Ψηφιακός Μετασχηματισμός

“Γεωργία με Ευφυΐα” – Εγκατάσταση 2000 αισθητήρων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το δικό της “ψηφιακό άλμα” ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική ύπαιθρος, με το έργο “Γεωργία με Ευφυΐα” – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Έργο “Γεωργία με Ευφυΐα” προβλέπει την εγκατάσταση μίας ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Το εν λόγω εγχείρημα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, βρίσκεται στο κομβικό σημείο της εγκατάστασης 2.000 υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ- gaiatron v3.0) σε αγροτεμάχια ανά την ελληνική επικράτεια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Σύγχρονες τεχνολογίες, έγκυρα δεδομένα και επιστημονική γνώση, συνδυάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές, επιχειρήσεις) και την ανάπτυξη διαφορετικών εφαρμογών, μέσα από ένα αρθρωτό και προσαρμόσιμο σύστημα.

Η εν λόγω υποδομή αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του εξειδικευμένου εξοπλισμού ο οποίος τοποθετείται σταδιακά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προσφέροντας δεδομένα απευθείας από το πεδίο και τροφοδοτώντας την τεχνολογική πλατφόρμα, η οποία θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο μέχρι στιγμής
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, έχει προηγηθεί:

– Η εγκατάσταση των πρώτων πεντακοσίων υποστηρικτικών Σταθμών Συλλογής Δεδομένων, ενώ η σταδιακή τοποθέτηση 2.500 ΣΣΔ σε όλες τις Περιφέρειες θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

– Η εγκατάσταση πενήντα Σταθμών Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας στα αγροτεμάχια αναφοράς.

– Η διαμόρφωση πενήντα Πειραματικών Αγροτεμαχίων μαζί με τη μελέτη σχεδιασμού και εκτέλεσης των πειραμάτων πεδίου.

– Η λειτουργία των Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης (ΚΔΥ) στις 13 ελληνικές Περιφέρειες για το κοινό και τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Μέχρι τα μέσα του 2025, θα είναι πλήρως λειτουργικά τα 13 Υποσυστήματα της πλατφόρμας, θα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες δοκιμές σε περιβάλλον G-Cloud, ενώ το λογισμικό θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία πριν από τη λήξη του έργου.

Παράλληλα, προχωράει σταδιακά η εγκατάσταση της Πανελλαδικής υποδομής Σταθμών Συλλογής Δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 3.000 υποστηρικτικούς και 50 επαυξημένης ακρίβειας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αγροτικό τομέα, μέσω του έργου “Γεωργία με Ευφυΐα”, θα φέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, επιτρέποντας την άμεση συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τις καλλιέργειες. Αυτό θα δώσει στους αγρότες τη δυνατότητα για στοχευμένες αποφάσεις, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, κάνοντας τον αγροτικό τομέα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό.

Να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

close menu