ΜΑΚΡΑΝ Η Νο 1 ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ !!!
Το έβγαλε ο Δήμος Βερύκιος και είναι διασταυρωμένο (από εμάς) και απόλυτα αληθές. Αφορά σε μία κίνηση ματ της κινεζικής διπλωματίας στην Ελλάδα, που δεν μπορούμε (ακόμη) να την αποκωδικοποιήσουμε, διότι είναι και «γεννήτρια» εξελίξεων και είναι πάρα πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε (ακόμη) παρά ελαχιστότατες ψηφίδες του παζλ.
ΕΔΩ το αποκλειστικό του Δήμου Βερύκιου
ΑΝ ΚΑΙ AΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΚΟΜΑ … ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΗΝ 120ΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !
Καλώς ορίσατε, (πιστεύω ότι διαβάσατε τον Βερύκιο) και πίσω πάλι και σε όσα αφήσατε και αφήσαμε, που είναι μπροστά μας/σας.
Αρχικά η ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου θα είναι η πλέον ενδιαφέρουσα της δεκαετίας με τις κυβερνητικές εξαγγελίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και εν όψει περίεργου χειμώνα.
Η Θεσσαλονίκη ήδη έχει «πουσαριστεί» με:
- την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της Helexpo, που είναι μέγα-αναπτυξιακό έργο για την συμπρωτεύουσα με διαχρονικό πρωτεργάτη «τον δικό μας» Τάσο Τζήκα,
- το Fly Over, που θα λύσει το μέγα-πρόβλημα της συμφόρησης στον υφιστάμενο περιφερειακό.
- το Thess Intec (Δείτε ΕΔΩ) , που παρά τις καθυστερήσεις του, είναι το νέο μέγα-εγχείρημα της χώρας στην Καινοτομία μετά την αποτυχία του πρότζεκτ της «Χρωπεί» στον Πειραιά.
- Την ανανέωση και μετεξέλιξη της ΒΙΠΕ Σίνδου, με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες Θεοδωρικάκου.
- Το Μετρό που, από τον Νοέμβριο, θα δεχθεί τους πρώτους επιβάτες του διευκολύνοντας σημαντικά τις «οριζόντιες» μετακινήσεις και θα αναδείξει μοναδικές ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες. Να πούμε (να γράψουμε δηλαδή) ότι η παράδοση του Μετρό, που θα γίνει το Νοέμβριο, οφείλεται στην καθοριστική παρέμβαση του Αλέξανδρου Εξάρχου της Intrakat.
- Τα έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με βάση το αργά εξελισσόμενο πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΛΠ, ομού με τα της σιδηροδρομικής σύνδεσής του με το δίκτυο κορμoύ της ΤραινΟΣΕ.
- Η προκήρυξη του έργου για την μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε Επιχειρηματικό Πάρκο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, και την ανάδειξή του σε κομβικό κέντρο πολλαπλής ανάπτυξης της βορείου Ελλάδος.
- Τα σχέδια της νέας ηγεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στα οποία περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του κτηρίου των παλαιών Σφαγείων, όπου λειτουργούσε το Κέντρο Καινοτομίας της Cisco, ανάπλαση η οποία έχει τεθεί υπό την «αιγίδα προσοχής» του παπα-γάλ(λ)ου. Και ξέρετε το γιατί!
- Θα θέλαμε φυσικά έναν εντελώς νέο σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αυτός ανήκει στις πολλές «πονεμένες ιστορίες» της Θεσσαλονίκης και προς τον παρόν τον αφήνουμε για το εγγύς μέλλον.
Συνελόντι ειπείν η Συμπρωτεύουσα αποκτά ένα μυθώδες αναπτυξιακό «στόρυ», που όμοιό της δεν είχε δει ποτέ.
Συνεχίζουμε …
Εχουμε αμέσως μετά, την έναρξη του σχολικού έτους στις 11 του Σεπτέμβρη, ενώ υλοποιείται σταδιακά το έργο των 36 χιλιάδων (!) διαδραστικών πινάκων (ΕΔΩ οι λεπτομέρειες). Το καθ΄ ου έργο έχει τεθεί υπό την «αιγίδα προσοχής» του παπαγάλ(λ)ου. Δεν ξέρετε γιατί, αλλά ξέρουν οι προμηθευτές του έργου!
Από τα έργα που ξεχωρίζουμε, εκτός φυσικά από την επανεκκίνηση των έργων πληροφορικής που λόγω θερινής ραστώνης έβαλαν «νεκρά», είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών της νέας περιόδου, αλλά και πολλών εν εξελίξει «ανοιχτών» έργων, που είναι:
- H εφαρμογή του προσωπικού αριθμού και η υλοποίηση των νέων ταυτοτήτων.
