Προϊόντα-Υπηρεσίες

H Apple φέρεται να πλήρωσε 275 δισ. δολάρια στην κινεζική κυβέρνηση για να παρακάμψει τις ρυθμιστικές αρχές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Information, o Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Tim Cook, το 2016 έκλεισε συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να μην διαταραχθούν οι πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πενταετής συμφωνία ανέρχεται σε ποσό άνω των 275 δισ. δολαρίων και είχε σκοπό να καθησυχάσει τους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι πίστευαν ότι η Apple δεν έκανε αρκετά για την οικονομία της χώρας.

Όπως δείχνουν τα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του The Information, καθ’ όλη την διάρκεια του 2016 ο Cook ασκούσε πιέσεις σε κινέζους αξιωματούχους για να αποτρέψει ενέργειες που θα απειλούσαν υπηρεσίες όπως το iCloud, το App Store και το Apple pay, καθώς οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας είχαν περιορίσει τις πωλήσεις iPhone.

Η ειδική ομάδα της Apple που ασχολείται με τις κυβερνητικές υποθέσεις της Κίνας, φέρεται να κατέθεσε ένα MoU με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της χώρας για να “γλυκάνει” τις σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση, θέτοντας σε προτεραιότητα μια συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους, μετά την απαγόρευση ταινιών και βιβλίων στο iTunes, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Th Information, που επικαλείται πηγές στο εσωτερικό της εταιρείας.

Η συμφωνία περιελάμβανε δεσμεύσεις από την Apple να βοηθήσει τους Κινέζους κατασκευαστές να κατασκευάσουν «τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής» και να εκπαιδεύσουν εργαζομένους. Περιλάμβανε επίσης δεσμεύσεις να αξιοποιήσουν περισσότερους Κινέζους προμηθευτές για προμήθεια εξαρτημάτων, την σύναψη συμφωνιών με κινεζικές εταιρείες λογισμικού, την συνεργασία με τεχνολογικά κινεζικά πανεπιστήμια στην τεχνολογία και την δέσμευση επένδυσης “πολλών δισεκατομμυρίων περισσότερα” από ό,τι η Apple έδινε επένδυε στην Κίνα, σύμφωνα με το The Information. Μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνόταν σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ επίσης περιλαμβάνονταν νέα καταστήματα λιανικής, έργα ΑΠΕ και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με το 13ο Πενταετές Πρόγραμμα της Κίνας, η Apple δεσμεύτηκε περαιτέρω να «αναπτυχθεί μαζί με τις κινεζικές επιχειρήσεις για να επιτύχει αμοιβαία οφέλη και μια κατάσταση win-win», να βοηθήσει στην ανάπτυξη των βιομηχανιών πληροφορικής της Κίνας και να προωθήσει την επιστήμη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα συμφώνησε να προσφέρει «την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια».

Εκτός της συμφωνίας, η Apple έκανε άλλες παραχωρήσεις με την κινεζική κυβέρνηση για να συνεχίσει να λειτουργεί. Στις αρχές του 2015, το Κρατικό Γραφείο Τοποθέτησης και Χαρτογράφησης της Κίνας είχε δώσει εντολή στην υπηρεσία χαρτών της Apple να κάνουν τα νησιά Diaoyu ή τα νησιά Senkaku, τα οποία η Κίνα και η Ιαπωνία ισχυρίζονται και οι δύο ότι είναι στην κυριαρχία τους, να φαίνονται μεγάλα ακόμα και όταν ο χάρτης έχει σμικρυνθεί. Οι ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι θα αρνούνταν να εγκρίνουν το Apple Watch εάν η Apple δεν συμμορφωνόταν, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που προβλήθηκαν από το The Information. Η εταιρεία τελικά ανταποκρίθηκε στην απαίτηση. 

Η Apple φαίνεται να έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την εκπλήρωση της συμφωνίας από την μεριά της. Η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητριών της Κίνας, την Xinjiang Goldwind Science and Technology, το 2016, έκανε σχέδια να μεταφέρει τις δραστηριότητες του iCloud στην Κίνα το 2017, ξεκίνησε ένα επενδυτικό ταμείο 300 εκατ. δολαρίων για καθαρή ενέργεια στην Κίνα το 2018, άνοιξε 11 ακόμη καταστήματα λιανικής στην ηπειρωτική Κίνα και συνεργάστηκε με την κινεζική Luxshare Precision Industry στην παραγωγή του iPhone 13. 

Από το 2016 και μετά η Apple σημειώνει έσοδα ρεκόρ, με αποκορύφωμα τα 68 δισ. δολάρια έσοδα το διάστημα Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021. Πλέον, η αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων της Apple

close menu