O Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριος Κάτσης, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2020, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τόνισε πως η ψηφιακή μετάβαση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι συμπεριληπτική, και όχι να δημιουργεί νέες ανισότητες, ενώ ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που αφορούν αυτή την ψηφιακή μετάβαση.
“Το Digital Economy Forum 2020 είναι εξαιρετικά επίκαιρο”, σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, “καθώς αφενός η πανδημία έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, αφ’ ετέρου το 20% των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αφορά ακριβώς αυτόν τον μετασχηματισμό. Παράλληλα, εμείς θεωρούμε επιπλέον, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στροφή στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία”.
Το Digital Economy Forum 2020 είναι εξαιρετικά επίκαιρο, σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς αφενός η πανδημία έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, αφ’ ετέρου το 20% των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αφορά ακριβώς αυτόν τον μετασχηματισμό. Παράλληλα, εμείς θεωρούμε επιπλέον, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στροφή στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία”.
Ο Μάριος Κάτσης μιλώντας για τη φιλοσοφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είπε πως
“το σχέδιο μας εδράζεται πάνω σε κάποιες βασικές αρχές όπως
Η χώρα να μη λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων, αλλά να ενισχυθούν εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις που θα παράξουν προϊόντα και θα δημιουργήσουν υπεραξία.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να σχεδιαστούν διαφανώς προγράμματα, που θα ενεργοποιήσουν start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην απορροφηθούν ολιγοπωλιακά τα κονδύλια, από τους μεγάλους ομίλους του ψηφιακού κλάδου είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.
Να μειωθούν οι ανισότητες και να αρθούν οι κάθε είδους ψηφιακοί αποκλεισμοί, με παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού, με εστίαση στην επιμόρφωση των εργαζομένων.
Να διασφαλίζεται η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και mass surveillance πολυεθνικών κολοσσών και κακόβουλων επιθέσεων, που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό.
Να δοθούν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο πληροφορικής, ώστε να ανασχεθεί το brain drain”.
Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξειδικεύοντας τις προτεινόμενες δράσεις, αναφέρθηκε αρχικά στις υποδομές, τα δίκτυα νέας γενιάς και την ευρυζωνικότητα, προτείνοντας επέκταση της δράσης του Ultra Fast Broadband, δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου τηλεϊατρικής με αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, αναβάθμιση των Cloud υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα με επέκταση χωρητικότητας των δημοσίων Data Centers, ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και υιοθέτηση της τεχνολογίας BlockChain, καθώς και αναβάθμιση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.
Ως προς την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και την απλούστευση των συναλλαγών ανάμεσα σε πολίτη και κράτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρότεινε “τη δημιουργία ισχυρού κόμβου Διαλειτουργικότητας που θα διασυνδέει όλα τα μητρώα του Δημοσίου και θα παρέχει Υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ, την ολοκλήρωση του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, τη δημιουργία εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας, τη δημιουργία δικτύου έξυπνων πόλεων, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, την επέκταση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις μεταφορές, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εντοπισμού (GPS tracking) στα κέντρα επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ”.
Σχετικά με τις προτάσεις για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων ο Μάριος Κάτσης, ανέφερε,
την δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου υπό τη διαχείριση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την ολοκλήρωση e-GEMH,
την ενίσχυση Cloud υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, την υιοθέτηση AR / VR τεχνολογιών,
την παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων και
την ασφάλεια δεδομένων σε Β2Β και Β2C υπηρεσίες,
την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, ώστε να παράξουν σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο.
Όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μίλησε για παροχή όπου υπάρχει ανάγκη, δωρεάν laptops, tablets, PCs με δωρεάν προγράμματα συνδέσεων τόσο σταθερής όσο και ασύρματης συνδεσιμότητας, για δημιουργία δημόσιας, δωρεάν και ασφαλούς πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για ειδικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης πολιτών, για επιδότηση συνδέσεων υπερύψηλών ταχυτήτων με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κλείνοντας την τοποθέτηση του, τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι και εγώ προσωπικά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε ανοιχτοί να διαβουλευτούμε πάνω στο σχέδιο των προτάσεων μας, με επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.