Ο Όμιλος BT (πρώην British Telekom) ξεκίνησε τις δοκιμές μιας τεχνολογίας κβαντικού δέκτη ραδιοσυχνοτήτων, που θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες των μελλοντικών δικτύων 5G και ΙοΤ, ενώ παράλληλα θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Βρετανικό πάροχο, οι δέκτες χτυπούν τα «διεγερμένα άτομα» για να επιτύχουν 100 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία από τον συμβατικό ραδιοεξοπλισμό λόγω ενός κβαντικού φαινομένου που ονομάζεται «ηλεκτρομαγνητικά επαγόμενη διαφάνεια» για να σχηματίσουν έναν εξαιρετικά ευαίσθητο ανιχνευτή ηλεκτρικού πεδίου.
Επειδή οι δέκτες ατομικής ραδιοσυχνότητας (RF) είναι πιο ευαίσθητοι, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε παθητικούς οπτικούς δέκτες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες για να επεκτείνουν τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές που προηγουμένως ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Οι ατομικοί ραδιοφωνικοί δέκτες θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης έξυπνων πόλεων και έξυπνης γεωργίας.
Σύμφωνα με τον CTO της BT, Howard Watson, η τεχνολογία κβαντικού δέκτη ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσε να ενισχύσει την απόδοση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμα «πρώιμη τεχνολογία».
Σύμφωνα με την ΒΤ, ήταν η πρώτη φορά που ελήφθη ένα ψηφιακά κωδικοποιημένο μήνυμα σε συχνότητα φορέα 5G 3,6 GHz. Οι ερευνητές της BT Labs εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος του εξοπλισμού και να βρουν τη βέλτιστη διαμόρφωση ραδιοσυχνοτήτων και επεξεργασία σήματος για πιθανή χρήση σε μελλοντικές γενιές ραδιοδικτύων. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε η ΒΤ, έχει ήδη εξασφαλίσει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τον κβαντικό δέκτη ραδιοσυχνοτήτων