- Η υλοποίηση των δικτύων των οπτικών ινών και η ομαλοποίηση των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας, που χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση, καθώς έχει καθυστερήσει.
- Η αποκατάσταση της κανονικότητας στις τηλεπικοινωνίες, όπου η ΕΕΤΤ έχει πάρα πολύ δουλειά να κάνει. Φυσικά εδώ ξεχωρίζει η ενοποίηση των υπηρεσιών αθλητικών περιεχομένου σε ενιαία πλατφόρμα.
- Η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του RRF που, όσο και να μας καθησυχάζουν, έχει τα προβλήματά της.
Και πλείστα όσα άλλα …
ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΝΕΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ METATEAM–TEAMWORKS
Στα καθ΄ ημάς έχουμε:
- Την κυκλοφορία του υβριδικού περιοδικού μας AI Report, που είναι το πρώτο περιοδικό στη χώρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μαζί με την Απογευματινή της Κυριακής. Η θεματολογία του περιλαμβάνει πολλούς νέους τομείς όπως η Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, οι Ψηφιακές Επικοινωνίες και άλλοι.
- Την περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας του ομώνυμου διαδικτυακού τόπου, www.ai–report.gr .
- Την προετοιμασία της δεύτερης Εκθεσης Smart Cities στο Ζάππειο, με τα αντίστοιχα Συνέδρια και την απονομή των ομώνυμων Διακρίσεων.
- Την προετοιμασία του 18oυ Top Level Meeting στο Κάραβελ, λίγες ημέρες πριν το e-Governmnet Forum, στο οποίο θα συναντηθούν οι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες των τομέων του ICT και της Καινοτομίας με εκπροσώπους των εταιρειών και της αγοράς.
- Την προετοιμασία του 14ου διήμερου Συνεδρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / e–Government Forum και του Συνεδρίου Ψηφιακής Ασφάλειας DPO&ICT Security for Public Sector, που θα διεξαχθούν στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Κάραβελ .
- Την προετοιμασία του υβριδικού περιοδικού Smart Cities, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο με την Απογευματινή της Κυριακής, μαζί με την προετοιμασία του ομώνυμου διαδικτυακού τόπου.
- Την ετήσια έκδοση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και φυσικά την συνεχή βελτίωση του διαχρονικού ictplus.gr, το οποίο μαζί με το ICT Weekly κρατάνε τα σκήπτρα της αναγνωσιμότητας στον χώρο του ψηφιακού επιχειρείν για πάνω από 17 συναπτά έτη.
Θυμίζουμε ότι η Metateam είναι η νέα spinoff εταιρεία (και εν πολλοίς startup) της Teamworks με αντικείμενο και τις υπηρεσίες ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
Κατά τα άλλα θέλουμε λιγότερο από 120 μέρες για τα Χριστούγεννα και κατά τον Οκτώβριο θα δούμε και μελομακάρονα στα ζαχαροπλαστεία.
Και ξέρετε πόσο γρήγορα περνάνε αυτές οι ρημάδες οι μέρες!
Η ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ
Πολλά πρέπει να κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο νέος ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης για την Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Έρευνα, χώρους πολύ δύσκολους που δεν εξαρτώνται μόνο από τις αρμοδιότητές τους. Ήδη η Ελλάδα χάνει θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις παρά τα καθησυχαστικά σχόλια και ευνοϊκά στοιχεία. Έτσι, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται (και πραγματικά γίνονται) η χώρα χάνει θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις, γιατί οι άλλες χώρες πάνε ταχύτερα και δεν έχουν αυτά τα απίστευτα «κατάλοιπα» της ελληνικής γραφειοκρατίας και ένα τραπεζικό σύστημα «άστα να πάνε» .
Σας έχουμε και τους σχετικούς πίνακες, που πήραμε από το έγκυρο και πάντα ενημερωμένο powergame.gr.
Για παράδειγμα το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων κατέλαβε διεθνώς την 49η θέση και την 30ή θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την StartUpBlink. Η χώρα υποχώρησε κατά τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (το 2022 ήταν 46η) και κατά δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη (ήταν 28η). H νέα αναφορά της StartUpblink καταγράφει με επαίνους τα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα, όπως τη δημιουργία δύο «μονόκερων» το 2022 (Viva Wallet και PeopleCert), αλλά επισημαίνεται ότι τα θέματα παραμένουν. Όπως π.χ η παραμονή των ταλέντων στη χώρα, ενώ απαιτείται να καλλιεργηθεί επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Το βαρύ γραφειοκρατικό σύστημα εξακολουθεί να είναι από τα μεγάλα «βαρίδια», που επισημαίνεται στην Εκθεση. «Με μια βαριά γραφειοκρατία και ένα διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος, τα εκκολαπτόμενα οικοσυστήματα startup της Ελλάδας έχουν ακόμα πολλά να ξεπεράσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οσον αφορά στις πόλεις είναι θετικό το ότι στα πρώτα 1.000 οικοσυστήματα του πλανήτη αναφέρεται το Ηράκλειο Κρήτης στην 759η θέση. Ομως έχουμε πτώση της Αθήνας κατά τέσσερις θέσεις (στην 120ή θέση παγκοσμίως) και της Θεσσαλονίκης κατά πέντε θέσεις (στην 470ή θέση), ενώ στην 1.181 θέση κατετάγη η Πάτρα.
