “δωρεές”.

4. Μην να κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φαίνονται περίεργα και κυρίως που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρασύρουν ώστε να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

5. Για την ακρίβεια, να είστε επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσετε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το λάβατε, π.χ. τηλεφωνικά αν το λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ.

6. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μια φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός αν επαληθεύσετε ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.

7. Μην ενδίδετε σε αδικαιολόγητη πίεση – οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να σας πιέσουν να κάνετε δωρεά (κοινωνική μηχανική).

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία παραμένει πρώτη είδηση σ’ όλο τον κόσμο, οι απατεώνες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν για δικό τους κέρδος τη δυστυχία των ανθρώπων που πλήττονται από τον πόλεμο.

close menu