Πληροφορική

Εξαγορές αξίας άνω των 5 δισ. από τις αρχές του έτους – εντείνονται τα deals στην Πληροφορική

O εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού έχουν εντείνει τα deals στην Πληροφορική

Σε χρονιά-ρεκόρ ως προς τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εξελίσσεται το 2024. Αυτό φανερώνουν οι συναλλαγές άνω των 5 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται από τις αρχές της χρονιάς, χωρίς να περιλαμβάνουν τις ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, αντλώντας ρευστότητα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Πέραν του τραπεζικού κλάδου, που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, η ενέργεια και η τεχνολογία προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να απαιτούν την επίτευξη συνεργειών.

Ενέργεια

Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα μεγαλύτερα deals της φετινής χρονιάς αφορά την απόκτηση από τη Masdar του 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της οποίας η επιχειρηματική αξία (enterprise value) τοποθετείται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά μετοχή. Ο ενεργειακός όμιλος έχει αποτιμηθεί προς 2,4 δισ. ευρώ και η εξαγορά συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη στην Ευρώπη του χαρτοφυλακίου της Masdar, θυγατρικής της Abu Dhabi Future Energy Company, στοχεύοντας σε παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100 GW έως το 2030. Το εν λόγω deal, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει 2.500 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευήν και έτοιμα προς κατασκευή και λειτουργεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, τον Καφηρέα, με ισχύ 327 MW. Επίσης, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Περιβαλλοντικό πρόσημο έχει και η εξαγορά από τη Motor Oil της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Ηλέκτωρ με «πωλήτρια» την Ελλάκτωρ. Η Motor Oil θα αποκτήσει το 94,44% της Ηλέκτωρ προς 114,7 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμείνει στην κυριότητα του Λεωνίδα Μπόμπολα (για πολλά χρόνια στο παρελθόν κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου). Η εξαγορά της Ηλέκτωρ εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Motor Oil για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ενέργεια. Επιδιώκοντας να ενισχύσει το αποτύπωμά του στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας WATT που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση αστικών αποβλήτων. Με την κίνηση αυτή, της οποίας το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό, η ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι σε θέση να αξιοποιεί στις δικές της μονάδες τα δευτερογενή καύσιμα (SRF) που παράγει η WATT από την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Λιανεμπόριο

Τον περασμένο Απρίλιο ολοκλήρωσε η ΔΕΗ την εξαγορά της «Κωτσόβολος» από τον βρετανικό πολυεθνικό όμιλο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Currys έναντι τιμήματος 200 εκατ. ευρώ. Μέσω της συναλλαγής, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών τον Νοέμβριο του 2023, η ΔΕΗ απέκτησε ένα δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων συνολικής έκτασης 143 χιλ. τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 2.900 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores με έκταση άνω των 2 χιλ. τ.μ. Απέκτησε και τα δύο ηλεκτρονικά καταστήματα της αλυσίδας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στον κλάδο τροφίμων, η ΙΟΝ με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο εξαγοράζει το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας. Από το 2009 ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αποκτήσει το 24,98% των μετοχών της «Λάβδας», ενώ συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, Ιωάννης. Η συμφωνία, πέρα από το γεγονός ότι φέρνει κοντά δύο από τις πλέον ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των σακχαρωδών, κορυφαίες μάλιστα στις κατηγορίες τους, δημιουργεί το έδαφος για συνέργειες.

Τεχνολογία

Οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσελκύουν διαχρονικά επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους ομίλους που επιδιώκουν να τις ενσωματώσουν με στόχο την εμφάνιση οργανικής κερδοφορίας και ευρύτερα την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξής τους. Στον τομέα της τεχνολογίας και της Πληροφορικής, αυτή είναι η περίπτωση της Beta CAE που εξαγόρασε η αμερικανική Cadence έναντι τιμήματος 1,15 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αναπτύσσει εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης του πώς «συμπεριφέρονται» στο πραγματικό πεδίο τα αυτοκίνητα, οι τουρμπίνες αεροσκαφών και σχεδόν κάθε είδους βιομηχανικό προϊόν. Ιδρύθηκε το 1999 από μία ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ ως εταιρεία πληροφορικής ειδικευμένη στην επιστήμη των μηχανικών και πιο συγκεκριμένα στην εξέλιξη προγραμμάτων προ και μετα-επεξεργασίας στον τομέα των εφαρμογών των πεπερασμένων στοιχείων, απασχολώντας σήμερα 500 εργαζομένους.

Παράλληλα, ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού έχουν εντείνει τα deals στην Πληροφορική. Ετσι, το fund General Atlantic μέσω της θυγατρικής του Ginger Digital βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Epsilon Net με τίμημα 12 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης στην οποία προχωρεί η Ginger από κοινού –κατόπιν ειδικής συμφωνίας– με τον ιδρυτή της Epsilon Net Ιωάννη Μίχο, την Εθνική Τράπεζα –ελέγχει το 7,5% της εταιρείας– και το fund General Atlantic, που ελέγχει ήδη 78,38% των μετοχών της εισηγμένης. Το συνολικό τίμημα διαμορφώνεται σε 241,2 εκατ. ευρώ, με την Epsilon Net να αναμένεται ότι θα οδηγηθεί, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης στις 2 Αυγούστου, εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα και χωρίς αστερίσκους τη συγκέντρωση της Entersoft με τη SoftOne λόγω της δρομολογούμενης εξαγοράς της πρώτης από τη Unity. Πρόκειται για το εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την Olympia Group, δηλαδή το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού και βασικό μέτοχο της SoftOne, με την υποστήριξη της Imker Capital που κατέχει ήδη το 37,26% των μετοχών της Entersoft. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή δημόσιας πρότασης από την Unity, που αναμένεται να οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, με την περίοδο υποβολής να ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου. Το τίμημα για την εξαγορά του 53,73% της εταιρείας από τους νυν μετόχους της διαμορφώνεται σε 129 εκατ. ευρώ (8 ευρώ ανά μετοχή).

Ασφάλειες

Την ασφαλιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ εξαγοράζει ο όμιλος Intracom επιδιώκοντας την επέκτασή του στην ασφαλιστική αγορά. Σε πρώτη φάση θα αποκτήσει το 65% της εταιρείας και στη συνέχεια το υπόλοιπο 35%, με το συνολικό τίμημα να τοποθετείται σε 45,5 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα λάβει χώρα μεταξύ της Intracom Properties (100% θυγατρικής της Intracom), που είναι προς απορρόφηση από την Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας (ΚΛΜ), και του Νικολάου Μακρόπουλου, μοναδικού μετόχου της «Ευρώπη Ασφαλιστική».

«Το νέο αυτό εγχείρημα θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου και παράλληλα θα ενισχύσει την παρουσία μιας ελληνικής ασφαλιστικής στην εγχώρια αγορά στην οποία υπάρχει κύμα εισόδου ξένων επενδυτών. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη την ενίσχυση του ασφαλιστικού κλάδου, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα της Ε.Ε.» έχει αναφέρει ο επικεφαλής της Intracom Σ. Κόκκαλης.

Πηγή: moneyreview.gr

close menu