Πάνω από 200 πόλεις και Περιφέρειες παγκοσμίως συμμετέχουν στο πρόγραμμα IURC και ειδικότερα στη 2η φάση του, η οποία αφορά σε διεθνή διαπεριφερειακή συνεργασία στα πεδία της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας σε χώρες που βρίσκονται στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική και στην Λατινική Αμερική. Είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Υπηρεσία Εργαλείων Εξωτερικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία για την Περιφερειακή και Αστική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με αφορμή το σχετικό πρόγραμμα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Με τη συμμετοχή μας στο σχετικό πρόγραμμα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες δράσεις, ενώ θα αναπτύξουμε συνεργασίες σε νέους τομείς και θα μπορούμε να υιοθετήσουμε διεθνής καλές πρακτικές».
Ποια είναι τα οφέλη για την Αττική στον παγκόσμιο χάρτη του προγράμματος IURC
Η συμμετοχή της Αττικής στο πρόγραμμα IURC δίνει την ευκαιρία στην περιφέρεια να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές και τα επιτεύγματά της πάνω στην καινοτομία και στην έξυπνη εξειδίκευση σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να βελτιώσει τη σχετική θέση της παγκοσμίως.
Μέσω ενός εκτενούς διεθνούς δικτύου η Περιφέρεια θα έχει πρόσβαση σε καινοτόμες ιδέες.
Η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του προγράμματος IURC, θα μπορέσει να επικοινωνήσει, να συζητήσει και να πραγματοποιήσει συνεργασίες με νέους φορείς και σχετικούς εμπλεκόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο, σε νέους τομείς και να αποκτήσει νέο δίαυλο προσέγγισης των παγκόσμιων προκλήσεων.
Η Περιφέρεια Αττικής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διεθνών καλών πρακτικών και να λάβει στήριξη στον προσδιορισμό καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για τη χρηματοδότηση τοπικών δράσεων.
Το ΠΤΑ Αττικής έχει επιλέξει σε 1η προτεραιότητα ως κεντρική θεματική περιοχή, αυτή που αφορά στον Τουρισμό και στις θαλάσσιες υποδομές, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που επηρεάζεται από την πανδημία COVID-19. Η διμερής συνεργασία αφορά στην Περιφέρεια Colima του Μεξικό.
Πώς δουλεύει το πρόγραμμα IURC
Μετά από ανοικτή πρόσκληση και διαγωνιστική διαδικασία, αναγνωρίστηκαν οι επί μέρους δυνητικές διμερείς συνεργασίες μεταξύ περιφερειών, όπως και τα clusters που αποτελούνται από ζευγάρια περιφερειών που εργάζονται πάνω στους ίδιους τομείς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εκπρόσωποι από τις συμμετέχουσες περιφέρειες σε διάστημα 18 μηνών θα λάβουν μέρος σε ανταλλαγές εμπειριών και δράσεις οικοδόμησης ικανοτήτων στελεχών (π.χ. αποστολές εργασίας, εκπαίδευσης, δικτύωσης καθώς και θεματικές εκδηλώσεις) και θα αναπτύξουν από κοινού ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα αποτελέσει τον Οδικό Χάρτη της συνεργασίας, περιλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να παραγάγουν χρήσιμα αποτελέσματα για τις συνεργαζόμενες περιοχές.