Η Clip News, εταιρεία με πάνω από 30 χρόνια πορείας στον κλάδο της Αποδελτίωσης και του Media Analysis, υπερήφανα ανακοινώνει τη δημιουργία των δικών της εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) για την ανάλυση media data βασισμένα σε ελληνικά γλωσσικά μοντέλα, καινοτομία που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αυτό επετεύχθη μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας με το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής (IS Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έργο με τίτλο: «Ευφυής ανάλυση δεδομένων κειμένου Μέσων Ενημέρωσης».
Τι προέκυψε μέσα από τη συνεργασία
Οι υπηρεσίες Media Analysis της Clip News περνούν σε νέα εποχή, αφού μέσω αυτών των εργαλείων θα επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ακρίβειας προβλέψεων (Prediction) ως προς τη χροιά (sentiment) των δεδομένων που συλλέγονται από όλα τα Μέσα -online & offline-, ενώ αναγνωρίζονται πλέον και συναισθήματα (emotions), η ρητορική μίσους (hate speech) και η ειρωνεία (irony).
Επιπλέον, μέσω των νέων A.I. εργαλείων υπάρχει δυνατότητα tagging (ορισμός ετικετών) για κάθε αναφορά, αλλά και clustering (ομαδοποίηση data), αφού ο αλγόριθμος πλέον κατανοεί το περιεχόμενο κάθε αναφοράς που συλλέγεται στην πλατφόρμα της, το ανανεωμένο Clip News Portal.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει real-time ανταπόκριση του συστήματος, με αυτόματη εξαγωγή πληροφοριών, ενώ η επεξεργασία δεδομένων είναι αδιάλειπτη.
Η διαδικασία & οι εμπλεκόμενοι
Για την εκπαίδευση του συστήματος των αλγορίθμων απαιτήθηκε η συλλογή και η επεξεργασία εκατοντάδων χιλιάδων δημοσιευμάτων από διάφορες πηγές, διαδικασία που ανέλαβαν εξειδικευμένοι αναλυτές της Clip News. «Χρειάστηκε η επεξεργασία πληθώρας δεδομένων που ανακτήθηκαν από τη βάση μας αλλά και από online πηγές. Οι αναλυτές μας αξιολόγησαν manually ένα προς ένα τα δημοσιεύματα προκειμένου να τα παραδώσουμε στην ομάδα του IS Lab. Μέσω των ευφυών εργαλείων που δημιουργήθηκαν, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την ανάλυση δεδομένων συμβαδίζοντας απόλυτα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, προσφέροντας παράλληλα στην κοινότητα A.I. γλωσσικά μοντέλα μεγάλων κειμένων στην ελληνική γλώσσα. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη αφού το αποτέλεσμα μας δικαιώνει και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο για την άψογη συνεργασία», υπογραμμίζει η CTO της Clip News, Ασπασία Νάσιου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και CEO της Clip News, Θεόφιλος Αργυριάδης, δηλώνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το κατορθώνουμε όλο αυτό με συνοδοιπόρο το IS Lab του ΑΠΘ, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε αρχές του 2022, αρκετά πριν σημειωθεί εκτόξευση των A.I. εργαλείων -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- χάρη στο ChatGPT, το Bard και άλλων πλατφορμών παγκόσμιων κολοσσών. Είναι ένα έργο πραγματικά πρωτοποριακό που μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε άμεσα μεγάλους αριθμούς δεδομένων εξελίσσοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες Media Analysis, αλλά και παρέχοντας στην ερευνητική κοινότητα A.I. εργαλεία ανοιχτού κώδικα στην Ελληνική γλώσσα».
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα επέφερε τη δημοσίευση αντίστοιχων επιστημονικών άρθρων από την ομάδα του IS Lab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Όπως τονίζουν ο καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βλαχάβας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Πληροφορικής (IS Lab) και ο διδάκτορας Δημήτριος Ζαΐκης: «Αυτό που αναπτύξαμε είναι ουσιαστικά αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης για την αυτόματη ανάλυση δημοσιευμάτων. Τα εργαλεία στοχεύουν στην παροχή πληροφόρησης των συνδρομητών της Clip News, σε πραγματικό χρόνο, γύρω από το συναισθηματικό πρόσημο των δημοσιευμάτων που τους αφορούν και την τάση που διαμορφώνεται. Η έρευνα οδήγησε σε νέες καινοτόμες εφαρμογές και δημοσιεύσεις στον τομέα της πληροφορικής και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας».
Η χρηματοδοτούμενη αυτή δράση εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».