ΜΕ 36,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ (121 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ) ΘΑ «ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΤΩΣ ΝΟΗΜΟΝΟΥΣΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Δεν λέει κανείς ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει. Κάθε άλλο! Διευκολύνει και όσο προχωράμε θα είναι απαραίτητη.
Όμως στις πυρκαγιές χρειάζονται πολλά που είναι και απαραίτητα και προηγούνται. Προφανέστατα και δεν είμαστε ειδικοί, που εδώ αμφιβάλουμε για το πόσο επηρεάζουν την πολιτική, πυροσβεστική και αυτοδιοικητική ηγεσία,
όμως . . .
Στην πυρκαγιά του Βαρνάβα ακούσαμε από την Πυροσβεστική και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Βασίλη Κικίλια ότι ο εντοπισμός της αρχικής εστίας έγινε άμεσα, όπως και άμεσα κινητοποιήθηκαν τα εναέρια και επίγεια μέσα. Εφταιγε ο αέρας (αχ, αυτός ο «στρατηγός άνεμος» δηλαδή), το δύσβατο ανάγλυφο και τα μεγάλα θερμικά φορτία. Το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσέθεσε και το εύρημα των ακαθάριστων οικοπέδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας.
Αρα ;
Aρα, καλό και χρειαζούμενο είναι το έργο των 36 εκατ. ευρώ (125 δισ. δραχμές), αλλά μην ενθουσιαζόμαστε με ψηφιακούς «θώρακες», γιατί το μέγα ζήτημα πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση, κατάσβεση δεν έχει και πολύ σχέση με τις «νοήμονες» πλατφόρμες πυρασφάλειας. Θα αντιπαρέλθω τα αναμενόμενα, αξιοπρόσεκτα και πάντα καλοδεχούμενα σχόλια για την αναγκαιότητα πληροφόρησης στο πεδίο από τέτοιες πλατφόρμες, όμως επιτρέψτε μου να επισημάνω πως τα (χρόνια) προβλήματα της πύρινης εξολόθρευσης των δασών μας είναι αλλού. Όπως δεν βάζω (ακόμη) στο «μεγάλο κάδρο» το έργο «Αιγίς» κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ (στα 600 δισ. δραχμές), διότι εκφεύγει του παρόντος αρθριδίου.
Και φυσικά θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά με τις Intracom, Wings IT Solutions, Cardel, Telesto Technologies, Raymetrics, Kafsis και άλλες να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση.
Εσείς να ξέρετε ότι από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα και εξοπλισμοί πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. δημοπρατήθηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2023. Και εδώ έχουμε διεθνείς διαγωνισμούς που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές διαφάνειας, ανελαστικές προθεσμίες, δυνατότητα ενστάσεων και υποχρέωση ελέγχου και έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τα έργα της Πληροφορικής πάντως, έτσι όπως γίνονται με έναν υποψήφιο, δεν βάζω στοίχημα. Το έργο της «ΤΝ» έχει τα λεφτά εξασφαλισμένα, καθώς εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς», και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Προφανώς και θα επανέλθουμε … Και λίαν συντόμως.
ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΥΔΙ, ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ FTTH?
Και φυσικά δεν μπορούμε να μην έχουμε Τηλεπικοινωνίες.
Ηρθε και εδέησε και ξεκόλλησε η Ελλάδα από την τελευταία θέση στα Δίκτυα Οπτικών Ινών (FTTH) στην κατάταξη του ζώνη του ΟΟΣΑ. Στο τέλος του 2023 η διείσδυση του FTTH στη χώρα μας ήταν στο 8,6% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερής. Ξεπεράσαμε δηλαδή το Βέλγιο (!), που έμεινε στο 7,9% και στην τελευταία θέση μεταξύ των 38 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.
Πρώτη χώρα στη διείσδυση της τεχνολογίας FTTH στη ζώνη του ΟΟΣΑ παραμένει η Κορέα, με το 89,6% των ευρυζωνικών συνδέσεών της να βασίζεται σε οπτικές ίνες. Την Κορέα ακολουθεί η Ισλανδία, με το 88,7% των ενσύρματων συνδέσεών της να βασίζεται σε οπτική ίνα.
