Με «μπόνους» που θα φτάνει έως και τις 3.000 ευρώ θα «επιβραβεύονται» όσοι καταγγέλλουν επώνυμα φοροδιαφυγή και αποδείξεις «μαϊμού» μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Μέχρι εδώ όλα καλά, γιατί, κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε αυτή τη χώρα ότι όποιος κλέβει το Κράτος δεν «τιμωρεί» έναν κακό «μπαμπούλα», αλλά επί της ουσίας κλέβει, κοροϊδεύει και στερεί πολύτιμα χρήματα από τους υπόλοιπους συμπολίτες του.
Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς κάνοντας την αυτοκριτική μας, όλοι μας κάποια στιγμή σε μία συναλλαγή με έναν ηλεκτρολόγο, έναν υδραυλικό, έναν γιατρό, έναν δικηγόρο, έχουμε επιλέξει συνειδητά να πληρώσουμε «κατιτίς» λιγότερο, παρά να μπούμε στη διαδικασία της απόδειξης…
Εύλογα, στη συζήτηση μπαίνει και το ζήτημα της ηθικής. Που σε συνδυασμό με την «ψυχοπονιά» και το «φιλότιμο» – που ομολογουμένως λειτουργούν κατά το δοκούν στην Ελλάδα – εγείρει σειρά ερωτημάτων. Θα γίνουμε κοινωνία ρουφιάνων; Αν «φάμε» την «κατσίκα του γείτονα» θα διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα; Θα πάρω εγώ την «αμαρτία» να κλείσει μια επιχείρηση και μείνουν άνθρωποι στο δρόμο;
Η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν γίνεται όμως να ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» και το Κράτος να παρακολουθεί σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου.