Οικονομία

IOBE: Ανάπτυξη 2,4% φέτος – Οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της οικονομίας

Την εκτίμηση για συνέχιση των θετικών τάσεων, αλλά με ένταση αβεβαιοτήτων και κινδύνων μεταφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ στην Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

Βλέπει θετικές επιδόσεις βραχυχρόνια με σταδιακή η οικονομική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και «υπερ-απόδοση» δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο επισημαίνει και τη σημασία των ποιοτικών διαστάσεων της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα με προσέλκυση επενδύσεων, ισορροπία στο εξωτερικό ισοζύγιο και στην εξωστρέφεια, με στροφή παραγωγής σε περισσότερο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με χρηματοδότηση και καινοτομία.

Στο βασικό Σενάριο για το 2025 αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης (ανάπτυξη 1,1% το 2025), αλλά και παράταση της γεωπολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή) με αντιστάθμισμα την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης ταχύτερα το 2025, «με στόχο την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων δράσεων εντός χρονοδιαγράμματος» και με την ίδια τάση για τον τουρισμό βλέπει ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος 2,4%, άνοδο στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,6% και στη δημόσια κατανάλωση μείωση 0,4%.

Στις επενδύσεις εκτιμά άνοδο 6,0%, στις εξαγωγές 2,8% και στις εισαγωγές 1,9%, ενώ εκτιμά την ανεργία στο 9,3% και τον πληθωρισμό (ΕνΔΤΚ) στο 2,4% περίπου.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καταγράφει μία σειρά από κινδύνους:

• Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αποτελεί μείζων παράγοντα ανησυχίας ως προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

• Εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

• Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.

• Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού.

• Αγορά εργασίας: βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.

• Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.

• Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.

Βλέπει όμως και θετικές προοπτικές:

• Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να «ξεκλειδώσει» διεθνή κεφάλαια για παραγωγικές και περισσότερο μακροχρόνιες επενδύσεις.

• Η μείωση των επιτοκίων αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων.

• Θετική η ενισχυμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, με σταδιακή βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.

• Θετική η συνεχιζόμενη μείωση του «κενού» ΦΠΑ και η αντίστοιχη απόκλιση με την ΕΕ.

close menu