Πάντα σε μία μεγάλη συνέντευξη πρέπει να βγαίνουν ειδήσεις.
Και φυσικά όταν η Διοίκηση της Πλαίσιο Computers δίνει συνέντευξη τύπου, αυτήν που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου, βγαίνουν ειδήσεις. Και η κυριότερη είδηση αφορούσε στο ενδιαφέρον και στην ενδεχόμενη εξαγορά της «Κωτσόβολος» από την «Plaisio Computers». Ο Κώστας Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας συναρμολόγησης Η/Υ και δικτύου διανομής ειδών γραφείου, υπολογιστών, περιφερειακών, λευκών συσκευών και όχι μόνο, δήλωσε το προφανές: Ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση της «Κωτσόβολος». Το απίθανο θα ήταν να μην υπήρχε!
Λίγες ημέρες μετά είχα μία ιδιωτική συζήτηση στη Μαγούλα με τον Γιώργο Γεράρδο, τον ιδρυτή της «Plaisio Computers» και παμπάλαιο γνώριμο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ήταν τότε που τον γνώρισα, στο πρώτο «Πλαίσιο» (σκέτο) που με πήγε ο πατέρας μου για να μου αγοράσει μολύβια και ξυλομπογιές, «φάμπερ» παρακαλώ, για ένα σχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής. Συνέχισα μετά να είμαι πελάτης, σαν φοιτητής Μηχανολόγος, μία για τον λογαριθμικό κανόνα, την άλλη για τους ραπιδογράφους και τη σινική, την επομένη για τους πρώτους επιστημονικούς calculators της Hewlett-Packard και της Texas Instruments και πολλά άλλα που «τα βρίσκεις μόνο στον Γεράρδο». Μία δεκαετία μετά μιλούσαμε πια, εκείνος ως επικεφαλής της «Πλαίσιο Computers» και εγώ ως δημοσιογράφος.
Αν και η συζήτηση ήταν ιδιωτική, στο πολύ απλό γραφείο του στη Μαγούλα (σχετική φωτό πάνω), δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τα της δουλειάς και του προκειμένου θέματος, δηλαδή του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της «Κωτσόβολος».
«Δύσκολο εγχείρημα. Ακριβό θα έλεγα και μάλλον με μακροχρόνια έκβαση, ίσως και πέρα από το ‘24», παρατήρησα.
»Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Μία διαπραγμάτευση είναι, οικονομικά στοιχεία χρειάζονται, γνώση της αγοράς που την έχουμε, όραμα για το μέλλον που δεν μας λείπει, προφανώς κεφάλαια και οικονομική επάρκεια, επιχειρηματικό σχέδιο και ικανότητα άμεσης αξιοποίησης της επένδυσης«, παρατήρησε ο Γιώργος Γεράρδος, δείχνοντας εμμέσως πως οι συζητήσεις έχουν περάσει πέρα από το αρχικά διερευνητικό στάδιο.
«Εξαγορές αυτής της κλίμακας και της έκτασης δεν καθυστερούν;», ρώτησα με προβοκατόρικη περιέργεια, μήπως και εκμαιεύσω το «ειδησάριον» και συμπλήρωσα, «Δύσκολο εγχείρημα. Ακριβό θα έλεγα και μάλλον με μακροχρόνια έκβαση ίσως πέραν του ‘24», παρατήρησα.
Και εδώ ο Γιώργος Γεράρδος έδωσε άλλη διάσταση στην απάντηση που περίμενα.
»Όχι για εμάς, που ξέρουμε τι θέλουμε. Οσο για την χρονική έκβαση, αν οι παράμετροι των διαπραγματεύσεων βγουν θετικές, μπορεί και μέσα στο ’23 να καταλήξουμε σε συμφωνία. Μην το αποκλείεις«, είπε ο Γιώργος Γεράρδος εκπλήσσοντάς με ως προς τον χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης.
Τα προς διερεύνηση θέματα: Στο βάθος η «μικροκίνηση»;
Το δίκτυο της «Κωτσόβολος» αριθμεί πάνω από 90 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κυρίως με λευκές και μαύρες συσκευές, έχοντας διαφορετικό μείγμα προϊόντων και στρατηγική στην προσέγγιση και εξυπηρέτηση πελατών. Είναι γνωστό στην αγορά ότι οι πελάτες των δύο Δικτύων έχουν αρκετές διαφορές στις αναζητήσεις, στην κατά κεφαλή δαπάνη, αλλά και στις αγορές τους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την αναζήτηση «κοινής πλεύσης» από τις δύο πλευρές για την ενδεχόμενη εξαγορά. Μία πιθανή εξαγορά της «Κωτσόβολος» θα έφερνε σε απόλυτα πλεονεκτική θέση την «Πλαίσιο» και στις δύο αγορές που κινείται (είδη γραφείου και ψηφιακές τεχνολογίες, λευκές και μαύρες οικιακές συσκευές) δημιουργώντας μία εξαιρετικά ισχυρή αλυσίδα σε όλη την Ελλάδα και με ένα πολύ δυνατό ηλεκτρονικό κατάστημα με άμεση διανομή.
