Εκδηλώσεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμoνες

“Η πιο σημαντική παρακαταθήκη για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης είναι οι άνθρωποι: Το εξαιρετικό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας για ανάπτυξη”. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων δίνοντας το στίγμα του στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο OTE Academy (8/11) για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων και την απονομή πιστοποιήσεων επιτυχούς παρακολούθησης αυτών για τα προγράμματα Quality Assurance (QA) και Regulatory Affairs (RA) που διοργανώνει η ΠΕΦ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δ. Φιλίππου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κ. Γκάσιος καθώς και εκπρόσωποι Ακαδημαϊκών Τμημάτων και φορέων, ενώ χαιρέτισαν μέσω απευθείας σύνδεσης ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κ. Χατζηδάκης και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Υπουργός Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως.

Tα προγράμματα Quality Assurance και Regulatory Affairs της ΠΕΦ προσφέρουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες σε νέους επιστήμονες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα συγκεκριμένα ζωτικής σημασίας για τη φαρμακοβιομηχανία γνωστικά αντικείμενα.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο επενδυτικό clawback τονίζοντας ότι οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας δεν αφορούν μόνο σε υλικοτεχνικές και κτιριακές υποδομές, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. “Οι πολιτικές που σχεδιάζονται στο κομμάτι του φαρμάκου θα πρέπει να εκτιμούν το πρόσημο των εταιρειών που επενδύουν στη χώρα, διατηρούν βιομηχανικές μονάδες και θέσεις εργασίας καθώς η φαρμακοβιομηχανία δεν αφορά στην απλή διαχείριση φακέλων αλλά σε μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία” τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου στην ελληνική οικονομία. “Είναι σημαντικό να συνομιλούμε με έναν κλάδο όπου η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία εκτιμάται από το ΙΟΒΕ σε 2,8 δις. ευρώ ετησίως”, ενώ επεσήμανε πως “ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας έχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση”. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της ΠΕΦ, ο Υπουργός υπογράμμισε πως “η προστιθέμενη αξία της δράσης είναι σημαντική” και αυτό γιατί “καθώς εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία”.

Από τη μεριά της η Υπουργός Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως ανέδειξε την αξία της δράσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς μέσω των προγραμμάτων της ΠΕΦ ενισχύονται οι δεξιότητες της νέας γενιάς. “Το πρόγραμμα της ΠΕΦ Professional Development συμβάλει στην επαγγελματική εξέλιξη νέων επιστημόνων καθώς και στη δυνατότητα εύρεσης εργασίας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, έναν ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας” υπογράμμισε η κα. Κεραμέως, προσθέτοντας πως “μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ανάγκη για στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας”.

Η Υφυπουργός Υγείας κα. Ζ. Ράπτη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απονομή των πιστοποιήσεων στους επιτυχόντες του προγράμματος ΠΕΦ Professional Development τονίζοντας ότι “μέσα από το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα της ΠΕΦ, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθίστανται ακόμα πιο ανταγωνιστικές στο εργασιακό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία με το ανθρώπινο δυναμικό τους και την παραγωγή τους στην χώρα”.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων τόνισε ότι η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς φορείς αποκτά ιδιαίτερη αξία με φόντο το δυναμικό επενδυτικό πλάνο της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. “Υλοποιούμε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. Ευρώ με ορίζοντα τετραετίας. Δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες ώστε η χώρα μας να καταστεί κέντρο έρευνας και παραγωγής στη ΝΑ Ευρώπη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων, προσθέτοντας πως “οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης”. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας της ΠΕΦ μέσω των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι “η δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας επιστημονικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που θα στελεχώσει τις δομές που αναπτύσσονται”.

Ο κ. Τρύφων ολοκλήρωσε την ομιλία του, επισημαίνοντας πως μετά τον πρώτο αυτό κύκλο εκπαίδευσης, θα ακολουθήσουν και επόμενοι, με εξειδικευμένα προγράμματα σε γνωστικά αντικείμενα ενδιαφέροντος για την φαρμακοβιομηχανία, τονίζοντας ότι η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη νέα γενιά, να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων της και να καινοτομεί γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

close menu