Με την γνωστή τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», το State Department στην ετήσια Έκθεσή του για την τρομοκρατία για το 2017, εκθειάζει μεν τη συνεργασία της Αθήνας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τα γνωστά προβλήματα της ασφαλείας στις ελληνικές ταυτότητες, αλλά και τις ενστάσεις για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Στην Έκθεση του State Department επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2017, αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και κάνοντας συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία».
Δεν παραλείπεται στην Έκθεση να επισημανθεί για μία ακόμη φορά και φέτος ότι «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στις νέες ταυτότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ictplus.gr, το έργο των ψηφιακών ταυτοτήτων έχει μείνει πίσω στις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, μετά τις καλοκαιρινές φονικές πυρκαγιές και τις αλλαγές στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και της Αστυνομίας.
Παράλληλα, εκφράζεται τόσο η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και για τρομοκρατικές επιθέσεις μικρής κλίμακας, από εγχώριες οργανώσεις, αλλά και για τις επιθέσεις στον Λουκά Παπαδήμο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ, για την έκρηξη βόμβας σε Τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.
Η Εκθεση ολοκληρώνεται με την άποψη ότι καταγράφεται «ανησυχία» λόγω των ιδιαιτεροτήτων στα σύνορα της Ελλάδας «ιδιαίτερα δεδομένης της πρόκλησης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Έξι άτομα υπεύθυνα για τις επιθέσεις του 2016 σε Παρίσι και Βρυξέλλες πέρασαν από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.