Γνωμοδότηση που φέρει τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τη σύνταξη του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται, πλέον, το ύψος, οι ειδικοί όροι και οι περιορισμοί δόμησης γύρω από την Ακρόπολη, στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.
«Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται, αναδεικνύεται και προστατεύεται, πλέον, θεσμικά η Ακρόπολη, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.
«Με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΝ, η Ακρόπολη, το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού θωρακίζεται. Ήταν υποχρέωσή μας ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης να προστατευθεί και ταυτόχρονα να αναδειχθεί και να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος πολεοδομικός, αισθητικός, ιστορικός και αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της περιοχής με αποσαφήνιση του πλαισίου δόμησης» σημείωσε ο κ. Ταγαράς.
Η Ακρόπολη με φόντο τη θάλασσα
«Το εγκεκριμένο πλέον Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που συντάχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -και την υπουργό Λίνα Μενδώνη- λαμβάνει υπόψη την προστασία της θέας στην Ακρόπολη, το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και την εγγύτητά της με ζώνες που ήδη προστατεύονται, καθώς και το πλήθος των σωζόμενων αξιόλογων κτιρίων-μνημείων, που οδήγησαν στην πρόταση κλιμάκωσης των υψών με τη δημιουργία μεταβατικών ζωνών. Με το εν λόγω Σχέδιο ξεκαθαρίζει και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, απελευθερώνοντας επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα», πρόσθεσε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.
Τρεις Ζώνες Ειδικών Όρων και Περιορισμών Δόμησης
Σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι καθορίζονται οι εξής 3 Ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης:
Στη Ζώνη 1, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεoπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 21 μέτρα.
Στη Ζώνη 2, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λεωφ. Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λεωφ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 24 μέτρα.
Στη Ζώνη 3 (α), που περιλαμβάνει τα ακίνητα με πρόσωπο επί των οδών Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 17,5 μέτρα. Στη Ζώνη 3 (β), που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών, καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων 17,5 μέτρα.
Επίσης, καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ως εξής:
α. Επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου έως ένα μέτρο αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
β. Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4067/2012.
γ. Δεν επιτρέπονται σε νέα και υφιστάμενα κτίρια πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδεατό στερεό, οι παρακάτω κατασκευές του άρθρου 19 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει:
Της παρ. 2.α), δηλαδή «χώροι κύριας χρήσης, αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος».
Της παρ. 2.ε), δηλαδή «ασκεπείς πισίνες».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου 2022 λήγει η προθεσμία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που ήταν και η τελευταία.