Η μαζική ψηφιοποίηση των φυσικών αρχείων του κράτους, αναμένεται να “απαιτήσει” την πρόσληψη μεγάλου αριθμού νέων υπαλλήλων, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος αρχείων υπό ψηφιοποίηση, καθώς και πληθώρα νέων αντίστοιχων έργων προς υλοποίηση.
Τα τελευταία χρόνια, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει δημοπρατήσει περίπου 200 έργα που αφορούν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου με αξία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίπου αξία έχουν και ψηφιακά projects, τα οποία ξεκινούν να υλοποιούνται σταδιακά, με την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή τους έως και το 2025 να αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα που κρίνει και την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δυσκολίες όμως για την έγκαιρη υλοποίησή τους, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, είναι πολυάριθμες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ορθή υλοποίηση, δηλαδή η παραλαβή ποιοτικών και απόλυτα λειτουργικών έργων, αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση. Μόνο για τα έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι οι ανάδοχοι θα χρειαστεί να προσλάβουν περίπου 20.000 καταρτισμένους εργαζομένους, αναφέρει στην Κ ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του φορέα που δημοπράτησε την τελευταία τετραετία έργα άνω των 2 δισ. ευρώ και μεριμνά ότι αυτά θα εκτελούνται δίχως καθυστέρηση. Το χαρτοφυλάκιο έργων με τον γενικό τίτλο E-justice και προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής δίκης, περιλαμβάνοντας τέσσερα μεγάλα έργα.
Ενα από αυτά αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων –περίπου 300.000 σελίδες– σε 368 δικαστήρια και εισαγγελίες σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι μόνο για την ψηφιοποίηση 1,4 δισ. σελίδων των περισσότερων φορέων του κράτους –αποτελεί ένα κλάσμα του συνόλου των ψηφιακών έργων– θα χρειαστούν 40.000 προσλήψεις. Οι εταιρείες βρίσκονται πράγματι αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, αλλά εκτιμούν, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ορισμένων εξ αυτών, ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις αναγκαίες θέσεις εργασίας.
Την τελευταία τετραετία έχουμε συμβασιοποιήσει περίπου 200 έργα, ενώ σε σύνολο 250 διαγωνισμών υπάρχουν προσφυγές μόνο για ένα ποσοστό 1,9% αυτών, δηλαδή για πέντε μόνο δημοπρατήσεις. Αυτό είναι ασυνήθιστο σε επίπεδο Δημοσίου και αποδίδεται, έως έναν βαθμό, στο γεγονός ότι ο αριθμός των ψηφιακών έργων που δημοπρατούμε είναι μεγάλος και διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εξηγεί ο κ. Ασθενίδης.
Οπως προσθέτει, στην κορυφή των παρεμβάσεων βρίσκεται το E-Justice, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της απονομής της. Επίσης, στον χώρο της υγείας προχωράει ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ η ΗΔΙΚΑ υλοποιεί τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών των νοσοκομείων. Αντίστοιχη παρέμβαση υπήρξε πριν από 15 χρόνια σημειώνει ο κ. Ασθενίδης.
Η λίστα των έργων, για τα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης υλοποίησής τους, περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (Gov ERP), την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), όπως και σειρά μικρότερων έργων με αντικείμενο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό δημοσίων φορέων. Ενα από τα επόμενα μεγάλα έργα που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης αφορά τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της κίνησης των οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων. Είναι ένα σύνθετο έργο με μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, που θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης.