Επικαιρότητα

“Φάμπρικα” ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμών στο darknet έναντι 200 ευρώ

Σε μείζων πρόβλημα για την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας αναδεικνύεται η επιχείρηση που έχει οργανωθεί στο “σκοτεινό διαδίκτυο” από επιτήδειους οι οποίοι εμπορεύονται πλαστά ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Οι τιμές για τα πιστοποιητικά αυτά ξεκινάνε από 250 ευρώ, με τις επιλογές που έχει ο “πελάτης” να περιλαμβάνουν από εικονικούς εμβολιασμούς και πλαστά πιστοποιητικά, μέχρι βεβαιώσεις νόσησης.

Παρά το γεγονός της εκτεταμένης, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δράσης των παράνομων κυκλωμάτων, τόσο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας όσο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν πως από την στιγμή που η διαδικασία έκδοσης του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού είναι πλήρως ψηφιακή, αυτό σημαίνει πως τα πλαστά αρχεία αφήνουν πίσω τους ψηφιακά ίχνη τα οποία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πολίτης που έκανε σχετική καταγγελία στον Alpha, «Επικοινώνησα με έναν από αυτούς τους ανθρώπους και μου εξήγησε ότι μπορούσε να εισάγει μέσω γιατρών και νοσηλευτών, τα στοιχεία μου, με τον ΑΜΚΑ μου, στο σύστημα εμβολιασμών το κρατικό και από εκεί και πέρα να μου εκδώσει για εμένα και τη σύζυγό μου, δύο βεβαιώσεις εμβολιασμού με 200 ευρώ το ένα».

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα πρέπει να μπει σε συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να ενταχθεί σε γκρουπ αντιεμβολιαστών, να στείλει προσωπικό μήνυμα σε μέλος που συνδέεται με το κύκλωμα και να πληρώσει σε κρυπτονόμισμα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών τα ψευδή πιστοποιητικά

Σε αντίθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία και αποκαλύπτονται σχετικά εύκολα, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τα ψευδη πιστοποιητικά τα οποία έχουν μεν εκδοθεί μέσω της νόμιμης οδού αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι «μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή, για έναν άνθρωπο που ψευδώς βεβαιώνει κάτι, εν προκειμένω έναν εμβολιασμό […] Επομένως, είναι προφανές ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο μηχανογραφικό πρόβλημα ή με τρωτότητα του συστήματος. Είναι ακριβώς όπως συμβαίνει κάποιες φορές με επιδόματα αναπηρίας. Πρόκειται για κάποιον ειδικό που δίνει ψευδή βεβαίωση για τον πελάτη του».

Τα συστήματα τόσο της ΓΓΠΣΔΔ όσο και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να ελέγξουν και να ανακαλύψουν “περίεργες” συμπεριφορές του συστήματος, “τρέχουν σενάρια” στα οποία αναζητούνται αφύσικα μοτίβα στο σύστημα. Οι συμπεριφορές και τα στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανή ύποπτη δραστηριότητα είναι:

  • εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως στην περιφέρεια, όπου σπεύδουν μαζικά πολίτες με μόνιμη κατοικία σε άλλες περιοχές
  • υγειονομικοί (ιατροί/νοσηλευτές) που καταχωρίζουν ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς εμβολιασμών
  • εμβολιασμοί που καταχωρούνται σε «ύποπτες» ώρες ή και εκτός ωραρίου
close menu