Οικονομία

Γιώργος Δουκίδης (ΟΠΑ): Οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου Τραμπ ανά κλάδο

Το πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επεκταθεί πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις, στις έμμεσες επιπτώσεις ανά κλάδο. Αυτό επεσήμανε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ, μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.

Ως παράδειγμα ανέφερε τον κλάδο του αλουμινίου, που, όπως είπε, στη χώρα μας είναι από τους πιο εξαγωγικούς και από τους πιο παραγωγικούς. Εξάγει στην Αμερική, αλλά τα προϊόντα είναι τόσο εξειδικευμένα και τόσο υψηλής ποιότητας που δεν θα επηρεαστούν, εκτίμησε. Πρόσθεσε, όμως, με έμφαση ότι το πρόβλημα μπορεί να προκύψει μέσω Κίνας. Και αυτό, γιατί, η Κίνα ως μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, μπορεί να αναζητήσει άλλες αγορές. Και η Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά, των 500 εκατ., θα είναι ο στόχος. Αυτήν τη στιγμή από την Ευρώπη υπάρχουν για την Κίνα συγκεκριμένοι δασμοί οι οποίοι λήγουν σε λίγες εβδομάδες. «Άρα, πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα να θέσει αυτούς τους δασμούς ή να δει και κάτι άλλο;», είπε ο κ. Δουκίδης.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το σκραπ αλουμινίου που τώρα αγοράζεται από τους Κινέζους. Αυτήν τη στιγμή πρέπει αν σταματήσει αυτό ώστε να μείνει αρκετή πρώτη ύλη στην Ευρώπη και η Κίνα να μην έχει τη διάθεση της πρώτης ύλης που είχε, παίρνοντας το σκραπ από την Ευρώπη.

Άρα πρέπει να μπούμε σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους και να δούμε τις αντιδράσεις που θα φέρουν οι δασμοί μέσω Κίνας, κατέληξε.

Σε σχέση με το οικονομικό κόστος, ο κ. Δουκίδης σημείωσε ότι για τη χώρα μας το αλουμίνιο κάνει 2 δισ. εξαγωγές, είναι ο τέταρτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας και ο δεύτερος σε ισοζύγιο πληρωμών.

Airbnb
Ερωτηθείς σχετικά με το Airbnb και τι δείχνουν οι μελέτες που διεξάγει το ΟΠΑ, ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης είπε πως συνεισφέρουν στο 5% του ΑΕΠ, άρα δεν είναι κάτι αμελητέο, δεύτερον παρέχουν κοντά στις 100.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουν το 30% των συνολικών διανυκτερεύσεων στη χώρα μας.

Αυτήν τη στιγμή τα συνολικά νούμερα τέτοιων μισθώσεων είναι περίπου 200.000, δηλαδή λιγότερο από το 3% των συνολικών κατοικιών στη χώρα μας και έχουμε 2,3 εκατ. σπίτια άδεια, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ επί του συνόλου των κατοικιών, τόνισε. «Άρα τι δράσεις κάνουμε ώστε αυτά τα σπίτια να μπουν στην αγορά; Έχουμε ένα πολύ μεγάλο στοκ παλιών κτηρίων που χρειάζονται περισσότερα μέτρα από ό, τι έχουμε πάρει για να μπουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις», κατέληξε.

Πώς κινούμαστε σε επίπεδο ΑΙ
Η χώρα μας έχει μπει πολύ ενεργά με το AI factory, όμως, το θέμα δεν είναι οι υποδομείς, αλλά τι κάνουμε με αυτές, σημείωσε ο καθηγητής. Όπως εξήγησε, πρέπει να δούμε σε ποιους κλάδους θα δώσουν έμφαση και μάλιστα σε τέτοιους που η χώρα έχει στρατηγική προτεραιότητα, όπως είναι η γεωργία ακρίβεια, η ναυτιλία, ώστε από ελληνικές νέες εταιρείες να φτιαχτούν νέα προϊόντα ΑΙ που θα προαχθούν στην παγκόσμια αγορά, για εξαγωγές.

Σχετικά με το εάν η ΑΙ μπορεί να προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας, ο κ. Δουκίδης απάντησε: Σε κάθε μεγάλη τεχνολογική αναβάθμιση χάνονται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Το ίδιο αναμένουμε και από την ΑΙ. Θα χαθούν κυρίως θέσεις σε εργασίες ρουτίνας, αλλά να προσέξουμε τον χώρο που οι εργαζόμενοι δημιουργούν περιεχόμενο, όπως η νομική επιστήμη, δημοσιογραφία, αρχιτεκτονική, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν το ΑΙ ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους».

close menu