Η GSMA στην τελευταία έκθεσή της προέβλεψε ταχεία αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέροντας ως αιτία την αναμενόμενη αύξηση της υιοθέτησης του 5G αλλά και της μετάβασης στο 4G στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Στην έκθεση Mobile Economy Report Europe 2023, η ένωση εταιρειών του κλάδου επεσήμανε ενδείξεις ότι οι συνδρομητές που χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες 5G θα ενδιαφέρονταν να προσθέσουν υπηρεσίες υψηλότερων ταχυτήτων στα συμβόλαιά τους. Αυτή η αναμενόμενη ζήτηση αποδίδεται στη δημοτικότητα των περιπτώσεων χρήσης που απαιτούν αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα, όπως παιχνίδια υψηλής ανάλυσης, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και φυσικά βίντεο.
Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης δεδομένων θα απαιτήσει περαιτέρω επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί να ξεπεράσουν τα 198 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ το 2028 το 5G προβλέπεται να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας της ηπείρου, λόγω της ανάπτυξης του στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κυρίως.
Παρά την πορεία του 5G, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη «μετριάστηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε τεχνολογίες δικτύων επόμενης γενιάς στην Ευρώπη, απειλώντας και τους φιλόδοξους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας».
Για το λεγόμενο αυτόνομο 5G, η ήπειρος ήταν πίσω στις ίδιες περιοχές σε σχέση με πέρυσι, με το 5% των δικτύων 5G στην Ευρώπη να υποστηρίζουν αυτό το πρότυπο σε σύγκριση με το 25% στην περιοχή APAC. To συγκεκριμένο πρότυπο προσφέρει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και ταχύτητες μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο, το 2022 η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας πρόσθεσε αξία ύψους 910 δισεκατομμυρίων ευρώ στις οικονομίες της Ευρώπης, σύμφωνα με το GSMA, που ισοδυναμεί με το 4,3% του ΑΕΠ της ηπείρου.
Άλλα ευρήματα στην έκθεση περιλαμβάνουν την «παραγωγικότητα που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία» που συνεισφέρει 670 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής αξίας σε ολόκληρη την περιοχή και 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022.
Έως το 2030 η οικονομική συμβολή του τομέα των κινητών επικοινωνιών αναμένεται να υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, εν μέρει λόγω της αυξημένης υιοθέτησης κινητών υπηρεσιών από άλλους τομείς.