Η Bain & Company συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Delphi Economic Forum, ενισχύοντας τη δέσμευσή της στην ελληνική αγορά και συμβάλλοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της ευρύτερης οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του φετινού Forum, στελέχη της Bain & Company Greece ανέλαβαν τον συντονισμό δύο κεντρικών συζητήσεων, αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στο private equity και τον καταλυτικό ρόλο της πελατοκεντρικότητας στον μετασχηματισμό εταιρειών σε κλάδους όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες.
Στις 10 Απριλίου, ο κ. Ανδρέας Κυριλής, Senior Partner της Bain & Company Greece, συντόνισε το πάνελ «Private Equity: Market Outlook and Success Factors for Deal Makers», παρουσιάζοντας βασικά ευρήματα από την ετήσια Global Private Equity Report της Bain & Company. Στη συζήτηση συμμετείχαν καταξιωμένοι ηγέτες της αγοράς όπως ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olympia, ο κ. Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Senior Partner της EOS Capital, η κ. Ελισάβετ Ελευθεριάδου, Partner στην KG Law Firm και ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ideal Holdings.
Ο κ. Κυριλής ανέφερε: «Μετά από δύο χρόνια προσεκτικής δραστηριότητας λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, το 2024 σηματοδότησε μια σταδιακή επιστροφή του private equity σε αναπτυξιακή τροχιά. Παρότι το περιβάλλον παραμένει απαιτητικό – με περιορισμένη ρευστότητα, υψηλό κόστος κεφαλαίου και εντεινόμενο ανταγωνισμό – παρατηρούμε αυξημένη κινητικότητα σε τομείς όπως η τεχνολογία, τα βιομηχανικά αγαθά και η ενέργεια. Το 2025 προβλέπεται κομβικό: η ικανότητα των επενδυτών να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, να εστιάσουν σε λειτουργικές βελτιστοποιήσεις και να αναπτύσσουν στοχευμένες επενδυτικές στρατηγικές γύρω από εξειδικευμένα carve-outs, θα αποτελέσει το νέο σημείο διαφοροποίησης. Η εποχή της απλής ανάπτυξης έχει παρέλθει – η στρατηγική ωριμότητα, η ικανότητα για άμεση δημιουργία αξίας και η καλλιέργεια εξειδίκευσης σε συγκεκριμένους τομείς θα διαμορφώσουν τον επόμενο κύκλο υψηλών αποδόσεων. Το private equity δεν αλλάζει απλώς ρυθμό – αλλάζει μορφή».
Την ίδια ημέρα, ο κ. Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain & Company Greece, συντόνισε τη συζήτηση «Customer centricity as a transformation engine: lessons from banking and beyond» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Bain & Company σχετικά με τον ρόλο της πελατοκεντρικότητας στον μετασχηματισμό εταιρειών. Την εμπειρία τους σχετικά με τη σημασία της ικανοποίησης του πελάτη στην εταιρική στρατηγική, καθώς και τον μετασχηματισμό με επίκεντρο τον πελάτη, μοιράστηκαν κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού και τηλεπικοινωνιακού τομέα, όπως ο κ. Γιώργος Καραμουσαλής, Chief Transformation Officer της Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Νίκος Σαλακάς, Chief of Corporate Center & General Counsel του Ομίλου Alpha Bank, ο κ. Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Κωστής Ψάλτης, Group Chief Transformation Officer της Eurobank, και ο κ. Ιωάννης Τσιλίρας, Customer Experience Transformation & Data Strategy Director στον Όμιλο ΟΤΕ.
Στο περιθώριο της συζήτησης, ο κ. Ψαρρής ανέφερε: «Η πελατοκεντρικότητα δεν αποτελεί πλέον απλώς μια επιλογή – είναι θεμέλιος λίθος για την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και τη στρατηγική υπεροχή. Τα αποτελέσματα έρευνάς μας είναι ξεκάθαρα: οι εταιρείες που πρωτοπορούν στην εμπειρία πελάτη προσφέρουν 3,5 φορές υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους. Η εμπειρία πελάτη (CX) δεν είναι απλώς μια καλή υπηρεσία ή μια καλή ψηφιακή εμπειρία. Είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο επανασχεδιάζουμε τη στρατηγική, τα προϊόντα, την τεχνολογία και τον ρόλο των ανθρώπων μας. Σε έναν κλάδο όπου η διαφοροποίηση του ίδιου του προϊόντος είναι περιορισμένη, η εμπειρία του πελάτη είναι το προϊόν. Οι πελάτες προσδοκούν πλέον προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, προβλεπτική ικανότητα και ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση. Οι εταιρείες που θα ανταποκριθούν ταχύτερα και πιο στοχευμένα σε αυτές τις ανάγκες, θα εξασφαλίσουν βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχή πίεση στα περιθώρια κέρδους και αυξανόμενη ανάγκη για διαφοροποίηση».
Με την ολοκλήρωση του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, o κ. Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain & Company Greece δήλωσε: «Η φετινή παρουσία της Bain & Company στους Δελφούς ήταν για εμάς ακόμη ένα βήμα στο ταξίδι συνεργασίας με την ελληνική επιχειρηματικότητα. Μέσα από τεκμηριωμένες αναλύσεις με βάση τα δεδομένα και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους ηγέτες της αγοράς, αναδείξαμε τη σημασία της στρατηγικής διορατικότητας, της ευελιξίας και της σταθερής επένδυσης στην αλλαγή. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας όχι μόνο ως σύμβουλοι, αλλά ως στρατηγικοί συνεργάτες, έτοιμοι να χτίσουμε μαζί το μέλλον – με φιλοδοξία, υπευθυνότητα και ξεκάθαρη δημιουργία αξίας».