Η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας έγινε όταν οι τρεις εταιρείες «ποίησαν την ανάγκην, φιλοτιμίαν» και ανέβασαν το 0,4% της διείσδυσης στο τέλος του 2021 σε 8,3% το 2023. Οταν δηλαδή έγινε πασιφανές ότι «επενδύσεις ακούγαμε και δίκτυα δεν βλέπαμε» και μπήκε ο «μπαμπούλας» της ΔΕΗ. Και φυσικά έγινε η Ελλάδα η χώρα μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ, που πέτυχε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των συνδέσεων FTTH με 79%, έχοντας ως αμέσως επόμενο το Ισραήλ με ρυθμό αύξησης στο 68% για 2023.
Οσον αφορά στις ταχύτητες, ΟΤΕ και ΔΕΗ υποσχέθηκαν να φέρουν μέχρι τέλους του χρόνου συνδέσεις έως 3 Gbps και 2,5 Gbps αντίστοιχα.
Ιδωμεν …
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ «ΒΑΡΙΑ-ΒΑΡΙΑ» ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Στα μέσα Φθινοπώρου θα παρακολουθήσουμε, εκτός απροόπτου, τους τρεις Διευθύνοντες Συμβούλους των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να παρουσιάζουν τα σχέδια των εταιριών τους και φυσικά, όπως κάθε χρονιά, να λένε για την πρόοδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τις γαλαντόμες επενδύσεις στα Δίκτυα Οπτικών Ινών.
Όλα αυτά είναι και καλά και καλώς καμωμένα και κάθε χρόνο τα ακούμε με ενδιαφέρον
Όμως …
Η χώρα είναι (ακόμη) στην τελευταία θέση (άντε στις προτελευταίες) στις επίσημες κατατάξεις των ευρυζωνικών ταχυτήτων της Ευρώπης. Και δεν φτάνει αυτό ! Αν βαλουμε στο τραπέζι τη σχέση αγοραστικής δύναμης του Ελληνα και τιμής ευρυζωνικού ιντερνετ (ευτυχώς που έχουμε πια ενιαία αθλητική πλατφόρμα), τότε οι συγκρίσεις είναι αρνητικά αμείλικτες.
Και θερμοπαρακαλούμε την ΕΕΤΤ να κάνει αυτή την σύγκριση, για να είναι κοινωνικά χρήσιμη, γιατί στις κατατάξεις έχουμε την Ookla (Δείτε ΕΔΩ)
Πάντως ένας/μία σύμβουλος του παπαγάλ(λ)ου είπε «εμπιστευτικά» ότι θέλουμε «βαριά-βαριά» μία πενταετία (και βάλε) για να ξεκολλήσουμε από τον ευρωπαϊκό «πάτο» του σταθερού (fixed) ίντερνετ.
ΠΡΟΣOΧΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
Δεν θα σας υπενθυμίσουμε τα θέματα περί ανταγωνισμού, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν ως περιπτώσεις ότι «τα περάσαμε αβρόχοις ποσίν».
Εμείς υπενθυμίσουμε σε απαξάπασες (ελληνική λέξη είναι) και απαξάπαντες ότι όλες οι εταιρείες τεχνολογίας (μέσω των νόμιμων εκπροσώπων τους) που ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) υποβάλουν ξεχωριστές υπεύθυνες δηλώσεις στις αναθέτουσες αρχές, στις οποίες δηλώνεται ρητώς ότι δεν παρεμπόδισαν τον ανταγωνισμό στους διαγωνισμούς του Δημοσίου και δεν παραβίασαν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με τις δημόσιες προμήθειες. Οι δηλώσεις συμμόρφωσης κατατίθενται μαζί με τις προσφορές στους διαγωνισμούς ανάληψης δημόσιων τεχνολογικών έργων. Ετσι επιχειρείται να καλυφθούν (;) προκαταβολικά οι υποψήφιοι ανάδοχοι και αναθέτουσες αρχές, αν και όταν μπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για έλεγχο. Οι δηλώσεις αυτές είναι απόρροια των υποχρεώσεων που επιφέρει το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης.
Κυρίες και κύριοι της Πληροφορικής και των (περι)Εργων της, του Καινοτομικού Επιχειρείν, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Ψηφιακών Επικοινωνιών και εφαρμογών τους, των Τηλεπικοινωνιών και όοοολων των τομέων των ΤΠΕ, ευχόμαστε αποδοτική και παραγωγική νέα περίοδο όπως φυσικά υγεία, κουράγιο, αντοχές, υπομονή και επιμονή.