Τεχνολογίες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη της Clearview θέλει να “φακελώσει” όλους τους ανθρώπους της Γης

Η Clearview AI, η αμφιλεγόμενη εταιρεία αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών που έχει συμβόλαια με τις περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, φέρεται να ζήτησε από επενδυτές σε κλειστή συνάντηση ότι πρέπει να συγκεντρώσει 50 εκατ. δολάρια για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων του κόσμου στη βάση δεδομένων της.

Σύμφωνα με την Washington Post, η συνάντηση με τους επενδυτές έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 και όπως αναφέρθηκε μέχρι στιγμής η Clearview έχει συγκεντρώσει έως τώρα 10 δισ. φωτογραφίες και προσθέτει στη “συλλογή” της 1,5 δισ. εικόνες τον μήνα.

«Η Clearview λέει στους επενδυτές ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να έχει 100 δισεκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων στη βάση δεδομένων της μέσα σε ένα χρόνο, αρκετά για να διασφαλίσει ότι «σχεδόν όλοι στον κόσμο θα είναι αναγνωρίσιμοι», σύμφωνα με την Post. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν 7,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

Η Clearview δημιουργεί τη βάση δεδομένων της κατεβάζοντας εικόνες από κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα μηνύσεις από Αρχές Προστασίας Προσωπικών δεδομένων στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες της στον Καναδά μετά από κυβερνητική έρευνα για τις μεθόδους της. Επίσης, η Clearview έχει αντιμετωπίσει δικαστικές διαμάχες από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και της έχει απαγορευτεί να πουλάει βάσεις δεδομένων σε αμερικανικές εταιρείες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Clearview είναι οι φυλετικές προκαταλήψεις και η ανακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε λανθασμένες συλλήψεις.

Σύμφωνα με μελέτες:

  • Για τις γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα, η τεχνολογία είχε ποσοστό σφάλματος 34,7% , σε σύγκριση με 0,8% για τους άνδρες με ανοιχτόχρωμο δέρμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. 
  • Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών έχει συναντήσει νομικά εμπόδια, παρά την αργοπορημένη ανταπόκριση των αρχών στην αντιμετώπιση της χρήσης βιομετρικών δεδομένων
  • Οι νομοθετικές αντιδράσεις μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να εμποδίσει εντελώς την αναγνώριση προσώπων από τις εταιρείες τεχνολογίας. προκειμένου να “προλάβουν” την ισχυροποίηση της νομοθεσίας, πολλές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν αλγόριθμους με τους οποίους θα επεξεργάζονται και θα αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία την ταυτότητα των πολιτών, κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος R&D
close menu