Στα θρανία του ΝΟΗΣΙΣ επιστρέφουν, σε λίγες μέρες, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες προκειμένου να συμμετέχουν στα δωρεάν μαθήματα ψηφιακού γραμματισμού, με σύνθημα «γιαγιά, παππού, πατήστε Enter».
Τα μαθήματα προσφέρουν δωρεάν το ΝΟΗΣΙΣ και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Από τα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου το πρόγραμμα είχε ανασταλεί λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο καθώς εκτιμάται ότι τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν βελτίωση, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση του προγράμματος.
Έτσι, τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, εκτός από τις γιορτές και τις αργίες, ενώ από τον Απρίλιο ξεκινούν τα διαγενεακά σεμινάρια με το ίδιο αντικείμενο, στα οποία, όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται μαζί με τα εγγόνια τους.
«Ως τώρα στα σεμινάρια συμμετείχαν εξήντα ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ζευγάρια. Το γεγονός αυτό μας συγκίνησε, όπως επίσης και η βοήθεια που έδινε ο ένας στον άλλον. Ήταν μάλιστα αρκετά χαριτωμένα και τα λογοπαίγνια μεταξύ τους, ήταν κάτι που όντως μας έκανε εντύπωση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Αφθονίδης, επιστημονικά υπεύθυνος και εκπαιδευτής του προγράμματος «Ψηφιακός Γραμματισμός της Τρίτης Ηλικίας».
Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι από τον Απρίλιο που θα προσέρχονται οι ηλικιωμένοι μαζί με τα εγγόνια τους, το κλίμα θα είναι ακόμη πιο ευχάριστο καθώς θα υπάρχει αλληλεπίδραση των εγγονών με τους παππούδες.
Το περιεχόμενο του σεμιναρίου
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακός Γραμματισμός στην Τρίτη Ηλικία», που υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα εξοικειώνει με τρόπο εύκολο, κατανοητό και ψυχαγωγικό άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με βασικές διεργασίες της ψηφιακής πύλης gov.gr, αλλά και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Στη διάρκεια των μαθημάτων, αναλύονται βασικές εργασίες που επιτελούνται ηλεκτρονικά με τη χρήση Η/Υ ή άλλης συμβατής φορητής συσκευής (πχ κινητό, tablet). Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν -μεταξύ άλλων- να εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, να ενεργοποιούν τη δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης ή να εκδίδουν πιστοποιητικά δημοτολογίου ή ληξιαρχικές πράξεις. Ακόμη, παρουσιάζεται ο τρόπος διεκπεραίωσης αιτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο των ΚΕΠ (MyKEPLive). Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου τόσο με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς, όσο και με τα οικεία τους πρόσωπα, ή τον γιατρό τους.
Ενδιαφέρον και για εισαγωγικά μαθήματα χρήσης υπολογιστών
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Αφθονίδη, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, επειδή δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα λειτουργικά συστήματα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να γίνουν και κάποια εισαγωγικά μαθήματα για τη χρήση των υπολογιστών. «Είναι κάτι που το έχουμε λάβει υπόψη μας και το έχουμε μεταφέρει και στην περιφέρεια και εν ευθέτω χρόνω θα ζητήσουμε πιο συγκεκριμένα να τρέξουμε και ένα πρόγραμμα εκμάθησης υπολογιστών σε βασικές έννοιες», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να καλούν τηλεφωνικά στο ΝΟΗΣΙΣ ή να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στο https://events.noesis.edu.gr/events/psifiakos-grammatismos/ .
Η συνολική δυναμικότητα του προγράμματος είναι εξακόσια άτομα, τα μαθήματα θα συνεχιστούν ως το καλοκαίρι, ενώ θα ξεκινήσουν και πάλι τον Σεπτέμβριο, με την προοπτική να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022.
πηγή: ΑΠΕ