Επιχειρήσεις

Εξαγορά Coleus Packaging από την Astir Vitogiannis: Το παρασκήνιο του deal

Όταν πριν περίπου ένα χρόνο το επενδυτικό fund Virtus International Partners με επικεφαλής τον έμπειρο χρηματιστή Λάμπρο Παπακωνσταντίνου εισήλθε στην Ideal, αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για μια κίνηση που προμήνυε την αρχή μιας νέας δυναμικής εποχής για την εισηγμένη.

Και οι προσδοκίες δεν διαψεύστηκαν καθώς μερικούς μήνες αργότερα ήρθε ο μετασχηματισμός της Ideal σε όμιλο Συμμετοχών με 4 θυγατρικές και δραστηριότητα σε διαφορετικούς κλάδους όπως πληροφορική, λευκές συσκευές, προϊόντα τεχνολογίας, κυβερνοασφάλεια, καπάκια και πώματα φιαλών και ανθρακούχα αναψυκτικά- mixers.

Ο ” γάμος ” ανάμεσα στο Virtus και την Ideal προικοδότησε την τελευταία με δύο θυγατρικές, την εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων για φιάλες Astir Vitogiannis και την εταιρεία αναψυκτικών τρίτης γενιάς Three Cents. Πρόσφατα η Ideal holdings βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς μέσω της Astir Vitogiannis απέκτησε μερίδιο πλειοψηφίας στην Coleus Packaging η οποία δραστηριοποιείται στην Νότια Αφρική.

Και μπορεί το deal να έκλεισε και επίσημα πρόσφατα, ωστόσο οι διεργασίες και οι επαφές που οδήγησαν στην συμφωνία είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν. Άλλωστε, η σχέση της Astir με την ιδιοκτήτρια της Coleus, την AB InBev μετρούσε πολλά χρόνια και στηριζόταν στη σχέση προμηθευτή – πελάτη καθώς η ελληνική επιχείρηση προμηθεύει με πώματα την μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο (Budweiser, Beck’s Stella Artois). Η AB InBeV, η οποία προήλθε από τις συγχωνεύσεις ζυθοποιείων σε Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αμερική και Βέλγιο, βρέθηκε να είναι και ιδιοκτήτης εργοστασίων που παράγουν υλικά συσκευασίας για τα προϊόντα της, μεταξύ των οποίων και η Coleus. Όταν το 2020 η ζυθοποιία αποφάσισε να επικεντρωθεί στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, ήτοι την παραγωγή μπίρας και άλλων αλκοολούχων ποτών, θέλησε να πωλήσει τις συμμετοχές της στις περιφερειακές δραστηριότητες, ανοίγοντας τον δρόμο για την Astir Vitogiannis να διεκδικήσει την Coleus, η οποία ταίριαζε απόλυτα με το προφίλ της.

Έτσι, ξεκίνησε η πρώτη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο αυτό που δεν είχαν υπολογίσει ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν έκαναν δύσκολες τις συναντήσεις αλλά καθώς υπήρχε η διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές και η τεχνολογία έδωσε λύση, τον Σεπτέμβριο του 2020 οι συζητήσεις μπήκαν σε μια νέα βάση και έγιναν ουσιαστικές.

Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε το δύσκολο έργο μιας μεσαίου μεγέθους ελληνικής βιομηχανίας να συμφωνήσει με ένα πολυεθνικό γίγαντα, για την μεταβίβαση του ποσοστού του σε μια περιφερειακή δραστηριότητα που είχε ελάχιστη συμμετοχή στα αποτελέσματά του. Όπως επισημαίνουν στο capital.gr πηγές προσκείμενες στην Ideal Holdings “οι δυσκολίες της συναλλαγής ήταν πολλές και χρειάστηκε τεράστια επιμονή και υπομονή από την διοίκηση της Astir για να καταλήξει σε συμφωνία”.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική πλευρά ήταν ο κορωνοϊός και η συνεπαγόμενη δυσκολία μετακινήσεων ειδικά σε ό,τι αφορά ένα αεροπορικό ταξίδι 12 ωρών, την ίδια στιγμή που οι έλεγχοι έπρεπε να γίνουν από νομικά και ελεγκτικά γραφεία στην Νότια Αφρική αλλά και με επιτόπια παρουσία των ανθρώπων της Astir. Επιπλέον, το μέγεθος της συναλλαγής ήταν μικρό και η AB InBev πολύ μεγάλη για να επικεντρωθεί σε αυτό ενώ οι τράπεζες της Νότιας Αφρικής έπρεπε να αξιολογήσουν την ελληνική εταιρεία και να συμφωνήσουν στην χρηματοδότηση της συναλλαγής. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Coleus έπρεπε να καταλάβει τις συνέργειες με την Astir καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονταν.

Η τελική συμφωνία επήλθε μετά από 15 μήνες και όπως λένε οι άνθρωποι της Ideal Holdings “είμαστε υπερήφανοι γιατί καταφέραμε μετά από πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να εξαγοράσουμε μια εταιρεία που φέρνει αξία στην επένδυσή μας. Καταφέραμε να διεθνοποιήσουμε μια ελληνική βιομηχανία, αποκτώντας παραγωγική μονάδα σε άλλη ήπειρο και να ξεφύγουμε ακόμη και από τα περιφερειακά γεωγραφικά όρια. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για μια μεσαίου μεγέθους ελληνική εταιρεία από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Αφρικής. Πετύχαμε αυτό που έχουν καταφέρει πολύ μεγαλύτερες εταιρείες με σημαντική δομή και οργάνωση. Είμαστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει”.

πηγή: Capital.gr

close menu