Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023 και με γνώμονα την προώθηση της ανοιχτότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, απέστειλε επιστολές προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ζητώντας τους να θέσουν την Ανοικτή Διακυβέρνηση στο Επίκεντρο των Πολιτικών τους Προγραμμάτων.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών διεκδικεί αταλάντευτα την υιοθέτηση των ανοιχτών προτύπων και του ανοιχτού λογισμικού, ειδικά για έργα που χρηματοδοτούνται 100% από το δημόσιο τομέα καθώς και για την καθιέρωση των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσεις όπως η ενεργειακή, και προκλήσεις όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανοικτή διακυβέρνηση αποκτά ζωτική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ανοικτή διακυβέρνηση σημαίνει καθημερινή πραγμάτωση της δημοκρατίας, πέρα από την ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια. Θεμελιώνεται στην ιδέα ότι η ζωή των πολιτών βελτιώνεται όταν η φωνή τους μπορεί να επηρεάσει καθημερινά τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις, και τα θεσμικά όργανα του κράτους, λειτουργούν καλύτερα για τους πολίτες όταν είναι διαφανείς, συμμετοχικές και υπεύθυνες.
Η Ελλάδα συμμετέχει από το 2012 στην οργάνωση Open Government Partnership (OGP), μια παγκόσμια σύμπραξη εθνικών κυβερνήσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών που αναπτύσσουν συνεργατικά μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της διαφάνειας, την ενδυνάμωση των πολιτών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διακυβέρνηση. Ωστόσο, η συμμετοχή της χώρας μας στην OGP υπολείπεται των προσδοκιών μας και των δυνατοτήτων της χώρας, λόγω της συστηματικής παραβίασης των κανόνων συμμετοχής και συνδημιουργίας των Εθνικών Σχεδίων Δράσης. Λόγω αυτής της παραβίασης το 2018 και το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς “διαδικαστικής επιτήρησης” από το Φεβρουάριο του 2021.
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρής πολιτικής βούλησης υπέρ της ανοικτότητας όταν υιοθετήσουν και εφαρμόσουν εμπράκτως τις αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης στα προγράμματα και τις προεκλογικές τους θέσεις. Το ανοιχτό λογισμικό και τα ανοιχτά πρότυπα είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η ΕΕΛΛΑΚ με την επιστολή, καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να δηλώσουν τη στήριξή τους στη Διακήρυξη της Ανοικτής Διακυβέρνησης, να περιγράψουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, και στις προεκλογικές τους θέσεις, συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της διαφάνειας, της συμμετοχής και της λογοδοσίας καθώς και για την αξιοποίηση της τεχνολογίας για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους δραστηριότητας, θα ελέγχουν την κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις της αναφορικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση καθώς και ότι θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε δράσεις προώθησης των αρχών της ανοιχτής διακυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να διαμορφώσουν προτάσεις για τη βελτίωση της πλατφόρμας της Διαύγειας ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δυνατότητα παρακολούθησης του διαμοιρασμού των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Ομοίως να διαμορφώσουν προτάσεις για το άνοιγμα των διαδικασιών και των δεδομένων που παρέχονται από πλατφόρμες όπως το ΚΗΜΔΗΣ & το ΕΣΗΔΗΣ για τις δημόσιες συμβάσεις, το opengov.gr για τις δημόσιες διαβουλεύσεις, κλπ.
Οι επιστολές απεστάλησαν στους Προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων: τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο, στον Γραμματέα ΜέΡΑ25, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, και κοινοποιήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την επιστολή εδώ.