Ένα νέος τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών και ανακύκλωσης, έχει μπει στη στη ζωή μας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Ο λόγος για την ανακύκλωση – διαχείριση βιοαποβλήτων, δηλαδή των φαγητών, των υπολειμμάτων λαχανικών και φρούτων και άλλα, τα οποία μέχρι σήμερα τα ρίχναμε όλα μαζί στον κάδο των σκουπιδιών.
Ήδη σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνία, υπάρχει από ένας χαρακτηριστικός καφέ κάδος. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ενημέρωσε πως, έχουν ήδη μοιραστεί σε όλους τους δήμους της Αττικής 20.000 κάδοι και θα παραδοθούν σύντομα άλλοι 10.000, καθώς και 100 καφέ υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, τα οποία θα μαζεύουν μόνο τους καφέ κάδους, δηλαδή τα βιοαπόβλητα.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία εκτός από το ότι θα αυξήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μειώσει και τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους, όλων των δήμων.
«Όταν θα παραδίδονται οι γεμάτοι κάδοι θα ζυγίζονται και έτσι θα αφαιρούνται τα χρήματα που δίνουν στη χωματερή, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα αντίστοιχα τέλη των δημοτών. Οπότε, οι καφέ κάδοι με τα βιοαπόβλητα, θα επιστρέφουν χρήματα στους δήμους και εκείνοι με τη σειρά τους θα απαιτούν λιγότερα χρήματα από τους δημότες τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από το οικονομικό όφελος θα δημιουργείται και το ειδικό εδαφοβελτιωτικό, το λίπασμα και όπως τόνισε ο κ. Πατούλης ήδη αρκετοί πολίτες έχουν πάρει αυτό το σημαντικό προϊόν.
«Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής που στοχεύει να εκτρέψει πάνω από 600.000 τόνους βιοαποβλήτων από την ταφή διασφαλίζοντας 300 νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Σημειώνεται, ότι τα απορριμματοφόρα και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κυρίως σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης βιοαποβλήτων, όπως είναι τα υγειονομικά καταστήματα και οι Λαϊκές Αγορές, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δικτύου συλλογής μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, τόσο η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, όσο και στην αύξηση των ποσοστών παραγωγής κομπόστ το οποίο θα αξιοποιείται από δήμους και πολίτες.
Επιπλέον, ο κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια τα οποία είναι πολλά, τόσο σε επίπεδο βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και στην εξοικονόμηση πόρων. «Όμως, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι «κλειδί» στην επιτυχία της προσπάθειας που κάνουμε ως Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, είναι η ανταπόκριση και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, ώστε να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Αττικής σε μια Περιφέρεια – πρότυπο στην “πράσινη” ανάπτυξη».
Τέλος, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων στην ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και σημείωσε: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων».