Ο Όμιλος Vodafone φαίνεται να σημειώνει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τη στρατηγική του για την ανάπτυξη δικτύων Open RAN σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία εισήγαγε την τεχνολογία στην Ιταλία μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος με τη Nokia και ολοκλήρωσε κλήσεις 4G μέσω ενός συμπλέγματος δημόσιων εμπορικών δικτυακών τοποθεσιών στη Ρουμανία σε συνεργασία με την Orange.
Το Open RAN (Radio Access Network) είναι μια νέα προσέγγιση για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί λογισμικό για την εκτέλεση λειτουργιών δικτύου σε υλικό γενικής χρήσης, αντί να βασίζεται σε ιδιόκτητο εξοπλισμό από έναν μόνο προμηθευτή. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό, να μειώσει το κόστος και να επιταχύνει την καινοτομία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Η Vodafone στοχεύει να έχει το 30% των κεραιών της να βασίζονται σε Open RAN στην Ευρώπη έως το 2030. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία και τη Ρουμανία βασίζονται σε μια πρόσφατα ανακοινωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη 2.500 τοποθεσιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία φέρεται να είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη Open RAN στην Ευρώπη.
Πιλοτικό Open RAN στην Ιταλία
Το ιταλικό πιλοτικό πρόγραμμα 5G Οpen RAN θα καλύψει ένα σύμπλεγμα τοποθεσιών στα βόρεια τμήματα της χώρας, χρησιμοποιώντας το πανευρωπαϊκό δίκτυο της Vodafone και το λογισμικό container βασικής ζώνης της Nokia, καθώς και τεχνολογία από τους εταίρους Red Hat, Dell και Marvell.
Δοκιμή Open RAN στη Ρουμανία
Στη Ρουμανία, η Vodafone και η Orange πραγματοποίησαν κλήσεις 4G σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι μέσω Open RAN. Το επίτευγμα είναι προϊόν μιας εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία στοχεύει να οικοδομήσει δίκτυα Open RAN μέσω κοινής χρήσης δικτύων σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, όπου και οι δύο εταιρείες λειτουργούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Θα ακολουθήσουν δοκιμές 2G και 5G.
Δέσμευση της Vodafone και παγκόσμιο ενδιαφέρον για Open RAN
Η δέσμευση της Vodafone για το Open RAN δεν περιορίζεται στην Ευρώπη με την εταιρεία να συνεργάζεται με την Intel για τη δημιουργία ειδικών chipset Open RAN τα οποία θα λειτουργούν με τη στοίβα λογισμικού Open RAN της Vodafone και θα χρησιμοποιηθούν στον εξοπλισμό δικτύου ραδιοπρόσβασης της εταιρείας. Τέλος, το Open RAN φαίνεται να κερδίζει επίσης δυναμική παγκοσμίως, με μεγάλα δίκτυα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία να δείχνουν ενδιαφέρον για την τεχνολογία.
Πηγή: Mobile World Live