Η Huawei εγκαινίασε το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Kέντρο Διαφάνειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας δεδομένων στο Ντονγκουάν της Κίνας, με την παρουσία εκπροσώπων από την GSMA, τη SUSE, το Βρετανικό Ίδρυμα Προτύπων καθώς και ρυθμιστικών αρχών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.
Η Huawei κυκλοφόρησε επίσης το Product Cyber Security Baseline, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η εταιρεία κατέστησε ένα βασικό πλαίσιο ασφάλειας προϊόντων και πρακτικές διαχείρισης διαθέσιμες στον κλάδο. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της εταιρείας να συνεργαστεί με πελάτες, προμηθευτές, οργανισμούς τυποποίησης και άλλους ενδιαφερόμενους για την από κοινού ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε όλους τους τομείς.
«Η κυβερνοασφάλεια είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο Ken Hu, Rotating Chairman της Huawei, κατά τα εγκαίνια του κέντρου. «Πρέπει να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να χτίσουμε τις συλλογικές μας δυνατότητες στη διακυβέρνηση, τα πρότυπα, την τεχνολογία και την επαλήθευση. Πρέπει να δώσουμε τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις ρυθμιστικές αρχές έναν λόγο να εμπιστεύονται την ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο.»
Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες όπως το 5G και η AI έχουν καταστήσει τον κυβερνοχώρο πιο περίπλοκο από ποτέ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο διαδίκτυο ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αυτές οι τάσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των νέων κινδύνων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.
Η Huawei άνοιξε το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Διαφάνειας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, παρέχοντας μια πλατφόρμα στους ενδιαφερόμενους του κλάδου ώστε να ανταλλάσσουν εμπειρογνωμοσύνη στην κυβερνοδιακυβέρνηση και να εργαστούν από κοινού για τεχνικές λύσεις. Το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να επιδεικνύει λύσεις και να μοιράζεται την εμπειρία, να διευκολύνει την επικοινωνία και την κοινή καινοτομία και να υποστηρίζει δοκιμές και επαλήθευση ασφάλειας. Θα είναι ανοιχτό σε ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητους οργανισμούς και οργανισμούς τυποποίησης, καθώς και σε πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές της Huawei.
Για την προώθηση μιας ενοποιημένης προσέγγισης κυβερνοασφάλειας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οργανισμοί όπως η GSMA και το 3GPP συνεργάστηκαν επίσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την προώθηση των προδιαγραφών NESAS Security Assurance και ανεξάρτητων πιστοποιήσεων. Αυτές οι βασικές γραμμές έχουν ευρεία αποδοχή στον κλάδο και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξακρίβωση ασφαλών δικτύων.
Ο Mats Granryd, Γενικός Διευθυντής της GSMA, δήλωσε στην έναρξη του νέου κέντρου της Huawei. «Η παροχή υπαρχουσών και νέων υπηρεσιών στην εποχή 5G θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα που παρέχεται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και θα βασιστεί ουσιαστικά στην ασφαλή και αξιόπιστη τεχνολογία, ανέφερε». «Πρωτοβουλίες όπως η 5G Cybersecurity Knowledge Base της GSMA, ειδικά σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους δικτύου, και το NESAS, ένα πλαίσιο διασφάλισης ασφάλειας σε ολόκληρο τον κλάδο, διευκολύνουν βελτιώσεις στα επίπεδα ασφάλειας του εξοπλισμού δικτύου σε ολόκληρο τον τομέα».
Στην εκδήλωση, η Huawei παρουσίασε επίσης το Product Cyber Security Baseline, το αποκορύφωμα μιας εμπειρίας πάνω από μια δεκαετία στη διαχείριση ασφάλειας προϊόντων, ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών κανονισμών, τεχνικών προτύπων και κανονιστικών απαιτήσεων. Η Baseline, μαζί με άλλους μηχανισμούς διακυβέρνησης της Huawei, βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των προϊόντων της εταιρείας. Με τα χρόνια, η Huawei έχει δημιουργήσει πάνω από 1.500 δίκτυα που συνδέουν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια άτομα σε 170 χώρες και περιοχές. Κανένα από αυτά τα δίκτυα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ένα σημαντικό συμβάν ασφαλείας.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μοιραστήκαμε το βασικό πλαίσιο ασφαλείας με ολόκληρο τον κλάδο, όχι μόνο με τους βασικούς προμηθευτές» , δήλωσε ο Sean Yang, διευθυντής του Global Cyber Security and Privacy Protection Office της Huawei. «Θέλουμε να προσκαλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, ρυθμιστές, οργανισμούς τυποποίησης, παρόχους τεχνολογίας και οργανισμούς δοκιμών, για να συμμετάσχουν μαζί μας στη συζήτηση και την επεξεργασία βασικών γραμμών ασφάλειας στην κυβερνοασφάλεια. Μαζί, μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ασφάλεια των προϊόντων σε ολόκληρο τον κλάδο.»
Προς το παρόν, ο κλάδος εξακολουθεί να στερείται μιας συντονισμένης προσέγγισης βάσει προτύπων, ειδικά όταν πρόκειται για διακυβέρνηση, τεχνικές δυνατότητες, πιστοποίηση και συνεργασία. «Ο κίνδυνος της κυβερνοασφάλειας είναι κοινή ευθύνη», κατέληξε ο Ken Hu στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του. «Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί τυποποίησης και οι πάροχοι τεχνολογίας πρέπει να συνεργαστούν στενά για να αναπτύξουν μια ενοποιημένη κατανόηση των προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρέπει να είναι μια διεθνής προσπάθεια. Πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους, να ευθυγραμμίσουμε τις ευθύνες και να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».
Στον σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Huawei Product Cyber Security Baseline