Την ένταξη της MIcrosoft στο Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας γνωστοποίησε η ABB, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, για την ενίσχυση της ενημέρωσης και των δράσεων που στόχο έχουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Όλες οι εταιρίες καλούνται να γίνουν μέλη του κινήματος και να κάνουν μια δημόσια δέσμευση, προκειμένου να παρακινήσουν και άλλους να αναλάβουν δράση. Μέχρι σήμερα, η Microsoft αποτελεί το μεγαλύτερο εταιρικό συνεργάτη – μέλος αυτής της πρωτοβουλίας.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη για τις βιομηχανίες, καθώς αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα και να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη από την αυξανόμενη ζήτηση, ώστε να μπορέσουν να χαράξουν μια πιο βιώσιμη πορεία. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ABB, έδειξε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, το 89% των βιομηχανιών που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας τα επόμενα πέντε χρόνια, με το 54% να στοχεύει σε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών μέσα σε αυτό το διάστημα.
«Η πιο πράσινη ενέργεια, είναι αυτή που ποτέ δεν χρησιμοποιούμε», τόνισε ο Tarak Mehta, President of Motion της ABB. «Με 45% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιείται στους ηλεκτροκινητήρες κτιρίων και βιομηχανιών, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι σημαντική απόφαση στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Οι ψηφιακές λύσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι πολύ σημαντικές για να επιταχύνουμε αυτή την εξέλιξη. Είμαι ενθουσιασμένος που Microsoft και ABB έχουν κοινή προσέγγιση σε τέτοια ζητήματα.»
«Η Microsoft έγινε μέλος του Κινήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας προόδου σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η Elisabeth Brinton, Corporate Vice President Sustainability, της Microsoft. «H Microsoft έχει δεσμευτεί να φτάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2030 και να περιοριστεί στην αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2025. Οι στόχοι μας αυτοί είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας της ABB και μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως αυτοί των κατασκευών.»
Από την πλευράς της η ABB το 2021 περιόρισε τις εκπομπές του θερμοκηπίου κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με το Πλάνο Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, η εταιρεία έχει δεσμευτεί για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πέρα όμως από το πλάνο που αφορά στις δικές της εγκαταστάσεις, η ABB έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει τους πελάτες της στον περιορισμό των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 100 μεγατόνους μέχρι το 2030, κάτι που αντιστοιχεί με τις εκπομπές 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Με ισχυρούς συνεργάτες στο πλευρό του, όπως η Microsoft, το Deutsche Post DHL Group και η Alfa Laval, το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας συνδέει ένα οικοσύστημα εταιριών και ανθρώπων με όμοιους στόχους και κοινό τρόπο σκέψης, ώστε να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για εξάλειψη του ανθρακικού αποτυπώματος.
Έχοντας πρόσφατα γιορτάσει πέντε χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας στο πλαίσιο του ABB Ability, την ψηφιακή πλατφόρμα της εταιρείας, η ανακοίνωση για το Κίνημα Ενεργειακής Απόδοσης ενισχύει περαιτέρω την κοινή προσπάθεια της Microsoft και της ABB να βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία τους και να καινοτομούν, προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειριστούν ζητήματα βιωσιμότητας. Οι λύσεις του ABB Abilit, με τη χρήση της πλατφόρμας Microsoft Azure σε συνδυασμό με τεχνολογίες AI, machine learning-based analytics και προηγμένες τεχνολογίες cloud computing, ενισχύουν μια ποικιλία βιομηχανικών χρήσεων, ώστε να μπορέσουν οι οργανισμοί να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο που αξιοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια. Ένα νέο white paper της ABB επισημαίνει ορισμένες από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση και το industrial Internet of Things με αποτέλεσμα λειτουργίες πιο αποδοτικές ενεργειακά.