Τεχνολογίες

H Huawei καταγγέλει Ρουμανία και Πολωνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διακρίσεις στην ανάπτυξη 5G

H απόφαση της Ρουμανίας και της Πολωνίας να αποκλείσουν την Huawei από τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των δικτύων 5G, οδήγησε την εταιρεία να προσφύγει στις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλοντας παραβίαση των νόμων της Ένωσης περί διακρίσεων.

Σε επιστολή που έστειλε η Huawei στην επίτροπο ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager, υποστηριζει ότι η απόφαση των 2 χωρών να την αποκλεισουν από την διαγωνιστική διαδικασία “παραβιάζει μια σειρά νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση τους οδηγείται από την συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ.

Η επίκληση της Huawei στους νόμους περί διασκρίσεων, “δοκιμάζει” την ευρωπαϊκή συνοχή αλλά κυρίως την “ψηφιακή ανεξαρτησία” που έχει διακηρύξει η ΕΕ, η οποία αναφέρεται στην απαγόρευση εμπλοκής επιχειρηματικών ή κρατικών συμφωνιών στην τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη της ηπείρου.

Η επιστολή της Huawei που έφτασε στα χέρια του Politico, αναφέρει ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Ρουμανία “απέκλεισαν προμηθευτές βάση προκατάληψης και διφορούμενων κριτηρίων τα οποία βασίζονται στην χώρα καταγωγής του”. Η Huawei υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι “ενάντιες στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Από την μεριά της, η ΕΕ επιβλέπει την ανάπτυξη των δικτύων 5G των κρατών μελών και αν και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια των μελλών της μπορεί να το καέι σε περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις επιβάλουν νόμους που παραβιάζουν τις θεσμικές αξίες της ένωσης, όπως υποστηρίζει με την επιστολή της η Huawei.

Πόσες νομικές πιθανότητες έχει η Huawei;

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κινεζικός κολοσσός έχει κινηθεί νομικά εναντια στις αποφάσεις αποκλεισμού της από την ανάπτυξη δικτύων 5G και των πωλήσεων στις ΗΠΑ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντρέψει καμία απόφαση.

Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει διατηρήσει μια στάση αναμονής ελπίζοντας να αποφύγει ττον πλήρη αποκλεισμό από τους διαγωνισμούς που γίνονται για την εγκατάσταση των δικτύων 5G. Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και άλλες, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικούς περιορισμούς της παρουσίας της εταιρέιας στην προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ η Σουηδία έχει ανακοινώσει τον πλήρη αποκλεισμό της από την διαδικασία.

Η προσφυγή της Huawei αν και έχει ισχυρή νομική βάση (σύμφωνα με διεθνείς νομικούς) δεν δείχνει να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποφάσισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αντίθετα στην νομοθεσία της Ένωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ. οι χώρες της Ένωσης έχουν δεσμευθεί για “αντικειμενικές αποφάσεις βασισμένες στην ελαχιστοποίηση τυ ρίσκου ασφάλειας των δεδομένων των κατοίκων τους”, ενώ “το πλάνο της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη-μέλη να νομοθετούν με βάση την κυβερνοασφάλεια, ειδικά σε κρίσιμες περιπτώσεις όπως είναι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα”.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε τέλος πως “οι αποφάσεις της Ρουμανίας και της Πολωνίας δεν απέκλεισαν καμία εταιρεία από την διαδικασία λόγω της χώρας καταγωγής της αλλά από ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων”

close menu