του Γιάννη Χαλαβαζή
Στο φως της δημοσιότητας εκτέθηκε η επίσημη αλληλογραφία των υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων πληροφορικής στα Νοσοκομεία. Οι επιφυλάξεις για την πορεία των ψηφιακών έργων στην Υγεία έχουν ήδη απασχολήσει τη δημοσιότητα. Αφορούν στις συνθήκες υλοποίησης, οι οποίες βάσιμα προμηνύουν καθυστερήσεις στα ιδιαίτερα απαιτητικά και σύνθετα έργα στα Νοσοκομεία, στο Φάκελο Ασθενούς και στο περιεχόμενό του, αλλά και ευρύτερα στο χώρο της Υγείας.
Το επιφυλακτικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας για τους συγκεκριμένους τομείς, διατύπωσε και περιέγραψε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το περιεχόμενο των οποίων γνωστοποιήθηκε σε μέσα ενημέρωσης και στην αγορά πληροφορικής.
Η τελευταία αφορμή δόθηκε για τα έργα των ψηφιοποιήσεων των ιατρικών δεδομένων των ασθενών σε 127 Νοσοκομεία, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των εκτελεστικών συμβάσεων για να αρχίσει η ουσιαστική δουλειά, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις τελικές προθεσμίες υλοποιήσεων που έχουν τεθεί από το RRF για την ολοκλήρωση των έργων εντός του 2025 και ’26.
Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μόνο μία εκτελεστική σύμβαση, αυτή της Intrakat, ενώ αναμένεται άμεσα η υπογραφή με την Metlen. Από εκεί και μετά ακολουθούν οι συμβάσεις με ΟΤΕ, Netcompany, Unisystems, Nova Telecom και Globitel στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 15 βασικοί υπεργολάβοι και πολλοί υπο-υπεργολάβοι, γεγονός που κάνει ακόμη περισσότερο σύνθετο το σύνολο του έργου της ψηφιοποίησης των δεδομένων Υγείας και των προθεσμιών του. Στις επιφυλάξεις του υπουργείου Υγείας καταγράφονται, εκτός των άλλων, η διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών που υπάρχουν στα έγχαρτα αρχεία που ψηφιοποιούνται και η ασφάλεια των συνθηκών σάρωσης, τομείς στους οποίους έχει επιληφθεί και η αντίστοιχη Διεύθυνση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι υπουργικοί ψηφιακοί διάλογοι
Στην επικοινωνία του Γραφείου του υπουργού Υγείας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται ότι από τον Μάρτιο 2024 και μέχρι τον τρέχοντα Φεβρουάριο (11 μήνες) δεν έχουν υπογραφεί οι εκτελεστικές συμβάσεις (μία έχει υπογραφεί) και η καθυστέρηση χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη, καθώς θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα των ψηφιοποιήσεων και κατ΄ επέκταση τα συνδεόμενα έργα.
Από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η απάντηση ήταν αρχικά καθησυχαστική. Όμως ανάφερε ότι η υλοποίηση των ψηφιοποιήσεων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα μέχρι και σε απεντάξεις με απρόβλεπτες συνέπειες σε κομβικά ψηφιακά έργα.
Σε ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ότι θεωρείται αναγκαίο να ξεκινήσουν πρώιμες εργασίες σαρώσεων παράλληλα με τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής, ώστε να συμπτυχθούν οι χρόνοι. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέλος, θέτει ως δεσμευτικές τις αναφερόμενες κινήσεις, ώστε να κινηθούν διαδικασίες απένταξης.
Είναι προφανές ότι η εποχή των ενθουσιωδών ανακοινώσεων έχει παρέλθει και η περίοδος των υλοποιήσεων, των παραδόσεων και φυσικά των δύσκολων παραλαβών επισκιάζει την επίκληση του «ανεκτέλεστου». Όπως ανάφερε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου στην πρόσφατη συνεδρίαση του , που ήταν Top Level Meeting, η τρέχουσα χρονιά και η επόμενη (με ορατό ορόσημο την χρονιά των εκλογών το 2027) είναι καθοριστικής σημασίας για όλα τα έργα που έχουν κατακυρωθεί και υλοποιούνται κυρίως αυτά που η παράδοσή τους τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος έτους και μέχρι τα μέσα ου επόμενου.
Τα επίσημα μηνύματα των δύο υπουργείων, που δημοσιεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης ευρείας απήχησης, δείχνουν ότι κομβικά ψηφιακά έργα έχουν μπει στις «συμπληγάδες» της υλοποίησης και της παραγωγικής λειτουργίας. Οσο οι προθεσμίες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» πλησιάζουν, τόσο και όλοι οι πλευρές και οι παράγοντες υλοποίησης των ψηφιακών έργων από κάθε πλευρά να αναζητούν «περιοχές», που δεν θα προσβληθούν από ενδεχόμενες δυσλειτουργίες καθυστερήσεων στις παραδόσεις.
Σε επικοινωνία του ictplus.gr με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», Σταύρο Ασθενίδη, για τα ανωτέρω θέματα, αναφέρθηκε εκτός των άλλων ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών η υπογραφή και των υπόλοιπων εκτελεστικών συμβάσεων προκείμενο να επιταχυνθεί ο ρυθμός των ψηφιοποιήσεων, να μειωθεί η διαφορά στο χρόνο υλοποίησης που προέκυψε και να υλοποιηθούν τα σύνθετα ψηφιακά έργα στις προθεσμίες τους.
Σε κάθε περίπτωση ισχύει το μαθηματικό ρητό «όπερ έδει δείξαι».