Σε συνέχεια της παρουσίας της στο συνέδριο Digital Healthcare, η Φαίη Κοσμοπούλου Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μιλάει αποκλειστικά στο ICTweekly και την Σοφία Μυττά για το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας. Αναλύει τον τρόπο που η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει πρωτοπορήσει στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών η χρήση τους έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη του κλάδου και την διεύρυνση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.
ICTweekly: Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και ποιος ο βαθμός ψηφιακής προσαρμογής του κλάδου;
Φαίη Κοσμοπούλου: Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί πρότυπο ψηφιακής μετάβασης στον κλάδο της βιομηχανίας. Χρησιμοποιεί τα υπολογιστικά νέφη, θέτει σε πρώτο πλάνο τα συστήματα ERP, ενώ στην παραγωγική διαδικασία κάνει χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ρομποτικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή επενδύει συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων ποιοτικών φαρμάκων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και δημιουργεί τις απαραίτητες συνέργειες με πανεπιστημιακά και επιστημονικά ιδρύματα για την προαγωγή των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνολογίας .
Είναι σαφές πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του κλάδου. Ως ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγουμε ποιοτικά ελληνικά φάρμακα με τεχνολογίες αιχμής καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και ταυτόχρονα εξάγουμε σε πάνω από 140 χώρες ποιοτικό ελληνικό φάρμακο. Οι εξαγωγές αυτές δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι εξελίξεις στον κλάδο της τεχνολογίας είναι ραγδαίες και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρακολουθεί της εξελίξεις και προσαρμόζεται σε αυτές.
ICTweekly: Πώς αλλάζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός την πολιτική φαρμάκου και τον κλάδο υγείας στη χώρα της;
Φαίη Κοσμοπούλου: Ως χώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία μπροστά της με την ορθή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να μετασχηματίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να γίνει φιλικότερο της τον ασθενή και να βελτιώσει την εμπειρία του.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται της δράσεις που οδηγούν στο ψηφιακό άλμα του ΕΣΥ και βεβαίως εκσυγχρονίζουν και την πολιτική φαρμάκου στην Ελλάδα. Η ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας περιλαμβάνει δράσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έως την πλήρη ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) που σήμερα παραμένει «κλειστός» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να αποτελέσει την κεντρική δομή πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας.
Παράλληλα περνάμε σε αυτό που ονομάζουμε «έξυπνο» οικοσύστημα υγείας. Αφορά στη ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων, στην κατάρτιση δεσμευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, ενώ την ίδια στιγμή επεκτείνεται η τηλεϊατρική με το πρόγραμμα «φροντίδα στο σπίτι». Επομένως το ΕΣΥ αλλάζει προς το καλύτερο και εκσυγχρονίζεται.
ICTweekly: Η στελέχωση των ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών με εξειδικευμένο προσωπικό συναντά τα γνωστά προβλήματα της έλλειψης καταρτισμένου δυναμικού; Υπάρχει γενικότερη δυσκολία στις ευρωπαϊκές Φαρμακοβιομηχανίες ή είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο;
Φαίη Κοσμοπούλου: Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ μέσω των επενδύσεων που δρομολογεί δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται επιστημονική εξειδίκευση για την απασχόληση στον κλάδο, ωστόσο με τις επενδύσεις που υλοποιούνται συμβάλουμε στο brain gain. Στην επιστροφή δηλαδή επιστημόνων από το εξωτερικό πίσω στη χώρα μας.
Επίσης, ανοίγουμε νέους επαγγελματικούς ορίζοντες σε νέους μαθητές και σπουδαστές στις πόλεις που δραστηριοποιούμαστε. Αυτόν τον καιρό διοργανώνουμε τις «Ημέρες Σταδιοδρομίες» στην Αρκαδία προκειμένου να ενημερώσουμε μαθητές και σπουδαστές για τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και μάλιστα τον τόπο καταγωγής τους. Παρόμοιες εκδηλώσεις πρόκειται και στο μέλλον να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας
ICTweekly: Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το επενδυτικό πρόγραμμα της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Τι περιλαμβάνει και ποια η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία;
Φαίη Κοσμοπούλου: Υλοποιούμε ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την κατασκευή νέων, παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών.
Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ της χώρας και οδηγούν στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2021) για την φαρμακοβιομηχανία, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων εκτιμάται στο 86% του ποσού της επένδυσης, ενώ και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή της λειτουργίας των νέων μονάδων στο ΑΕΠ, με τη συνολική πολλαπλασιαστική επίδραση να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.
Εκτός όμως από τις σημαντικές επιδράσεις στην οικονομία, οι επενδύσεις αυτές έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει έκτακτες κρίσεις, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η πρόσβαση των ασθενών σε ακόμη περισσότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της χώρας μας σε κόμβο φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής για την ΝΑ Ευρώπη.