- Τέσσερις στους πέντε dealmakers δηλώνουν ότι το ESG εντάσσεται πλέον σταθερά στην ατζέντα των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων (M&A)
- Περισσότεροι από τους μισούς, dealmakers αναμένουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια το due diligence στο ESG θα εντάσσεται στις περισσότερες συναλλαγές
- Παρά την αυξανόμενη σημασία, οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό και οι πιέσεις παραμένουν
Έρευνα ESG due diligence 2024 της KPMG
Οι αντίξοοι οικονομικοί και γεωπολιτικοί «άνεμοι» δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν την αύξηση του due diligence στο ESG στις συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα ευρήματα της έρευνας “ESG Due Diligence” από την KPMG International.
Η έρευνα της KPMG στην τρίτη ετήσια έκδοσή της, αναδεικνύει ότι τους τελευταίους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες η προτεραιότητα του ESG στις συναλλαγές έχει αυξηθεί παγκοσμίως, παρά την επιβράδυνση των αγορών των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε πολλές χώρες, ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων.
Περισσότεροι από 600 ενεργοί dealmakers, επαγγελματίες στις συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, μοιράστηκαν τις απόψεις τους με την KPMG στο πλαίσιο της έρευνας, παρέχοντας μια πολύτιμη εικόνα για το πώς αντιμετωπίζονται μερικές από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις στo due diligence του ESG από κορυφαίους επενδυτές και συμβούλους.
Όταν η έρευνα “ESG Due Diligence” της KPMG παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι οι επαγγελματίες των συναλλαγών αντιμετώπιζαν πρακτικές προκλήσεις στη διαχείριση του ESG, παρά την αυξανόμενη σημασία στο due diligence του ESG.
Στην παγκόσμια έκθεση της τρέχουσας χρονιάς, το 70% των επαγγελματιών στις συναλλαγές αναφέρουν ότι η σημασία του due diligence στο ESG έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες, ενώ 4 στους 5 λένε ότι οι ευρύτεροι προβληματισμοί του ESG εντάσσονται πλέον σταθερά στην ατζέντα τους για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές – έναντι 74% το 2023. Η αύξηση αυτή σημειώνεται παρά την ηπιότερη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και μια ολοένα και πιο πολιτικοποιημένη συζήτηση για το ESG σε ορισμένες χώρες και περιοχές.
Όσον αφορά το μέλλον, περισσότεροι από τους μισούς (57%) dealmakers, αναμένουν να ενσωματώσουν το due diligence στο ESG στις περισσότερες συναλλαγές τους τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ποσοστό μόλις 6% δηλώνουν ρητά ότι δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αυτό το due diligence στο μέλλον.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι επαγγελματίες εκτελούν due diligence στο ESG κυρίως επειδή πιστεύουν στην οικονομική αξία της αναγνώρισης των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της συναλλαγής. Ένα επιπλέον κίνητρο των επενδυτών είναι η πεποίθηση ότι το due diligence στο ESG βοηθά να καλυφθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις, όπως αναφέρθηκε από το 44% των ερωτηθέντων παγκοσμίως.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά περιφέρεια στο θέμα αυτό. Οι περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (57%) και Ασίας-Ειρηνικού (55%) κατατάσσουν τις κανονιστικές απαιτήσεις ως πολύ πιο σημαντικές σε σύγκριση με την αμερικανική ήπειρο (19%).
Η Julie Vasadi, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης και Partner της KPMG Αυστραλίας, σχολίασε «Το να λαμβάνεται υπόψη το ESG στις επενδυτικές αποφάσεις έχει καταστεί αδιαπραγμάτευτο για πολλούς επενδυτές. Η έκταση και το βάθος στο οποίο εξετάζονται οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες του ESG έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες και κορυφαίοι επενδυτές αντλούν αξία από αυτό».
Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα σημείωσε ότι «Με επιταχυνόμενο ρυθμό οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον τη θεμελιώδη σημασία που έχει η διενέργεια του ESG DD στο πλαίσιο αποτίμησης μιας M&A συναλλαγής είτε σε επίπεδο δημιουργίας αξίας (value creation) ή αναγνώρισης/ ποσοτικοποίησης του ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια από την ενσωμάτωση του ESG DD στις βασικές προϋποθέσεις για τη διερεύνηση και άντληση κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη χρηματοδότηση των εν λόγω συναλλαγών.»
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται το due diligence στο ESG ως πιο σημαντικό λόγω των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των ενδιαφερομένων μερών. Το τι σημαίνει αυτό, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει μεταξύ επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για τους ομόρρυθμους εταίρους ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι απαιτήσεις των ετερόρρυθμων εταίρων τους (LP) παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, περίπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες αναφέρουν ότι το due diligence στο ESG έχει καταστεί πιο σημαντικό για αυτούς μετά από πρόσφατη ανανέωση της στρατηγικής τους.
Παρά τις σαφείς ενδείξεις της αυξανόμενης σημασίας του ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί σχετικά με τις επενδύσεις. Το 60% των εταιρικών επενδυτών και το 80% των χρηματοοικονομικών επενδυτών έχουν ορίσει χαμηλούς προϋπολογισμούς για το due diligence στο ESG – δυνητικά περιορίζοντας και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα των εξωτερικών συμβούλων να εκτελούν due diligence υψηλής ποιότητας καθώς χρειάζεται ένα αυξανόμενο αριθμό dealmakers.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να δυσκολεύονται με την επιλογή ενός ουσιαστικού, αλλά εφικτού πεδίου εφαρμογής, για τη διενέργεια του due diligence στο ESG με την άντληση ποιοτικών δεδομένων από εταιρείες-στόχους και την ποσοτικοποίηση πιθανών ευρημάτων. Παρόλα αυτά, αναδεικνύονται λύσεις που αποσαφηνίζουν καλύτερα το πεδίο εφαρμογής. Η ποιότητα των δεδομένων μπορεί επίσης να βελτιωθεί, καθώς οι πωλητές και οι σύμβουλοι από την πλευρά των πωλήσεων αντλούν αξία από τις εκποιήσεις με υψηλότερης ποιότητας τεκμηρίωση ESG πωλητή. Αναδεικνύεται επίσης περισσότερο η αξία των συνεργειών μεταξύ των ομάδων του due diligence στο ESG και των ομάδων due diligence του Εμπορικού Τμήματος και Λειτουργιών.
Ο Florian Bornhauser, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και Partner της KPMG στην Ελβετία, σχολιάζει «Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η ενσωμάτωση του ESG στις συναλλαγές σημαίνει κυρίως ότι έχουν κατανοηθεί οι εμπορικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αξία της συμφωνίας».
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Director ESG, KPMG στην Ελλάδα δήλωσε «Τα ESG κριτήρια, ως ένας μετρήσιμος τρόπος για την απεικόνιση της επίδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε κάθε κλάδο και δραστηριότητα. Μέσω της έρευνας αυτής, γίνεται πλέον σαφές ότι τα ESG κριτήρια το τελευταίο διάστημα εντάσσονται σταθερά στην ατζέντα των επιχειρήσεων ενώ αναμένεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια το due diligence στο ESG θα εντάσσεται στις περισσότερες συναλλαγές.»