Επίσης κάτι που δεν ρώτησα τον Πρόεδρο της «Πλαίσιο» καθώς το άφησα για άλλη φορά, είναι αν βλέπει θετικά την ανερχόμενη αγορά του «micromobility», στην οποία μπαίνουν προϊόντα (“κομόντιτυ” πλέον) από τα πολυμορφικά οχήματα μέχρι και τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα δύο ατόμων.
Αλλά είπαμε . . .
Όταν συναντώ τον Γιώργο Γεράρδο βγαίνουν ειδήσεις!
Η τελευταία και αποκλειστική βγήκε στην Real News, όταν έγραψα την είσοδό της «Πλαίσιο» στις λευκές συσκευές.
Oι ισορροπίες και η κατάλληλη στιγμή
Ο Γιώργος Γεράρδος, με το DNA του επιχειρηματία – επενδυτή που έχει περάσει και από την αρένα του Χρηματιστηρίου, ήταν πολύ προσεκτικός και δεν σχολίασε την παρατήρησή μου ότι η πρόσφατη εξαγορά του Media Markt από το Public, μάλλον του αφαιρεί «γκάζι» από την κούρσα της ενδεχόμενης διεκδίκησης της «Κωτσόβολος», από την οποία πιστεύω ότι ο Όμιλος Γερμανός είναι πιο μακριά από την «Πλαίσιο Computers».
Σύμφωνα με την διεθνή ενημέρωση η μητρική της «Κωτσόβολος» κάνει ένα συνολικό και ριζικό μετασχηματισμό στις δραστηριότητές της με έμφαση στη Σουηδία, για τον οποίο χρειάζεται άμεση και ισχυρή ρευστότητα. Οπότε η απόφαση για την πώληση του «άσσετ Κωστόβολος» ήταν εύκολη και μονόδρομος.
Η συζήτηση με τον Γιώργο Γεράρδο έκλεισε με τι άλλο; με Τεχνολογία, καθώς δεν μπορείς να μη συζητήσεις για Τεχνολογία με τον Πρόεδρο της “Πλαίσιο”. Πέρα από τα γνωστά και (μάλλον) τετριμμένα η συζήτηση έφτασε γρήγορα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η είσοδός της σχεδόν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς τον έχει προβληματίσει.
»Δεν ξέρω αύριο που θα πάει και τι θα γίνει, πάντως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ συγκεχυμένα και με προβληματίζουν για το που θα πάει«, αναρωτήθηκε ο άνθρωπος που έχει ζήσει και έχει δει πάνω από μισό αιώνα, πραγματικές τεχνολογικές επαναστάσεις και ξέρει πολύ καλά να διαβάζει τι συμβαίνει πέρα από τους τίτλους.
Θα θεωρήσω μεγάλη εξέλιξη και πρόοδο για την ελληνική αγορά πληροφορικής (σήμερα η «Πλαίσιο» έχει ξεπεράσει τον «πυρήνα» της αγοράς πληροφορικής και έχει περάσει σε έναν ευρύτερο χώρο που ορίζεται ως smart – digital living), αν «το Πλαίσιο», που ξεκίνησε το 1969 στην οδό Στουρνάρη 24 σε ένα χώρο 12 τ.μ, να εξελιχθεί μετά από 55 σχεδόν χρόνια, σε έναν «κολοσσό» στον διευρυμένο χώρο των οικιακών και επιχειρηματικών ψηφιακών και ηλεκτρικών εξοπλισμών με πωλήσεις δισ. ευρώ.
Φεύγοντας από τα «κεντρικά» της Μαγούλας και παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής στον Πειραιά εν μέσω του καπνονέφους των πυρκαγιών στη δυτική Αττική, αναλογίστηκα τον προβληματισμό του Προέδρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όντως κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της.
Όμως, Πρόεδρε, με τίποτα η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να έχει αναμνήσεις και συναισθήματα σαν και αυτά που έχουμε εμείς οι (παμ)παλαιας κοπής πληροφορικάριοι, όταν συναντιόμαστε και συζητάμε (και μερικοί τα γράφουν) για τα παλιά.
Για την ιστορία προ(σ)καλώ όσους πληροφορικάριους έχουν λογαριασμό στο Chat GΡΤ να του δώσουν παραγγελιά να γράψει κάτι βιωματικό για την εκείνη την εποχή. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από είκοσι με τριάντα χρόνια με την Τεχνητή Νοημοσύνη (πιθανότατα δεν θα με ενδιαφέρει εκεί που θα είμαι), το σίγουρο είναι ότι σήμερα το Chat GΡΤ πήρε πάρα πολύ κακό βαθμό στα βιωματικά της ελληνικής πιάτσας της πληροφορικής, όταν μου έδωσε το γραπτό του!
Γιώργο Γεράρδο, να σε έχει ο Θεός υγιή, να είσαι πάντα στις επάλξεις και να μην ξεχάσεις τον ήχο του αέρα, όταν έτρεχες με την μηχανή σου.
Και εδώ το επιχειρηματικό, βιωματικό και όχι μόνο ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε.
Γιάννης Χαλαβαζής