Με νέο πρόσωπο και κυρίαρχο σύνθημα το “Appλά, Ψηφιακά, Appοτελεσματικά” το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει τον παλμό της αλλαγής λειτουργίας του κράτους στην 88η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έχοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη σε πρώτο πλάνο.
Στο περίπτερο 12 που φιλοξενείται το υπουργείου η δομή του νέου περιπτέρου επιτρέπει εκτός από την άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις ψηφιακές υπηρεσίες, την αλληλεπίδραση με αυτές σε πραγματικό χρόνο, ενώ υπάρχει δυνατότητα εμπειρικής συμμετοχής σε μικρά και μεγάλα εργαστήρια, συμμετοχή σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων και ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.
Αντίστοιχα, το περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμορφωθεί έτσι που να επιτρέπει στην αλληλεπίδραση με τον πολίτη, ενώ δεν λείπει και μια τεχνητή παραλία για την καλύτερη παρουσίαση των δυνατοτήτων της εφαρμογής MyCoast (παραλία που όπως αποδείχτηκε έχει πάρει τις σχετικές άδειες στην εφαρμογή).
Στα 8,5 εκ. ευρώ έφτασαν τα πρόστιμα του MyCoast
Μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει σε συνολικά 20.500 ελέγχους σε καταγγελίες πολιτών, σε 630 παραλίες σε όλη τη χώρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μέσα σε 2 μήνες λειτουργίας της εφαρμογής, ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται η ενσωμάτωση λειτουργιών ΑΙ στο MyCoast προκειμένου να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές.
Σε πρώτο πλάνο η Ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ
ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία εκτός από την μετατροπή του τεράστιου όγκου χαρτιού του οργανισμού (υπολογίζεται πως στο επόμενο διάστημα θα ψηφιοποιηθούν 50 εκατ. τόνοι καρτέλες ενσήμων, ένα έργο 33,2 εκατ. ευρώ), έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση και των υπηρεσιών του.
Έτσι, από εδώ και στο εξής οι πολίτες θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους τον ψηφιακό τους φάκελο όλες τις πληροφορίες για τα ένσημα, τα έτη ασφάλισης, οι εισφορές, η ασφαλιστική του ικανότητα και η σύνταξή του και πότε καταβάλλεται, τα αναδρομικά ποσά αλλά και τα ραντεβού. Ταυτόχρονα στο Gov.gr Wallet, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν την ασφαλιστική ικανότητα τόσο των ιδίων όσο και των εμμέσων μελών. Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως σε εκδήλωση του ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, «στόχος είναι να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό απονομής συντάξεων»
Ελληνικοί μικροδορυφόροι στη μάχη των φυσικών καταστροφών
Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», η Ελλάδα αποκτά 6 συνολικά Θερμικούς και Ραντάρ (SAR) Μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή και αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Οι σχετικές συμφωνίες για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφησαν σήμερα, 09 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των εταιρειών OroraTech και ICEYE στο Περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνου Καράντζαλου.
5+1 δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων
Επειδή η ψηφιοποίηση και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών περνάει (και) μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασαν στη ΔΕΘ 5+1 κοινές πρωτοβουλίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων. Η υλοποίησή τους θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.
Στην τελική ευθεία ο υπερ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ
Ανάμεσα σε όλα όσα απασχόλησαν τους επισκέπτες του περιπτέρου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι και ο νέος υπερ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, η προμήθεια και εγκατάσταση του οπίου είναι σε διαδικασία διαγωνισμού.
Ο νέος εθνικός υπερ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθεί στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (ΤΟP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500).
Η αρχιτεκτονική του νέου υπερ-υπολογιστή είναι ιδανική για να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ “διασφαλίζει το ψηφιακό μέλλον της χώρας” προκειμένου να “να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν τα σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην καινοτομία, στο επιχειρείν, στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για τους πολίτες”