Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέσα σε λίγους μήνες από την εμφάνισή της με τη μορφή των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (ChatGPT, Bard κ.α.) έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει γρήγορα τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Καθώς η τεχνολογία AI συνεχίζει να εξελίσσεται, πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι θα έχει βαθύ αντίκτυπο στο μέλλον της εργασίας. Ένας τέτοιος εμπειρογνώμονας είναι ο Robert Reich, πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ και καθηγητής στο The University of California at Berkeley, ο οποίος έδωσε πρόσφατα μια τηλεοπτική συνέντευξη στο CNBC σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση.
Ο Reich προβλέπει ένα μέλλον όπου η AI μεταμορφώνει τη σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οδηγώντας σε ένα σενάριο όπου οι εργαζόμενοι υποβάλλουν ενεργά προσφορές για θέσεις εργασίας έναντι της AI! Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει βαθύ αντίκτυπο στους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, τερματίζοντας την όποια έννοια προστασίας της εργασίας.
Ενώ ο Reich βλέπει πιθανά οφέλη για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως για παράδειγμα η αύξηση της παραγωγικότητας, προειδοποιεί επίσης για την ανάγκη αντιμετώπισης των πιθανών αρνητικών συνεπειών για τους εργαζόμενους. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών προτείνει ένα καθολικό βασικό εισόδημα το οποίο μπορεί να είναι απαραίτητο για τη στήριξη των εργαζομένων που εκτοπίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση.
Ο Reich υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν παράλληλα με την AI.
«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα στις τσέπες τους για να αγοράσουν όλα τα πράγματα που η νέα οικονομία είναι ικανή να παράγει. Εάν έχουμε AI και όλες αυτές τις πλατφόρμες θα έχουμε και ανθρώπους που βασικά δεν χρειάζονται πλέον, τότε πώς θα έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε όλα όσα μπορεί να παράγει η νέα οικονομία; Απλά δεν μπορείς να έχεις οικονομία υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε.
Οι προβλέψεις του Reich αν επαληθευτούν σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της εργασίας, οδηγώντας ενδεχομένως σε «κατακλυσμιαίες» αλλαγές στη σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που βρίσκονται μπροστά μας και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης μοιράζονται σε όλους.
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ.