Έρευνες - Μελέτες

Ευρωπαϊκές startups: “Σήκωσαν” 16 δισ. σε ένα μόλις τρίμηνο

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο κορυφαίος κλάδος στην Ευρώπη, με τις startups του τομέα να προσελκύουν κεφάλαια 3,3 δισ. δολ. σε ένα μόνο τρίμηνο

Δίοδο προς τη χρηματοδότηση, εν μέσω χαλεπών επενδυτικών καιρών, συνεχίζουν να βρίσκουν οι ευρωπαϊκές startups, οι οποίες μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, και για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ξεπέρασαν τις επιδόσεις των ασιατικών νεοφυών εταιρειών σε επίπεδο funding. Η χρηματοδότηση προς ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας τα 16 δισ. δολ., διευρυμένη κατά 31% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 17% σε ετήσια βάση.

Τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων, που κατευθύνθηκαν προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα, απέσπασε -και- το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η Μεγάλη Βρετανία. Οι βρετανικές startups, σύμφωνα με την ανάλυση της Crunchbase, προσέλκυσαν κεφάλαια 6,7 δισ. δολ., με τη Γαλλία να έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις των επενδυτών, συγκεντρώνοντας χρηματοδοτήσεις 2,9 δισ. δολ. Να σημειωθεί ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων τόσο προς τις βρετανικές όσο και προς τις γαλλικές startups ήταν αυξημένη σε ετήσια βάση.

Η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, ήταν η γερμανική, η οποία είδε συνολικές επενδύσεις προς το νεοφυές οικοσύστημα της τάξης των 1,8 δισ. δολ., αν και τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στις γερμανικές startups ήταν μειωμένα σε ετήσια βάση.

Στα ραντάρ των επενδυτών βρέθηκαν τόσο οι νεοφυείς εταιρείες πρώιμου σταδίου όσο και αυτές που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης, με τις χρηματοδοτήσεις και προς τις δύο κατηγορίες -αρχικού και τελικού σταδίου- να βαίνουν αυξανόμενες.

Σπάει ταμεία η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο κορυφαίος κλάδος στην Ευρώπη, με τις startups του τομέα να προσελκύουν κεφάλαια 3,3 δισ. δολ. σε ένα μόνο τρίμηνο. Στα χρηματοδοτικά deals που πρωταγωνίστησαν στον κλάδο του ΑΙ πανευρωπαϊκά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνονται αυτά προς την εταιρεία αυτοματοποιημένης οδήγησης Wayve με έδρα το Λονδίνο, προς το ίδρυμα Mistral AI με έδρα το Παρίσι και προς την πλατφόρμα μετάφρασης γλωσσών DeepL με έδρα την Κολωνία.

Ο δεύτερος τομέας, που συγκέντρωσε τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις, ήταν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, προσελκύοντας χρηματοδοτικά deals αξίας 3 δισ. δολ. Τρεις εταιρείες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία πέτυχαν τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης: οι πλατφόρμες δανεισμού Abound και GB Bank, και η ψηφιακή τράπεζα Monzo.

Ο τομέας της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν η τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή χρηματοδοτούμενων startups στην Ευρώπη με επενδύσεις 2,5 δισ. δολ., με τις startups του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συγκεντρώνουν μεγάλους γύρους της τάξης των 100 εκατ. δολ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

close menu