Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας της Kaspersky αποκαλύπτουν ότι έξι στους δέκα (61%) γονείς δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τα παιδιά τους και περιστασιακά δεν ακολουθούν τους κανόνες που οι ίδιοι θέτουν. Την ίδια στιγμή όμως περισσότεροι από τους μισούς γονείς (54%) επιδιώκουν να καθιερώσουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες και κανόνες για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Από μικρή ηλικία τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των ενηλίκων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ψηφιακών συσκευών. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, πολλά παιδιά αποκτούν την πρώτη τους συσκευή σε νεαρή ηλικία, με το 68% να παίρνει στα χέρια του ψηφιακές συσκευές πριν από την ηλικία των εννέα ετών. Λαμβάνοντας το στοιχείο αυτό υπόψη, οι γονείς οφείλουν να αποτελέσουν πρότυπα σε ό,τι αφορά τη χρήση των τεχνολογικών μέσων, εάν θέλουν να θέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη υγειών ψηφιακών συνηθειών στα παιδιά τους από νωρίς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι γονείς αντιλαμβάνονται τους κανόνες συμπεριφοράς ως σχετικά ρευστούς, θέτοντας διαφορετικά όρια για ίδιους και διαφορετικά για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί (48%) εκ των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι περνούν τρεις έως πέντε ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, με την πλειονότητα (62%) να βρίσκει το χρονικό αυτό διάστημα φυσιολογικό.
Όσον αφορά τα παιδιά, σχεδόν τα μισά (48%) περνούν τον ίδιο χρόνο χρησιμοποιώντας συσκευές – τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (53%) θα ήθελαν τα παιδιά τους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη χρήση ψηφιακών συσκευών, μειώνοντας την καθημερινή τους χρήση σε δύο ώρες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες είναι αποδεκτές για τους ίδιους αλλά όχι για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, το 37% των ενηλίκων πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό να μοιράζονται φωτογραφίες μελών της οικογένειας στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, λιγότερο από ένας στους τέσσερις (24%) γονείς πιστεύει ότι αυτό είναι αποδεκτό για τα παιδιά του.
Δύο στους δέκα (22%) ερωτηθέντες θεωρούν επίσης λογικό να μην απαντούν σε κλήσεις και να κλείνουν το τηλέφωνό τους για να μην μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί τους. Ωστόσο, μόνο το 10% των γονέων πιστεύει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή για τα παιδιά.
«Σήμερα, όλο και περισσότεροι γονείς προσπαθούν να εμφυσήσουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες στα παιδιά τους παράλληλα με αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή και τις λοιπές καθημερινές υποχρεώσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφής ο ακριβής τρόπος μέσω του οποίου οι γονείς θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες (61%) παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως πρότυπα και περιστασιακά δεν ακολουθούν τους κανόνες που θέτουν για τα παιδιά τους. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες τεχνικές καθώς και εργαλεία που συνδράμουν στην προσπάθεια των γονέων να καθιερώσουν υγιείς ψηφιακές συνήθειες. Παράδειγμα αποτελούν τα παιχνίδια ρόλου ή άλλα παιχνίδια, ενώ από πιο τεχνική σκοπιά υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις όπως ορισμένες εφαρμογές οι οποίες συνεισφέρουν στον έλεγχο του χρόνου χρήσης των συσκευών ή στον προσδιορισμό της φυσικής τοποθεσίας ενός παιδιού», σχολιάζει η Marina Titova, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Consumer Product Marketing της Kaspersky.
«Η χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων διαμορφώνει τη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών και, το πιο σημαντικό, επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη αναπτύσσουν προβλήματα σίτισης και ύπνου, για παράδειγμα, όταν οι γονείς χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια παροχής φροντίδας. Αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη μιας πρώιμης διαταραχής προσκόλλησης. Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα. Έχουν οι γονείς συνέχεια το smartphone στα χέρια τους ή ακόμα και στο τραπέζι όταν τρώνε; Ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς αποτελούν πάντα παράδειγμα για τα παιδιά τους.
Από την άποψη της οικογενειακής θεραπείας, η κατοχή ενός βασικού επιπέδου ψηφιακού γραμματισμού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα για τις οικογένειες. Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να αναπτυχθούν καλά.
Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα smartphone κυκλοφορούν ευρέως μονάχα την τελευταία δεκαετία και έχουν καταστεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας. Γι’ αυτό συχνά δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση η συνειδητή χρήση τους, πόσο μάλλον η μύηση των παιδιών σε αυτή. Η εξάρτησή μας από τα τηλέφωνά μας είναι ο λόγος που είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνουμε αυτό το θέμα ξεκάθαρο σε όλους μας εξαρχής. Επιπλέον, υπάρχουν και δοκιμασμένοι κανόνες συμπεριφοράς σε σχέση με τη χρήση των ψηφιακών συσκευών στο πλαίσιο της οικογένειας, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν πολύ βοηθητικοί. Το πιο σημαντικό πράγμα για όλους τους γονείς είναι να συνεχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για τη χρήση των ψηφιακών συσκευών», σχολιάζουν οι Birgitt Hölzel και Stefan Ruzas από το Munich practice Liebling + Schatz.
Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
Για να βοηθήσετε τα παιδιά να περνούν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο με ασφάλεια, μπορείτε να:
- Σερφάρετε μαζί με το παιδί σας στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες. Δείτε πού περνούν τα παιδιά σας την ώρα τους στο διαδίκτυο και αναζητήστε τρόπους προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζητήστε αυτό το θέμα με το παιδί σας, εξηγώντας πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές και γιατί τις χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.
- Συμμετέχετε στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών από μικρή ηλικία, ούτως ώστε η συνήθεια αυτή να καταστεί καθιερωμένος κανόνας και έτσι να μπορείτε να τα «καθοδηγήσετε».