Παπαγάλλος

H Ελλάδα έχει Διαστημική και Δορυφορική Βιομηχανία! Ναι! Δεν είναι τρολ ούτε fake news

To 1o Athens Space & satellite Industry Summit που ολοκληρώθηκε χθες αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα μια στιγμή θριάμβου. Το εγχείρημα ήταν από την αρχή δύσκολο όμως δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε πίσω και να μην σηκώσουμε το γάντι.

Στην ζωή δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποτελέσεις μέρος μιας ομάδας που ωθεί όχι μόνο την χώρα, αλλά την ανθρωπότητα ολόκληρη ένα βήμα μπροστά και να μην δεχτείς την πρόκληση. Πόσες φορές άλλωστε έχει κάποιος την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσει με τον Jorge Vago, επικεφαλής επιστήμονα της αποστολής ExoMars 2022, η οποία θα αναζητήσει απαντήσεις με ειδικά rover γεώτρησης κάτω από την επιφάνεια του Άρη, τον Sohan Jheeta ο οποίος αναζητά σε νεφελώματα την προέλευση της ζωής και εξετάζει τους τρόπους δημιουργίας της, τον Παντελή Πουλάκη που φτιάχνει τους τροχούς του διαστημικού rover που θα ξεκινήσει την πορεία του το 2022 για τον Άρη;

Είναι μεγάλη τιμή και ευκαιρία να μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις με την Δρ. Αθηνά Κουστένη σχετικά με την αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων στο Ηλιακό μας σύστημα (για όσους δεν ξέρουν την Δρ. Κουστένη, αυτή και η ομάδα της έχουν κατασκευάσει την κάμερα που στέλνει τις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από το Perseverance στον Άρη, ενώ έχει βαφτιστεί κι ένας αστεροειδής προς τιμήν της από την επιστημονική κοινότητα), ή να ανταλλάσσεις απόψεις για τα πιο ικανά ρομπότ στην εξερεύνηση του διαστήματος με τον Alex Ellery από τον Καναδά, ο οποίος ασχολείται με τον σχεδιασμό βιομημιτικών ρομπότ (τελικά συμφωνήσαμε ότι για πρακτικούς λόγους κερδίζει το TARS από την ταινία Interstellar.

To συνέδριο μας αποτέλεσε για κάποια στιγμή το κέντρο του κόσμου, όταν στις εργασίες του συμμετείχε ο Robert Zubrin, με τον οποίο «τσακωθήκαμε» για το πως θα οργανωθούν οι πόλεις κράτη στον Άρη όταν ξεκινήσει ο εποικισμός του. Για όσους δεν γνωρίζουν τον Robert Zubrin, ενδεικτικά να αναφέρουμε πως έφτιαχνε πυραύλους στην NASA, πριν γίνει το δεξί χέρι του Elon Musk και πρόεδρος του σχεδίου Mars Society.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί απαριθμώντας ονόματα και περιγραφές των συζητήσεων που έγιναν, όμως δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή. Όσοι ήσασταν τυχεροί και το είδατε ζωντανά, θα το θυμάστε, οι υπόλοιποι αναγκαστικά θα περιμένετε να βγουν στον αέρα τα βίντεο του συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα συνέδριο που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για όσα θα έρθουν στο μέλλον, ένα μικρό βήμα για εμάς, ένα μεγάλο βήμα για τα ελληνικά συνέδρια (για να παραφράσουμε και να οικειοποιηθούμε την θρυλική φράση του Neil Armstrong). Και όπως όλα τα συνέδρια είχε φανερούς και αφανείς ήρωες. Μέσα σε αυτούς θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου ο οποίος έτρεξε, μόχθησε και κατάφερε να φέρει τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου στις 2 μέρες του 1ου Athens Space and Satellite Industry Summit.

τα “παπα-γα(λ)λάκια”

και για την αντιγραφή Ηλίας Κούκουτσας

close menu