Οι πρόσφατες θεομηνίες και οι καταστροφές που δημιούργησαν οδήγησαν την κυβέρνηση στην αποστολή αιτήματος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να προχωρήσει στην ακύρωση των διαγωνισμού για την ανάπτυξη μικροδορυφόρων.
Το αίτημα, που έγινε αποδεκτό από την ESA, κατατέθηκε στο πλαίσιο της επανεξέτασης των προτεραιοτήτων για το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, όπως είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη του στην Ναυτεμπορική ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς όπως ανέφερε “λόγω των πυρκαγιών υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν η μία και μόνη, μείζων ανάγκη είναι οι τηλεπικοινωνίες. Θα ξαναδούμε το θέμα της γεωεπισκόπησης και τη δυνατότητα να έχουμε ακριβείς, τακτικές και πολυεπίπεδες εικόνες από το διάστημα για τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε με τον ESA και ζητήσαμε να περιμένει για να αποφασίσουμε αν το έργο πρέπει να αφορά έναν, δύο ή τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη διαστημική πολιτική μας»
Σε αναμονή νέων προτάσεων
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιμένει τις νέες προτάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος με τις κατευθυντήριες γραμμές να δίνουν κύριο βάρος στα γεωχωρικά δεδομένα και την επισκόπηση από το διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ο διαγωνισμός, το άνοιγμα των προσφορών του οποίου ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορούσε στην ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών τηλεπικοινωνιών, γεωεπιτήρησης, ναυτιλίας, γεωργίας και πολεοδομίας, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την ασφαλή επιτήρηση συνόρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πρώτοι μικροδορυφόροι, σε πιλοτικό στάδιο, θα είχαν αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμενόταν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.